Troškintų kopūstų mišrainės žiemai receptas su daržovėmis

Troškintų kopūstų mišrainės žiemai receptas su daržovėmis

Troškintų kopūstų mišrainė žiemai – tai lietuviškos virtuvės klasika, neatsiejama nuo rudeninio daržovių derliaus ruošos ir jaukių žiemos valgymų tradicijų. Ši mišrainė pasižymi sodriu skoniu, malonia daržovių tekstūra ir puikiai tinka tiek kaip garnyras prie įvairių mėsos patiekalų, tiek kaip savarankiškas užkandis ar įvairesnė sudedamoji dalis kitiems receptams. Troškintų kopūstų mišrainė ruošiama iš šviežių daržovių, pagardinama prieskoniais, o dėl natūralios rūgštelės ir švelnaus troškinimo ji puikiai laikosi net ir per ilgesnį laiką stiklainiuose. Tai vienas tų receptų, kuris sušildo namus, užpildo aromatais, ir leidžia mėgautis vasaros skoniu net žiemos viduryje.

Ingredientai

  • 2 kg baltagūžių kopūstų
  • 1 kg morkų
  • 2 dideli svogūnai
  • 2 raudonos paprikos
  • 2 pomidorai (arba 200 ml pomidorų tyrės)
  • 3–4 skiltelės česnako
  • 150 ml aliejaus (geriausia saulėgrąžų arba rapsų)
  • 2–3 šaukštai druskos (pagal skonį)
  • 2 šaukštai cukraus
  • 100 ml natūralaus obuolių acto (arba 7–9% stalo acto, kiekį mažinant iki 60 ml)
  • 1 šaukštelis juodųjų pipirų grūdelių
  • 1 šaukštelis kmynų (neprivaloma, bet labai tradiciška)
  • Porą laurų lapų

Gaminimo eiga

  1. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais. Morkas nulupkite ir sutarkuokite tarka stambesne pusėle. Svogūnus susmulkinkite kubeliais arba pusžiedžiais, paprikas – plonomis juostelėmis, pomidorus nulupkite ir supjaustykite gabalėliais (arba naudokite pomidorų tyrę). Česnakus smulkiai sukapokite.
  2. Didelį puodą (geriausia emaliuotą ar nerūdijančio plieno) įkaitinkite, įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir pakepinkite ant vidutinės ugnies 4–5 minutes, kol jie taps permatomi ir lengvai auksiniai.
  3. Į svogūnus sudėkite morkas, paprikas, česnakus bei pomidorus. Troškinkite, kartais pamaišydami, apie 8–10 minučių, kad daržovės imtų švelniai minkštėti.
  4. Dėkite supjaustytus kopūstus į bendrą masę, gerai išmaišykite, pasūdykite ir užbarstykite cukraus. Pridėkite pipirų grūdelius, kmynus ir laurų lapus. Uždengę dangčiu troškinkite ant nedidelės ugnies apie 40–50 minučių, retkarčiais pamaišykite, kad neprisviltų. Jei reikia, galima įpilti truputį vandens (apie pusę stiklinės).
  5. Kai daržovės jau minkštos (bet kopūstai dar šiek tiek traškūs), įpilkite actą, viską išmaišykite ir kelias minutes pakaitinkite neuždengus, kad dalis skysčio nugaruotų.
  6. Karštą mišrainę išsyk kraukite į kruopščiai nuplautus ir paruoštus stiklainius. Užsukite steriliais dangteliais, apverskite aukštyn dugnu ir apklokite rankšluosčiu arba šiltu pledu, kad stiklainiai lėtai atauštų.
  7. Atvėsusius stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje – rūsyje, sandėliuke ar kitoje vėsioje spintelėje. Tinkamai paruošta troškintų kopūstų mišrainė žiemai puikiai laikosi nuo 6 mėnesių iki metų.

Naudingi patarimai

Troškintų kopūstų mišrainės ruošimas reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau rezultatas bus tikrai vertas įdėtų pastangų. Pirmiausia, renkantis kopūstus, geriausia rinktis tvirtus, traškius ir nesuvytusius gūžinius kopūstus, nes pernokę ar minkšti gali pasidaryti ištižę troškinimo metu.

Tarkuodami morkas rinkitės šviežias, neseniai iškeliautas iš daržo – jos suteiks natūralaus saldumo. Svogūnai mišrainei suteikia gylio ir sodrumo, tačiau jų kiekį galima koreguoti pagal skonį. Paprikas verta naudoti raudonas – jos harmoningai dera su kitų daržovių rūgštele ir suteikia žaismingumo.

Svarbu, kad actą pilkite jau baigiant troškinti, kai daržovės suminkštėjusios, nes anksčiau įpiltas actas stabdys minkštėjimą. Dėl šios priežasties actą pilkite tik likus kelioms minutėms iki pabaigos. Mišrainės prieskonius ir saldumą lengva pritaikyti pagal asmeninį skonį – jei mėgstate aštresnius skonius, galima įdėti truputį aitriosios paprikos. Cukraus kiekis priklauso nuo norimo saldumo ir naudotų daržovių skonio.

Labai svarbu kruopščiai pasiruošti stiklainius – jie turi būti švariai išplauti ir gerai išdžiovinti. Dangteliai būtinai sterilizuojami, kad mišrainė nepradėtų rūgti ar gesti. Jei planuojate mišrainę laikyti ilgiau ar norite būti visiškai užtikrinti dėl laikymo, galite papildomai sterilizuoti užpildytus stiklainius verdančiame vandenyje apie 15–20 minučių (priklausomai nuo stiklainio dydžio).

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šio patiekalo variacijos priklauso nuo šeimos tradicijų, mėgstamų daržovių ar net metų laikų – galite naudoti brokolius, žiedinius kopūstus, cukinijas, ankštinius žirnelius ar net porą moliūgo kubelių, kad gautumėte kiek saldesnį, švelnesnį skonį. Daržoves galima keisti pagal savo skonį ar tai, kokių yra namuose: pavyzdžiui, kai kas mėgsta įdėti dar ir salierų stiebų ar šiek tiek garstyčių sėklų. Kilus norui eksperimentuoti – drąsiai paįvairinkite prieskoniais: bazilikas, mairūnas ar džiovintas krapas taip pat puikiai dera.

Patiekimas taip pat gali būti labai įvairus. Troškintų kopūstų mišrainė žiemai valgoma tiek šalta, tiek pašildyta. Ji puikiai dera kaip garnyras šalia keptos ar troškintos mėsos, ypač kiaulienos ar dešrų, klasikinių bulvių patiekalų – cepelinų, kugelio, bulvių plokštainio. Mišrainė skani ir viena – kaip užkandis su juoda duona ar keptomis bulvėmis. Taip pat galite naudoti ją įdaryti pyragėliams ar plonai pjaustytoms lietiniams blynams.

Norint paįvairinti kasdienį meniu ar suteikti daugiau šventiškumo, troškintų kopūstų mišrainę tinka gardinti spanguolėmis, džiovintomis slyvomis ar net šlakeliu medaus – tai pridės subtilios rūgštelės ar saldumo atspalvių. Taip sumažinsite ir acto aštrumą. Mėgstantiems subtilesnį kvapą, siūlau kartu troškinti keletą obuolių skiltelių ar cinamono lazdelių, kurios papildys mišrainės kvapų paletę.

Tad troškintų kopūstų mišrainė žiemai – tai universalus, sveikas, sotus ir išties išradingas patiekalas, leisdamas improvizuoti ir namuose ilgam išsaugoti daržovių derliaus naudą bei skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *