Troškinys kazane – tai ne tik paprastas karštas patiekalas, o kultūrinio paveldo dalis, kuri sklinda iš Vidurinės Azijos, Kaukazo, Rusijos bei kitų regionų tradicijų. Kazanas – storasienis, dažnai špižinis arba metalinis puodas, ypatingai tinkamas ilgam gaminimui ant atviros ugnies ar šiuolaikinėje virtuvėje. Jame, naudojant lėtą troškinimą, mėsa išlieka minkšta, daržovės pasidaro saldžios, išgaruoja nereikalingas vanduo ir susikoncentruoja natūralios skonio natos. Tradicinis troškinys kazane dažniausiai būna sotus, aromatingas ir puikiai tinka šeimos ar draugų susibūrimams tiek gamtoje, tiek namuose. Šiame straipsnyje rasite ne tik tradicinio troškinio kazane receptą, bet ir vertingų patarimų, kaip išgauti geriausią skonį, taip pat įvairių patiekimo bei variacijų idėjų.
Ingredientai
- 1 kg jautienos arba ėrienos (galima naudoti ir paukštieną ar kiaulieną)
- 3 didelės bulvės
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- 1 didelė paprika
- 2 pomidorai (arba 3 v.š. pomidorų pastos)
- 4 skiltelės česnako
- 1 a.š. maltos saldžiosios paprikos
- 1 a.š. kumino (jei mėgstate egzotiškesnį skonį)
- 1 a.š. juodųjų pipirų
- 1,5 a.š. druskos (pagal skonį)
- 100 ml aliejaus ar taukų (pageidautina – sviesto ir aliejaus mišinys bei dalis avienos taukų)
- 1 litras vandens (arba jautienos/vištienos sultinio gilesniam skoniui)
- Gausus saujelė šviežių žalumynų (krapai, petražolės, kalendra – pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite visus ingredientus – mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais (apie 3–4 cm), morkas – stambiais griežinėliais, svogūnus ir papriką – pusžiedžiais, bulves – stambiais kubeliais. Pomidorus nuplikykite ir nulupkite odelę arba naudokite pomidorų pastą. Česnaką susmulkinkite peiliu.
- Kazane (arba storadugniame puode) įkaitinkite aliejų arba taukus iki vidutinės–aukštos temperatūros. Kuo stipresnė ugnis pradžioje, tuo geriau apskrus mėsa, todėl nenustebkite, jei rinksitės laužą gamtoje – tradiciniai troškiniai dažnai gaminami taip.
- Dėkite jautieną ar kitą pasirinktą mėsą į įkaitintą kazano dugną. Kiekvieną pusę apkepkite, kol gražiai pagels ir ims skleistis kvapai, tačiau per daug nesuklokite – geriau kepti dalimis, jei turite daug mėsos.
- Kai mėsa apkepusi ir pradėjo leisti savo sultis, suberkite svogūnus, šiek tiek druskos, ir toliau kepkite, kol svogūnai suminkštės, bet dar nepradės skrusti.
- Dėkite morkas ir papriką. Kepkite dar kelias minutes, kol daržovės lengvai apskrus, bet išlaikys ryškią spalvą. Būtent šioje vietoje galite įmaišyti kumino, kad aromatai pasklistų ir suintensyvėtų.
- Daržovėms suminkštėjus, įdėkite pomidorus (arba pastą), česnaką ir visus likusius prieskonius. Visą masę kruopščiai išmaišykite, kad visi ingredientai apsiveltų prieskoniais ir pradėtų skleisti aromatus.
- Supilkite vandenį arba sultinį – reikia, kad užsemtų maistą maždaug iki pusės (troškinys neturi būti per skystas, bet ingredientai neturi išsausėti, nes verdant išgaruos dalis vandens). Uždenkite kazaną (arba puodą) dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 45–60 min., kol mėsa visiškai suminkštės ir lengvai skils.
- Po šio laiko sudėkite bulves, viską atsargiai išmaišykite. Troškinkite dar 25–35 min., kol bulvės suminkštės, o patiekalas taps tirštas. Jei reikia, paragaukite ir papildomai pagardinkite druska ar prieskoniais.
- Baigiant troškinti, atidenkite dangtį – jei per daug skysčio, leiskite jam nugaruoti ant stipresnės ugnies. Galiausiai gausiai pabarstykite šviežiais žalumynais ir (jei patinka) įspauskite šiek tiek šviežio česnako bei maltų pipirų.
- Patiekite troškinį tiesiai iš kazano, dar skanaukite su šviežia duona, raugintais agurkais ar kitais mėgstamais pagardais.
Naudingi patarimai
Tobulas troškinys kazane prasideda nuo kokybiškos mėsos. Rinkitės dalį su šiek tiek riebaliuko – tokia mėsa taps ypač minkšta ir sultinga. Jei naudojate jautieną, puikiai tinka sprandinė; ėrienos mėgėjams – mentė ar kumpis.
Ugnis – dar vienas raktas. Jei ruošiama lauke, stenkitės išlaikyti pastovią šilumą. Svarbiausia – neprisvilinti pradžioje, bet ir neleisti, kad užvirtų “vandenynas” – troškinio esmė, kad vanduo lėtai susigeria ir nugaruoja palikdamas sodrų skonį.
Pomidorų pastą naudinga įpilti, jei norisi sodresnio skonio, bet tradiciškai naudojami švieži nulupti pomidorai. Skonį taip pat pagyvina trumpam įmaišytos šviežios žolelės – nesidrovėkite bandyti ir bazilikų ar rozmarino.
Troškinio storis priklauso nuo pasirinktos mėsos bei daržovių kiekio – jeigu turite daugiau bulvių ar šakninių daržovių, jos papildomai “suriš” skystį.
Jei neturite kazano, galite naudoti storadugnį puodą, tačiau stenkitės virti ant kuo mažesnės ugnies, kad troškinio apačia nesviltų, o ingredientai neatiduotų per daug skysčio.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškinys kazane pasižymi universalumu: keiskite ingredientus pagal metų laiką ar savo pomėgius. Vasarą puikiai tiks papildyti cukinijomis, baklažanais ar pupelėmis, rudenį – moliūgu bei saldžiomis bulvėmis.
Norite atlikti vegetarišką variaciją? Vietoj mėsos galite naudoti avinžirnius, lęšius ar ankštinius augalus. Tokiu atveju papildoma porcija pievagrybių suteiks gilumo skonio.
Trokštate tradicinio Vidurio Azijos atspalvio? Įdėkite džiovintų slyvų ar abrikosų, truputį kmynų ir koriandro. Rytietiškai prieskoniuotą troškinį pagyvins šafranas, o kalendros ar čiobreliai suteiks žoliškumo.
Troškinys puikiai dera su šviežia bagete, lavašu ar lietuviškomis bulvėmis. Norint vakarą paversti ypatingu, patiekite patiekalą tiesiai iš kazano vidury stalo, kad visi galėtų pasisemti karšto, kvapnaus troškinio.
Jeigu mėgstate aštriau, papildomai įdėkite šviežio čili ar aitriosios paprikos. Skirtingoms šeimoms ar draugų kompanijoms patiks atskirai patiekti įvairius užkandžius – marinuotus daržoves, raugintus agurkus, grietinę, net smulkintus svogūnus ar obuolių actą.
Patirkite, koks universalus ir šeimyniškas gali būti troškinys kazane – atraskite savo mėgstamiausią variaciją ir dalykitės gera nuotaika visiems susirinkus prie stalo!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.