Troškintų kiaulienos šonkaulių receptas sultingai vakarienei

Troškintų kiaulienos šonkaulių receptas sultingai vakarienei

Troškinti šonkauliai – tai vienas iš tų jaukių, šiltų ir itin gardžių naminių patiekalų, kuris tradiciškai ruoštas tiek lietuvių, tiek įvairių pasaulio virtuvių mėgėjų. „Troškinti“ reiškia švelniai kepti arba virti mėsą nedideliame kiekyje skysčio, dažnai uždengtame inde, kol ji tampa itin minkšta, sultinga ir lengvai atskiriama nuo kaulo. Troškinti šonkauliai virtuvėje – šventė ne tik skrandžiui, bet ir uoslei: patiekalas kvepia gardžiais prieskoniais, gaiviais daržovėmis ar net subtiliomis rūgštelėmis, priklausomai nuo to, kaip jį ruošite. Troškinimo metodas leidžia mėsoje išsaugoti daug sultingumo ir išskleisti visas dedamųjų ingredientų skonines savybes. Ar norite nustebinti šeimą ypatingos vakarienės metu? Išmokę pagrindinius troškinimo principus ir sekdami šį receptą, tai nesunkiai padarysite net ir neturėdami didelės kulinarinės patirties.

Ingredientai

  • 1,5 kg kiaulienos šonkaulių (galima rinktis ir jautienos ar avienos šonkaulius)
  • 2 valg. šaukštai aliejaus (alyvuogių, rapsų ar kito mėgstamo)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 3–4 česnako skiltelės
  • 1–2 salierų stiebai
  • 1 didelis pomidoras arba 2 valg. šaukštai pomidorų tyrės
  • 1 valg. šaukštas miltų (nebūtina, jei norite tirštesnio padažo)
  • 250 ml jautienos, vištienos arba daržovių sultinio
  • 200 ml sauso raudono vyno (jeigu nenorite – keiskite sultiniu)
  • 2 lauro lapai
  • 1–2 šakelės šviežio čiobrelio arba 1 arb. šaukštelis džiovinto
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • [Pasirinktinai] 1 arb. šaukštelis rūkytos paprikos ar kitų mėgstamų prieskonių

Gaminimo eiga

  1. Šonkaulius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jeigu reikia – padalinkite juos gabalėliais po 2–4 kauliukus, kad lengviau tilptų puode ar keptuvėje. Pagardinkite druska ir pipirais iš visų pusių.
  2. Didelėje gilioje keptuvėje arba storadugniame troškintuve stipriai įkaitinkite aliejų. Sudėkite šonkaulius ir apkepkite keletą minučių iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Jei šonkaulių daug – kepkite keliais etapais. Išimkite ir atidėkite į lėkštę.
  3. Į tą patį indą (jeigu reikia, įpilkite dar truputį aliejaus) suberkite stambiai pjaustytus svogūnus, morkas, salierą. Kepkite keletą minučių, kol daržovės švelniai apskrus ir suminkštės. Sudėkite smulkintą česnaką, pomidorą ar pomidorų tyrę ir dar kelias minutes pakepkite, kad išsiskirtų aromatai.
  4. Pageidaujant tirštesnio padažo – pabarstykite miltais ir gerai išmaišykite, kad miltai biškai pakeptų ir nesusidarytų gumuliukai.
  5. Supilkite vyną, apvirinkite apie 2–3 minutes ant vidutinės ugnies, kad dalis alkoholio išgaruotų (jei nenaudojate vyno – šį žingsnį praleiskite). Supilkite sultinį, dėkite lauro lapus, čiobrelius, rūkyta paprika ir kitus norimus prieskonius. Užvirinkite padažą.
  6. Sudėkite atgal šonkaulius į troškintuvą kartu su ištekėjusiomis sultimis. Įsitikinkite, kad pusė mėsos būtų apsemta skysčiu.
  7. Uždenkite puodą arba keptuvę ir sumažinkite ugnį iki minimalios. Troškinkite ant labai silpnos ugnies 2–2,5 valandos, periodiškai pavartykite šonkaulius ir stebėkite, kad nepritrūktų skysčio (prireikus šiek tiek papildykite vandeniu arba sultiniu). Šonkauliai bus paruošti, kai mėsa taps visiškai minkšta ir lengvai kris nuo kaulo.
  8. Prieš patiekiant, išimkite lauro lapus ir čiobrelių šakeles, jei naudojote šviežius. Padažą pagal skonį pasūdykite, jei reikia, galite jį šiek tiek nugarinti nekart užvirus didesne ugnimi – taip padažas bus sodresnis.
  9. Patiekite šonkaulius laistytus troškintu padažu kartu su gardžiu garnyru pagal savo pasirinkimą.

Naudingi patarimai

Kad šonkauliai būtų tobuli, labai svarbu neskubėti. Troškinimas žemoje temperatūroje leidžia mėsos riebalams ir jungiamiesiems audiniams ištirpti, šonkauliai tampa sultingi ir minkšti. Jei norite ypatingo aromato, prieš troškinimą šonkaulių gabalėlius galite trumpai pamarinuoti bent valandą – pavyzdžiui, vyno, sojos, medaus ar garstyčių marinate. Naudokite būtent tas žoleles ir prieskonius, kuriuos mėgstate labiausiai: rozmarinas, čiobreliai, mairūnas ar net šiek tiek muskato puikiai tiks šiam patiekalui.

Veganiška variacija: troškinti galite ne tik mėsą – daržovių alternatyvai rinkitės dideles pupeles, seitaną ar grybus. Procesas tas pats, tik troškiama trumpiau.

Jei šonkauliai neapskrus iš pradžių – galutinis patiekalas bus mažiau aromatingas, todėl šio žingsnio praleisti nerekomenduojama. Nepamirškite, kad troškindami uždengtame inde išsaugosite visus skonius ir aromatus, tačiau jeigu norėsite sodresnio padažo – paskutinėmis minutėmis dangtį galima nuimti.

Šio patiekalo likučius galima laikyti šaldytuve apie 2–3 dienas – šeimos nariai puikiai mėgausis net kitą dieną, nes skoniai per tą laiką dar labiau susijungia. Jei gaminate daugiau, šonkaulius galima užšaldyti – prieš patiekiant atšildykite ir pašildykite padaže nedidelėje ugnėje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinti šonkauliai – universali ir lengvai pritaikoma vakarienės idėja. Vietoje kiaulienos galite rinktis jautienos arba avienos šonkaulius; tokiu atveju skonis bus gilesnis, kartais prireiks ilgesnio troškinimo laiko. Į padažą galite įdėti porą slyvų, razinų ar džiovintų spanguolių – jos suteiks malonią rūgštelę ir šiek tiek saldumo.

Garnyrams puikiai tinka bulvių košė, keptos ar virtos bulvės, baklažanai, ant grilio keptos daržovės, ryžiai ar net paprastos plačios makaronų juostelės (pavyzdžiui, tagliatelle). Norite išskirtinės vakarienės? Pabarstykite šviežiais smulkintais žolelėmis prieš pat patiekimą – petražolės, krapai ar švieži svogūnų laiškai puikiai pabrėš skonį.

Šonkaulius galima valgyti tiesiai iš indo arba perskelti ir patiekti kiekvienam atskirai. Jeigu norite gaivesnio akcento – šalia padėkite lengvą raugintų kopūstų ar šviežių daržovių salotas.

Troškinti šonkauliai – tikras komforto maistas nuo kasdienės vakarienės iki išskirtinio šeimos savaitgalio pasilepinimo. Neskubėkite, rinkitės kokybišką mėsą, mėgaukitės aromatu, procesą paverskite maloniu ritualu – tuomet patiekalas bus ne tik gardus, bet ir sušildys kiekvieną šeimos vakarą.