Troškinys – tai vienas universaliausių patiekalų pasaulio virtuvėje. Šis terminas apibūdina kulinarinį paruošimo būdą, kai įvairūs ingredientai ilgai lėtai verdami nedideliame kiekyje skysčio sandariame inde. Troškinys gali būti gaminamas iš mėsos, žuvies, daržovių ar net vien tik augalinių produktų, o kiekviena kultūra turi savitą šio patiekalo versiją. Dažniausiai troškiniams būdingas sodrus, gilus skonis, išraiškingi aromatai bei puiki tekstūra, kurią sukuria ilgalaikis švelnus paruošimo procesas. Tai vienas tų patiekalų, kurio gaminimas leidžia improvizuoti, šildyti ir džiuginti net pačią išrankiausią šeimą ar svečius. Giliau panagrinėkime, ką reiškia troškinys ir kaip jį pasigaminti namuose.
Ingredientai
- 500 g jautienos arba vištienos kumpio (galima naudoti kiaulieną, avieną ar žuvį)
- 2 didelės morkos
- 2–3 bulvės
- 1 didelis svogūnas
- 2 salierų stiebai
- 2 skiltelės česnako
- 1 paprikos ankštis
- 1 skardinė konservuotų pomidorų (apie 400 g) arba 3 sunokę pomidorai
- 500 ml sultinio (vištienos, jautienos arba daržovių)
- 2 lauro lapai
- 1–2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų žolelių (pvz., čiobrelių, rozmarinų, majorano)
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 2 valgomi šaukštai aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
- (Papildomai) 200 g pievagrybių arba pupelių
Gaminimo eiga
- Paruoškite ingredientus. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite gabaliukais – apie 3–4 cm dydžio. Morkas, bulves, papriką ir svogūną nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Salierus – riekelėmis, česnaką sutrinkite arba smulkiai supjaustykite.
- Kepkite mėsą. Įkaitinkite storadugnį puodą su aliejumi ant vidutinės-kai kurių stiprios ugnies. Sudėkite mėsą ir apkepinkite, kol gražiai apskrus iš visų pusių. Apkepusią mėsą išimkite į atskirą dubenį.
- Kepkite daržoves. Puode, kuriame kepė mėsa, įpilkite šiek tiek aliejaus, jei reikia. Sudėkite svogūnus ir kepkite 2–3 min., kol suminkštės ir taps skaidrūs. Sudėkite česnaką, trumpai pakepinkite, tada pridėkite morkas, salierus, papriką. Kepkite dar 5–7 min., kol daržovės šiek tiek suminkštės.
- Sudėkite likusius ingredientus. Grąžinkite mėsą į puodą. Sudėkite bulves, konservuotus ar šviežius pomidorus (jei naudojate šviežius, prieš tai nulupkite odelę), jei norite – pievagrybius ar pupeles. Įberkite džiovintų žolelių, lauro lapus, pipirų ir druskos.
- Užpilkite sultiniu. Užpilkite visus ingredientus sultiniu taip, kad viskas būtų apsemta, bet ne skendėtų per daug (paprastai reikia 500–700 ml).
- Troškinkite. Uždenkite puodą ir pakaitinkite, kol užvirs. Tada sumažinkite ugnį iki mažos, kad tik vos burbuliuotų, ir troškinkite 1,5–2 valandas, kol mėsa suminkštės, o daržovės taps kreminės tekstūros. Jei reikia, gaminimo metu papildykite šiek tiek vandens ar sultinio.
- Paragaukite ir pagardinkite. Prieš pat pabaigą paragaukite – jei trūksta prieskonių, įdėkite druskos ar pipirų. Jei norite intensyvesnio skonio, galite įlašinti kelis lašus citrinos sulčių ar įberti šviežių prieskoninių žolelių.
- Patiekite karštą, su šviežia duona arba ryžiais, koše ar net makaronais. Papuoškite šviežiomis žolelėmis.
Naudingi patarimai
Troškinio esmė – ilgas, lėtas gaminimo procesas, todėl stenkitės neskubinti proceso ir leisti skoniams visiškai atsiskleisti. Naudokite sandarų puodą, kad kvapai ir aromatai neišgaruotų. Renkantis ingredientus, pasikliaukite sezoniškumu – pavasarį puikiai tiks švieži šparagai, moliūgus ar cukinijas šiltojo sezono metu. Jei mėsa kieta, ją galite užmarinuoti keletą valandų prieš troškinant – taip pagreitinsite minkštėjimą. Pomidorų rūgštelė ypatingai tinka turtingiems patiekalams, aptirpdo riebalus ir suteikia gaivumo.
Daržoves galima supjaustyti stambesniais gabaliukais – jos geriau išlaikys formą po ilgo troškinimo. Troškinį geriausia gaminti storadugniame puode arba ketaus troškintuvėje – taip šiluma pasiskirsto tolygiau, o patiekalas kaitinamas švelniai. Jei norite riebesnio patiekalo, galite pridėti šoninės, o daugiau sodraus skonio suteiks džiovintos slyvos, obuoliai ar kepti baklažanai. Troškiniai skanūs ir pašildyti antrą, trečią dieną – laikykite šaldytuve sandariame inde ir pašildykite ant silpnos ugnies.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškinys – tikras kūrybinės laisvės patiekalas. Mėsos mėgėjai gali naudoti skirtingus mėsos derinius: jautiena užtikrins intensyvų skonį, vištiena – švelnumą, o kiaulienos sprandinė lengvai išsiskaidys į švelnias skaidulas. Vegetariškai nuotaikai puikiai tiks avinžirniai, pupelės, lęšiai ar sojos produktai – šie ingredientai suteiks sotumo, o kartu išsaugos sodrumą. Troškinį galite papildyti cukinijomis, moliūgu, žiediniais kopūstais ar žaliosiomis pupelėmis pagal sezoną ir pageidavimą.
Skaniausia troškinį patiekti sklidina lėkšte, pagardinant šviežiomis petražolėmis, kalendromis ar žalumynais. Tradiciškai šiam patiekalui tinka valgyti su šviežia, dar šilta duona ar riekute raugintos duonos, taip pat – šalia serviruotų ryžių, bulvių košės ar makaronų. Ypatingomis progomis troškinį naudinga papildyti trupučiu raudono vyno ar aliejuje pakepintomis džiovintomis uogomis – taip išgausite gurmaniško skonio variacijas. Eksperimentuokite su prieskoniais ir atraskite savo mylimiausią troškinį – šis patiekalas niekada nenusibos!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.