Troškinys su avinžirniais – tai universalus, sotus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei. Šis patiekalas pasižymi sodriu skoniu, maistingumu ir nepaprastu paprastumu. Avinžirniai dažnai naudojami Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Indijos virtuvėse, tačiau jų subtilus riešutinis skonis ir tekstūra puikiai dera su įvairiais ingredientais, leidžiančiais pritaikyti troškinį jūsų skoniui. Troškinys su avinžirniais ne tik lengvai pagaminamas, bet ir puikiai tinka vegetarams, veganams bei tiems, kurie nori įtraukti daugiau augalinės kilmės baltymų į savo racioną. Skaitykite toliau ir sužinosite, kaip nesudėtingai pasigaminti šį gardų troškinį, kokių ingredientų reikės bei kokių variacijų galima išbandyti.
Ingredientai
- 250 g džiovintų arba 2 skardinės konservuotų avinžirnių
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2–3 skiltelės česnako
- 1 didelė morka
- 1 raudona paprikos ankštis
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
- 2 valg. š. pomidorų pastos
- 2 bulvės arba 1 saldžioji bulvė (nebūtina, bet suteikia daugiau sotumo)
- 1 arbat. š. maltos saldžiosios paprikos
- 0,5 arbat. š. kumino (nebūtina, bet pagerina skonį)
- 1 arbat. š. džiovintų čiobrelių arba raudonėlio
- 0,5 arbat. š. maltų juodųjų pipirų
- Druskos pagal skonį
- 2–3 valg. š. alyvuogių ar kito aliejaus kepimui
- 700 ml daržovių sultinio (galima keisti vandeniu)
- Šviežia petražolė ar kalendra papuošimui (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Jeigu naudojate džiovintus avinžirnius, juos reikėtų iš anksto išmirkyti (geriausia per naktį) ir išvirti pagal instrukciją ant pakuotės (apie 1–1,5 val. pasūdytame vandenyje, kol suminkštės). Jei naudojate konservuotus, tereikia nuskalauti po tekančiu vandeniu.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morką ir papriką supjaustykite nedideliais gabalėliais. Bulves nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir taps permatomi (apie 5 minutes).
- Sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 1–2 minutes, kol pasklis malonus aromatas.
- Į puodą suberkite morkas, paprikas ir jei naudojate – bulves. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 5–7 minutes, retkarčiais pamaišydami, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
- Įdėkite pomidorų pastą, saldžiąją papriką, kumino prieskonius, džiovintus čiobrelius ar raudonėlį, pipirus – viską gerai išmaišykite ir leiskite prieskoniams išsiskleisti 2–3 minutes.
- Įpilkite konservuotus pomidorus ir daržovių sultinį (arba vandenį). Jei naudojate išvirtus ar konservuotus avinžirnius, sudėkite ir juos. Viską sumaišykite, užvirkite, sumažinkite ugnį ir leiskite troškiniui virti apie 25–30 minučių, kol daržovės suminkštės ir troškinys sutirštės.
- Pagal skonį įberkite druskos, jei reikia, papildomai pipirų ar kitų prieskonių. Jei troškinys gaunasi per tirštas, įpilkite dar truputį sultinio ar vandens; jei per skystas – leiskite dar kelias minutes pavirti nenuždengus puodo.
- Patiekite karštą. Puoškite šviežiomis žolelėmis, jei norisi intensyvesnio skonio ir gaivumo.
Naudingi patarimai
Troškinys su avinžirniais puikiai prisitaiko prie jūsų virtuvės galimybių ir laiko. Jei naudojate džiovintus avinžirnius, nepamirškite juos mirkyti ir virti iš anksto, nes jie gerokai kietesni už konservuotus. Galite iškart išvirti didesnį kiekį avinžirnių ir dalį jų užšaldyti, kad kitą kartą troškinio gaminimas būtų dar greitesnis. Jei norite sodresnio skonio, prieš pilant sultinį į daržoves įdėkite šaukštą rūkytos paprikos miltelių arba keletą lauro lapų.
Puikiai pritaikysite receptą pagal savo šaldytuvo turinį: į troškinį tinka įdėti likusių baklažanų, cukinijų, moliūgo ar kitų mėgstamų daržovių. Jei norite gauti baltymingesnį patiekalą, įdėkite daugiau avinžirnių ar papildomai kitų ankštinių – pupelių ar lęšių. Daržovių sultinio galite pasiruošti iš vandens ir mėgstamų prieskonių, arba naudoti jau paruoštą sultinį, tačiau stebėkite druskos kiekį – kai kurie sultiniai būna ganėtinai sūrūs.
Patiekalas puikiai išsilaiko šaldytuve iki 3–4 dienų ir skonis netgi geresnis kitą dieną, tad galite drąsiai gaminti didesnį kiekį ir pasiimti į darbą ar kelionėms. Troškinį galima ir užšaldyti – porcijomis supilstykite į sandarius indelius, atšaldykite ir laikykite šaldiklyje iki 2–3 mėnesių. Atšildykite troškinį šaldytuve per naktį ir prieš valgant gerai pakaitinkite.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškinys su avinžirniais gali būti ne tik pagrindinis karštas patiekalas – iš jo galima sukurti daugybę skirtingų variacijų, kiekvieną kartą suteikiant vis kitą skonį. Jei mėgstate aštresnį maistą, į troškinį įmirkę įdėkite aitriosios paprikos ar maltų čili prieskonių. Norint rytietiško prieskonio, pabandykite tradicinius indiškus prieskonius – kario mišinius, ciberžolę, garam masala. Užbaigę gaminimą, galite įmaišyti šaukštą kokosų pieno kreminiam palengvinimui.
Troškiniui suteiksite gardumo, jei patiekite jį su šviežia duona, grikių ar bolivinės balandos garnyru. Jei ruošiate šventiniam stalui, galima patiekti su plonu skrebučiu, ant viršaus užbarstę truputį sūrio ar paskaninę alyvuogėmis. Šiltą sezoną troškinį galima valgyti kambario temperatūros kaip sotų daržovių ir avinžirnių salotų variantą. Ieškantiems baltymų gausos ar didesnio sotumo – galima įdėti virtos vištienos, avienos ar net keptų grybų. Taip pat šis troškinys puikiai tiks kaip jaukus ir maistingas pagrindas „bowl“ stiliaus pietums kartu su šviežiomis daržovėmis ir mėgstamomis sėklomis ar žalumynais.
Eksperimentuokite su sezoninėmis daržovėmis, papildomais prieskoniais ir serviravimo būdais – paskanausite vis naujo skonio, tačiau visuomet paprasto, sotaus ir maistingo patiekalo. Troškinys su avinžirniais – idealus pasirinkimas tiems, kurie vertina skonį, sveikatą ir patogumą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.