Kiaulienos ir daržovių troškinio orkaitėje receptas

Kiaulienos ir daržovių troškinio orkaitėje receptas

Troškinys orkaitėje – tai lėtai ir tolygiai termiškai apdorojamas patiekalas, kuris pasižymi sodriu skoniu, minkštomis sudedamosiomis dalimis ir intensyvia aromato galia. Troškinio idėja – išgauti maksimaliai daug skonio iš visų ingredientų juos ilgai ruošiant žemesnėje temperatūroje, dažniausiai uždengtoje kepimo formoje arba puode, kuris išlaiko drėgmę ir šilumą. Troškinys orkaitėje – universalus pasirinkimas, nes galima naudoti įvairiausias daržoves, mėsą ar ankštinius pagal savo skonį bei sezoniškumą. Toks patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek šventei ar savaitgalio vakarui, kai norisi ko nors jaukaus ir sotiško. Toliau pateikiamas klasikinių daržovių ir kiaulienos troškinio orkaitėje receptas, kuriame aiškiai aprašyti ingredientai, gaminimo eiga, naudingi patarimai bei idėjos, kaip troškinį pritaikyti pagal savo poreikius.

Ingredientai

  • 600 g kiaulienos sprandinės arba mentės (tinka ir jautiena ar paukštiena)
  • 2 didelės morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 3-4 didelės bulvės
  • 1 vidutinio dydžio cukinija arba baklažanas
  • 2 – 3 česnako skiltelės
  • 1 raudonoji paprika
  • 400 ml sultinio (daržovių, mėsos ar vištienos)
  • 2 valg. š. pomidorų pastos arba 1 skardinė konservuotų pomidorų
  • 2 lauro lapai
  • 1 valg. š. aitriųjų ar saldžiųjų paprikų prieskonių
  • Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • 2-3 valg. š. aliejaus (alyvuogių ar saulėgrąžų)
  • Šviežių žolelių patiekimui: krapų, petražolių ar čiobrelių

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 160–170 °C (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
  2. Kiaulienos mėsą nusausinkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais (apie 3 cm). Daržoves nuplaukite, nuskuskite bulves ir morkas, supjaustykite stambiais gabaliukais, papriką – stulpeliais, cukiniją ar baklažaną – kubeliais, svogūnus – pusžiedžiais.
  3. Ketaus ar keramikinėje troškintuvėje (arba giliau keptuvėje su storu dugnu) įkaitinkite aliejų. Suberkite mėsos gabaliukus ir apkepkite stiprioje kaitroje, kol mėsa kiek apskrus iš visų pusių. Išimkite mėsą, kuri trumpai pastovės atskirai.
  4. Į tą patį indą sudėkite supjaustytus svogūnus, apkepkite iki suminkštės ir šiek tiek pagels. Tuomet sudėkite morkas, paprikas, cukiniją ar baklažaną, dar šiek tiek pakaitinkite, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų ir atskleistų aromatą.
  5. Pridėkite grąžintą mėsą, bulves, česnaką (smulkiai pjaustytą arba traiškytą), pomidorų pastą ar konservuotus pomidorus, lauro lapus, prieskonius (aitrią ar saldžią papriką, druską, pipirus) ir viską lengvai išmaišykite.
  6. Užpilkite sultiniu – skystį pilkite tiek, kad vos vos apsemtų troškinį, bet nepadarytų jo sriubos. Jei naudojate pomidorų pastą, įdėkite dar kelis šaukštus vandens.
  7. Indą uždenkite gerai priglundančiu dangčiu arba sandariai uždenkite folija. Įstatykite į įkaitintą orkaitę ir troškinkite apie 2–2,5 val. Tikslus laikas priklauso nuo naudojamos mėsos rūšies – kiauliena ir jautiena reikalauja ilgesnio troškinimo, paukštienai užteks 1,5–2 val.
  8. Pasibaigus laikui patikrinkite troškinio sultingumą ir mėsos minkštumą – mėsa turėtų būti labai minkšta, lengvai dalytis šakute, o daržovės – suminkštėjusios, bet neištižusios. Jei reikia, pagal skonį papildomai pasūdykite/papipirinkite.
  9. Patiekite karštą, apibarstytą mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Prie troškinio tinka juoda duona, šviežios daržovės arba raugintos daržovės.

Naudingi patarimai

Troškinys orkaitėje – itin „atlaidus“ patiekalas: net jei naudosite kitas daržoves ar kitokios rūšies mėsą, rezultatas vis tiek bus puikus – troškinant ilgai ir žemoje temperatūroje, ingredientai natūraliai įgauna turtingą skonį. Rekomenduojama naudoti indą su sandariu dangčiu, kuris laiko drėgmę ir apsaugo nuo išsausėjimo. Jei dangčio neturite, indą gerai uždenkite dvigubu folijos sluoksniu.

Sultingi, riebi mėsa (pvz., sprandinė, mentė, aviena) išlieka minkšta ir skani po ilgo troškinimo, tačiau norint lengvesnio troškinio, galima naudoti vištienos šlauneles ar net kalakutieną. Bulvės ir morkos būtinos tekstūrai, bet galite pridėti salierų stiebų, žiedinių ar brokolių, cukinijų, žirnelių pagal sezoną. Geresniam skoniui verta mėsą ir svogūnus iš anksto apkepti – taip išsiskirs natūralūs cukrūs ir aromatai.

Sultinį rinkitės tą, kuris geriausiai dera su pasirinkta mėsa – tinka net pavasarį užšaldytos vištienos, jautienos ar daržovių sultinio atsargos. Naudokite daugiau ar mažiau sultinio, priklausomai nuo to, ar norite tirštesnio, ar skystesnio troškinio.

Troškinį orkaitėje labai patogu ruošti iš vakaro – pastovėjęs jis tampa dar sodresnis, o skoniai ir aromatai geriau susimaišo. Likusius troškinio likučius galima užšaldyti ir vėliau sušildyti – skonis nuo to tik pagerės.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinio receptas itin universalus ir pritaikomas įvairiems skoniams ar turimiems ingredientams. Jei norite liesesnio patiekalo, rinkitės vištieną arba kalakutieną, o jei mėgstate sodresnį skonį, puikiai tiks jautiena, aviena ar net žvėriena.

Vegetariškoms ar veganiškoms variacijoms mėsa pakeičiama avinžirniais, pupelėmis, lęšiais ar sojų gabaliukais – svarbu troškinį papildyti daugiau daržovių ir prieskoniais išgauti gelmę. Galima išmėginti net žuvies troškinį – šiuo atveju kepimo laikas bus trumpesnis, užteks 40–50 min.

Prieskoniai leidžia varijuoti patiekalo charakterį: papildomi Provanso žolelių, rozmarino ar čiobrelių, salierų sėklų ar citrinų žievelės priedai suteiks patiekalui Viduržemio jūros ar net Rytų virtuvės užuominas. Aitresniam variantui galima papildyti čili pipiru, kario prieskoniais ar imbieru.

Troškinys puikiai dera su įvairiais garnyrais: prie stipresnio, mėsiško troškinio tiks bulvių košė ar virtos kruopos, vegetarišką variantą patiekite su kuskusu, ryžiais ar net makaronais. Prie sočių žieminių troškinių puikiai tinka juoda ruginė duona, raugintos daržovės arba lengvai marinuoti svogūnai.

Nepamirškite, jog troškinys gali būti puikus patiekalas dalyvių šeimos vakarienei, šventei ar net didesnei draugų kompanijai – nes viename inde lengva paruošti didesnį kiekį ir užtikrinti, kad visi bus sotūs ir laimingi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *