Troškinti kotletai – tai minkšti, sultingi ir kvapnūs mėsos kepsneliai, kurie po apkepimo trumpai dar verdami ar troškinami skystyje. Tai tradicinis lietuviškas, lenkiškas ir kitų Rytų Europos virtuvės patiekalas, kuris ypač vertinamas dėl ypatingo minkštumo ir malonaus padažo skonio. Troškinti kotletai dažnai gaminami iš maltos kiaulienos, jautienos ar vištienos, tačiau galima naudoti ir jų mišinius. Skirtingai nei kepti kotletai, troškintų kotletų vidus visuomet išlieka drėgnas, jie sugeria padažą ir įgauna nepakartojamą aromatą. Šis patiekalas puikiai tiks jaukiems šeimos pietums, o pasirinkus skirtingus troškinimo būdus galima vis iš naujo atrasti mėgstamą skonį.
Ingredientai
- 500 g maltos kiaulienos arba jautienos (arba jų mišinio)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 kiaušinis
- 100 ml pieno
- 70 g džiūvėsėlių arba vakarykštės duonos
- 1 šaukštas grietinės (nebūtina, bet suteiks daugiau sultingumo)
- Druskos, pipirų pagal skonį
- ¼ šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- 2-3 šaukštai aliejaus kepimui
- 30 g sviesto
- 400 ml sultinio (daržovių ar mėsos)
- 2 lauro lapai
- Žiupsnelis džiovintų čiobrelių ar petražolių (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Svogūną nulupkite ir labai smulkiai sukapokite. Česnaką susmulkinkite ar sutrinkite spaustuku.
- Džiūvėsėlius arba supjaustytą vakarykštę duoną užpilkite šiltu pienu ir leiskite jiems išbrinkti 7–10 minučių.
- Į gilesnį dubenį berkite maltą mėsą, muškite kiaušinį, sudėkite suminkštėjusius džiūvėsėlius ar duoną (galite lengvai nuspausti susikaupusį pieną), supilkite grietinę, suberkite svogūnus, česnakus, druską, pipirus, paprikos miltelius ir kitus mėgstamus prieskonius.
- Viską labai kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa ir elastinga. Jei masė per minkšta – pridėkite dar truputį džiūvėsėlių, per kieta – šlakelį pieno ar grietinės.
- Drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kotletus – tradiciškai apvalius arba ovalius, maždaug delno dydžio, apie 2 cm storio.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų su sviestu. Sudėkite kotletus, kepkite ant vidutinės ugnies apie 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Svarbu, kad kotletai nepriliptų – nejudinkite jų kepimo pradžioje.
- Apkepintus kotletus išimkite iš keptuvės, o riebaluose trumpai pakepinkite likusį svogūną (jei norite daugiau padažo skonio). Jei patinka, galite įdėti šaukštelį miltų, kad padažas taptų tirštesnis.
- Į keptuvę supilkite sultinį, sudėkite lauro lapus ir čiobrelius. Sudėkite apkepintus kotletus atgal į keptuvę, taip, kad jie beveik būtų apsemti skysčiu.
- Uždenkite dangčiu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 20–25 minutes. Retkarčiais apverskite, kad kotletai tolygiai troškintųsi ir sugertų padažą.
- Baigus troškinti, patikrinkite kotletų sultingumą, paragaukite padažo – jei reikia, dar pagardinkite prieskoniais.
- Patiekite karštus su bulvių koše, ryžiais ar garintomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Kad troškinti kotletai būtų ypatingai sultingi ir minkšti, svarbu kruopščiai išmaišyti faršą – tai užtikrins vientisą tekstūrą. Nepersistenkite su miltais – troškinimo metu miltai sugeria padažą ir gali padaryti patiekalą pernelyg tirštą bei sunkų. Eksperimentuokite su sultinio sudėtimi – daržovių sultinys suteiks lengvesnį, o mėsos – sodresnį skonį. Svogūnas ir česnakas ištroškina ne tik mėsą, bet ir visą patiekalą, todėl verta jų nepagailėti – tik svarbu gerai susmulkinti, kad nejaustumėte didelių gabalėlių.
Rinkitės ne per liesą mėsą: kiaulienos mentė arba jautienos sprandinė puikiai tiks kotletams – taip jie išliks sultingi net ir po ilgo troškinimo. Jei nenaudojate grietinės, ją galima pakeisti nedideliu kiekiu majonezo – tačiau nepersistenkite, nes padažas gali nukentėti nuo per riebaus skonio.
Troškinti galima ir orkaitėje, ypač jei ruošiate didesnį kiekį. Tiesiog sudėkite apkepintus kotletus į skardą, užpilkite sultiniu ir kepkite 170 °C temperatūroje apie 30 minučių, pridengę folija.
Norint išvengti sausumo, stenkitės netroškinti kotletų per ilgai ir nevartoti per stiprios ugnies – jiems pakanka 20–30 minučių. Prieš troškinimą leiskite kotletams „pailsėti“ 5 minutes – taip jie nesubyrės.
Padažas, kuriame troškinami kotletai, puikiai tinka užpilti garnyrui. Jei norite tirštesnio padažo, į troškintuvą pridėkite šaukštelį pomidorų pastos, trupinėlį sviesto ar šlakelį grietinėlės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškinti kotletai stebina savo universalumu – kiekviena šeimininkė gali pasirinkti savo mėgstamą variantą. Pagardinimui į faršą galima įmaišyti tarkuotos cukinijos, morkos ar net kapotų špinatų – taip patiekalas taps maistingesnis ir įvairesnių skonių.
Mėsos vietoje puikiai tinka vištiena – švelnesnio skonio kotletus dažnai mėgsta vaikai. Ieškantiems kiek įdomesnio skonio, verta į troškinimo padažą įmaišyti kelis šaukštus pomidorų tyrės, garstyčių arba grybus. Galima troškinti kotletus grietinėlės ir sviesto padaže – tuomet gausite itin švelnų, kremišką rezultatą.
Patiekite troškintus kotletus su bulvių koše, bulvių plokštainiu, ryžių ar grikių garnyru, orkaitėje keptomis daržovėmis. Prie troškintų kotletų labai tinka rauginti agurkėliai, marinuotos morkos ar rauginti kopūstai – jie suteiks malonios rūgštelės ir atgaivins skonio pojūčius.
Jei liko troškintų kotletų – naudokite juos kitą dieną: supjaustykite plonais griežinėliais ir dėkite į sumuštinius arba susmulkinkite ir įdėkite į sočią sriubą ar daržovių troškinį.
Troškinti kotletai – patiekalas, kurį verta gaminti vėl ir vėl, nes kiekvieną kartą galite atrasti naujų skonių ir derinių. Netruksite įsitikinti, kad su skaniu padažu ir mėgstamu garnyru tai taps tikru namų jaukumo simboliu jūsų pietų stalui.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.