Troškinti švieži kopūstai su pomidorų padažu – tikras lietuviškos virtuvės klasikinis patiekalas, kuris džiugina savo lengvumu, maistingumu ir universalumu. Švelniai salstelėję kopūstai, įgėrę rūgštesnio pomidorų padažo skonio, tampa puikiu pasirinkimu tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei su visa šeima. Troškinant kopūstus su pomidorų padažu, pagrindinis tikslas – išlaikyti jų sultingumą ir subtilią tekstūrą, kad daržovės neištižtų, o padažas atskleistų visas skonio natas. Šis patiekalas puikiai tinka tiek vegetariškam stalui, tiek kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų.
Ingredientai
- 1 vidutinio dydžio šviežias baltagūžis kopūstas (apie 1 kg)
- 2 didelės svogūnų galvos
- 2 nedidelės morkos
- 3–4 skiltelės česnako
- 400 ml konservuotų pomidorų be odelių arba 300 ml natūralaus pomidorų padažo
- 2 v. š. pomidorų pastos (pagal skonį)
- 2 v. š. aliejaus (saulėgrąžų arba alyvuogių)
- 200 ml vandens arba daržovių sultinio
- 1 a. š. cukraus (balansuoja rūgštį, nebūtina)
- 1 a. š. druskos (reguliuokite pagal skonį)
- 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
- 1 a. š. džiovinto raudonėlio arba čiobrelių
- 1 lauro lapas (nebūtina, bet suteikia kvapo)
- Šviežių petražolių arba krapų patiekimui
Gaminimo eiga
- Paruoškite daržoves: Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietą vidurį ir supjaustykite plonais šiaudeliais ar nedideliais kubeliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite stambia tarka. Česnaką susmulkinkite arba paspauskite tra virš.
- Kepkite svogūnus ir morkas: Į didelę keptuvę arba troškintuvą įpilkite aliejaus, įkaitinkite ir suberkite svogūnus. Kepkite, kol suminkštės ir ims švelniai gelsti (apie 5 minutes). Sudėkite tarkuotas morkas ir kepkite dar 3–4 minutes.
- Troškinkite kopūstus: Sudėkite supjaustytą kopūstą. Pasūdykite, įberkite pipirų ir troškinkite maišydami, kol kopūstai truputį sukris ir suminkštės (apie 10 minučių). Jei reikia, uždenkite dangčiu, kad išsiskirtų daugiau sulčių.
- Pridėkite pomidorus ir prieskonius: Sudėkite konservuotus pomidorus arba pilkite natūralų pomidorų padažą, įberkite džiovintų prieskonių, lauro lapą, cukrų ir pomidorų pastą. Jei naudojate šviežius pomidorus, juos prieš tai nuplikykite, nulupkite odelę ir supjaustykite smulkiai. Įpilkite vandens ar sultinio, kad masė nebūtų per tiršta.
- Troškinkite iki minkštumo: Uždenkite indą ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20–30 minučių, kol kopūstai taps visiškai minkšti, bet nepraras savo struktūros. Jei reikia, gaminimo metu papildykite skysčiu, jei troškinys sausėja.
- Baigimas: Pabaigoje sudėkite susmulkintą česnaką, paragaukite – prireikus įdėkite dar druskos, pipirų ar šiek tiek cukraus. Nukelkite nuo ugnies ir palikite porą minučių „atsistovėti“ – skoniai persipins ir susilygins.
- Patiekimas: Troškintus kopūstus pabarstykite šviežiomis petražolėmis arba krapais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Troškinant kopūstus su pomidorų padažu, labai svarbu nepersistengti su virimo laiku, kad kopūstai neištižtų, neprarastų spalvos ir liktų šiek tiek traškūs. Jei mėgstate aštriau, pridėkite truputį aitriosios paprikos ar pipirų. Norint sodresnio skonio, dalį vandens pakeiskite kokybišku daržovių arba vištienos sultiniu.
Pomidorų padažą rinkitės kuo natūralesnį, be papildomo cukraus – tuomet galėsite tiksliau kontroliuoti patiekalo skonį. Jei padažas labai rūgštus, įdėkite šaukštelį cukraus – jis puikiai subalansuoja rūgštingumą. Taip pat galima eksperimentuoti su prieskoniais: puikiai tiks džiovintas bazilikas, mairūnas, šiek tiek kumino ar paprikos miltelių.
Troškintus šviežius kopūstus verta gaminti sezono metu, kai jie pilni sultingumo ir saldumo. Tačiau šis patiekalas pakankamai universalus, tad pavyks ir iš rudeninių ar net žieminių kopūstų – svarbiausia, kad jie būtų švieži, traškūs ir nesukietėję.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis troškintų kopūstų receptas gali būti lengvai keičiamas pagal namuose esančius ingredientus ir jūsų skonį. Norite turtingesnio patiekalo? Įdėkite porą saujų pupelių, žirnelių ar šaukštą rūgštesnių raugintų kopūstų, kad atsirastų kontrasto. Puikiai dera virtos bulvės, grikiai ar perlinių kruopų garnyras.
Valgantiems mėsą patiekalui galima įmaišyti porą šaukštų smulkiai supjaustytos kumpio, dešros ar patroškintų maltos mėsos gabalėlių. Tai taps pagrindiniu, sočiu troškiniu, puikiai tinkančiu šaltesniems vakarams.
Troškinti švieži kopūstai su pomidorų padažu ypač tinka kaip garnyras prie įvairių daržovių ar mėsos kepsnių, keptos žuvies. Tai puikus užpildas kibinams, duonos pyragėliams ar blyneliams. O jeigu po vakarienės liko šiek tiek troškintų kopūstų – išbandykite juos kaip pagrindą skaniuose daržovių omletuose arba sumuštiniuose.
Galiausiai, šis patiekalas puikiai laikosi šaldytuve, o kitą dieną skonis netgi pagerėja – pagaminkite didesnį kiekį ir džiaukitės naminiu, natūraliu maistu kelias dienas.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.