Troškinys su kiauliena – tai vienas universaliausių ir šilumą simbolizuojančių patiekalų lietuviškoje virtuvėje. Tai sotus ir gardus valgomasis, kuris ypatingai populiarus šaltuoju metų laiku, kai norisi jaukumo ir šilumos. Kiaulienos troškinys išsiskiria tuo, kad mėsa tampa ypatingai minkšta, sultinga, įgauna prieskonių bei daržovių aromatą, o viso patiekalo skonis – sodrus, gilus ir naminis. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek savaitgalio vakarienei ar net šventiniam stalui, nes jo gaminimas nėra sudėtingas, bet suteikia daug vietos kūrybai ir variacijoms. Toliau aptarsime, kokių ingredientų prireiks klasikiniam troškiniui, kaip jį gaminti ir kaip galite jį pritaikyti pagal savo skonį ar sezono produktus.
Ingredientai
- 700 g kiaulienos mentės arba sprandinės (be kaulo)
- 2 didelės morkos
- 2 vidutiniai svogūnai
- 3 bulvės (nebūtina, jei norite lengvesnio troškinio)
- 2 saliero stiebai (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
- 3 skiltelės česnako
- 2 v. š. miltų (mėsos apvoliojimui ir padažo tirštinimui)
- 2 v. š. pomidorų pastos (arba 3 v. š. trintų pomidorų)
- 150 ml sauso balto vyno arba papildomai sultinio
- 400 ml mėsos arba daržovių sultinio
- 2 lauro lapai
- 1 a. š. raudonėlio
- 1 a. š. saldžios paprikos miltelių
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus kepimui
- Jei pageidaujama – šviežios petražolės patiekimui
Gaminimo eiga
- Kiaulienos gabalus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite didesniais, 3–4 cm dydžio kubeliais. Geriausiai tinka mentė ar sprandinė – šios dalys išlieka minkštos net ir ilgai troškinant.
- Mėsos gabalėlius lengvai apvoliokite miltuose. Tai padės išgauti sodresnį padažo skonį, nes miltai šiek tiek sutirštins troškinį.
- Dideliame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite 2 v. š. aliejaus. Mėsą kepkite dalimis (neperkraukite indo), kol gražiai apskrus iš visų pusių. Iškepusią mėsą išimkite į lėkštę.
- Į puodą sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kepkite kelias minutes, kol suminkštės. Sudėkite smulkintą česnaką, maišykite apie 1 minutę.
- Sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, salierą, jei naudojate. Trumpam apkepinkite, kad geriau išsiskirtų jų skonis.
- Pridėkite pomidorų pastą, trumpai pakepinkite, kad paskleistų skonį. Jei norite intensyvesnio skonio, naudokite trintus pomidorus.
- Sudėkite atgal mėsą, įpilkite vyną ir trumpai pavirkite, kol išgaruos alkoholis.
- Supilkite sultinį, sudėkite prieskonius: lauro lapus, raudonėlį, paprikos miltelius, druską ir pipirus. Uždenkite ir lėtai troškinkite ant nedidelės ugnies apie 1–1,5 valandos, kol mėsa taps labai minkšta.
- Jei naudojate bulves, jas sudėkite po 45 minučių troškinimo, supjaustytas gabalėliais.
- Paragaukite padažą ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska ar pipirais. Jei norite tirštesnio padažo, galite įmaišyti dar šaukštą miltų, išmaišytų su trupučiu vandens.
- Baigus troškinti, išimkite lauro lapus. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Naudingi patarimai
Kiaulienos troškinys – tai patiekalas, kuriam nereikia ypatingų kulinarinių įgūdžių, tačiau svarbiausia kantrybė ir kokybiška mėsa. Rinkitės riebesnę kiaulienos dalį, nes ji taps sultingesnė ir aromatingesnė. Svarbu mėsą gerai apskrudinti prieš troškinimą – tuomet patiekalo skonis bus išraiškingesnis, o padažas tirštesnis. Jeigu norite dar „švelnesnio” varianto, dalį sultinio galite keisti pienu ar grietinėle, tačiau tokiu atveju sumažinkite rūgštesnius ingredientus, pvz., pomidorų pastą.
Troškiniui puikiai tinka ne tik morkos ar bulvės, bet ir puikiai dera moliūgai, cukinijos, pastarnokai, šakninių petražolių šaknys ar švieži žirneliai. Norėdami gaivesnio skonio – į troškinio pabaigą galite įberti šviežių žolelių: čiobrelių, krapų ar net baziliko. Troškinys skanus kitą dieną, todėl idealus, kai norite paruošti daugiau maisto kelioms dienoms arba žinote, jog lauks svečiai.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Kiaulienos troškinys suteikia daug erdvės improvizacijoms, tad galite koreguoti receptą pagal sezoną ar mėgstamas daržoves. Norite gardesnio, šaltesnio sezono skonio? Įdėkite moliūgų kubelius ar pasinaudokite sezoniniais grybeliais. Jei ieškote rytietiškos natūros – pakeiskite dalį prieskonių: įdėkite šiek tiek maltų kmynų, imbiero arba sojaus padažo.
Patiekimas taip pat priklauso nuo jūsų nuotaikos: troškinys puikiai dera su bulvių koše, grikiais, rudaisiais ryžiais ar net šviežiai kepta, traškia duona. Galite pagardinti natūraliu jogurtu ar šaukšteliu grietinės – šis derinys ypatingai tinka, jei troškinys gausiau pagardintas aštresniais prieskoniais.
Norėdami lengvesnės versijos, dalį kiaulienos galite pakeisti paukštiena arba net aviena – taip atrasite naujų skonių. O vegetariškai versijai, mėsą galite keisti daugiau daržovių ir įberti avinžirnių ar pupelių. Šis patiekalas leidžia kūrybingai panaudoti virtuvėje turimus produktus, tad troškinys su kiauliena visada nustebins ir jus, ir jūsų svečius.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.