Trupininio pyrago su uogiene receptas namų skoniui

Trupininis pyragas su uogiene – tai vienas iš tų nostalgiškų lietuviškų kepinių, kurių kvapas ir skonis primena vaikystę, močiutės virtuvę ir jaukius šeimos susibūrimus. Šis pyragas garsėja trapia tekstūra, kvapniu ir minkštu pagrindu bei saldžia, dažnai rūgštoku uogienės įdaru. Itin universalus ir paprastas gaminti, trupininis pyragas su uogiene yra puikus pasirinkimas tiek šeimos savaitgaliui, tiek vaišių stalui. Jo gaminimo procesas nesudėtingas, nereikalaujantis daugybės sudėtingų ingredientų, todėl puikiai tinka tiek patyrusiems, tiek pradedantiems virtuvės entuziastams. Be to, galima eksperimentuoti su įvairia uogiene ar džiovintais vaisiais, kad kiekvienas kepinys įgautų naujų skonių. Skaitykite toliau ir sužinokite, kaip nesunkiai namuose išsikepti puikų trupininį pyragą su uogiene!

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų
  • 120 g sviesto (šalto, supjaustyto kubeliais)
  • 80 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 250–300 g mėgstamos uogienės (aviečių, juodųjų serbentų, vyšnių ar kitokios)
  • (Nebūtina) Vanilinio cukraus arba citrinos žievelės aromatui

Gaminimo eiga

  1. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, druska (jei norite – įpilkite kiek vanilinio cukraus ar patrinkite citrinos žievelės ris paįvairinimui).
  2. Į sausus ingredientus sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą. Pirštais arba peiliu sviestą įtrinkite į miltus, kol masė taps smėlio grūdelių tekstūros – būtent nuo šio proceso atsiranda išskirtinis trupininės tešlos trapumas.
  3. Sudedamąją masę papildykite plakto kiaušinio ir permaišykite, kad masė sukibtų į stambius trupinius. Jei masė per sausa, galima įpilti šaukštą šalto vandens.
  4. Pusę trupinių paskirstykite ant sviestiniu popieriumi išklotos kepimo formos dugno (idealu – 24–26 cm skersmens apskrita forma ar nedidelis stačiakampis kepimo indas). Lengvai suspauskite ranka, kad suformuotumėte vientisą pagrindą.
  5. Ant pagrindo tolygiai paskirstykite pasirinktą uogienę. Jei uogienė labai skysta, galima ją šiek tiek pavirinti ar papildyti šaukštu krakmolo – taip išvengsite, kad pyragas subliūkštų.
  6. Likusius trupinius barstykite viršuje, apdenkite visą pyragą, neleisdami uogienei pasirodyti per kraštus.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (kaitinimas aukštyn–žemyn, be ventiliatoriaus). Kepkite apie 30–35 minutes, kol paviršius gražiai pagels ir taps traškus.
  8. Išėmus palikite atvėsti kepimo formoje – karštas pyragas labai trapus.
  9. Atvėsus supjaustykite kvadratais ar trikampiais, pabarstykite cukraus pudra, jei norite. Skanaus!

Naudingi patarimai

Trupininį pyragą su uogiene pavyks iškepti nepriekaištingą, jei laikysitės keleto pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, naudokite tik šaltą sviestą – taip tešla išlaikys kratymą ir trapumą. Neperkaitinkite ir nepradėkite sukti ar minkyti tešlos rankomis pernelyg ilgai, nes nuo šilumos sviestas ims tirpti, o pyragas praras būdingą tekstūrą. Jei norite, kad skonis būtų dar sodresnis, galite dalį cukraus pakeisti ruduoju cukrumi – tai suteiks subtilų karamelizacijos poskonį.
Uogienei verta rinktis ne per skystą, kad sluoksniai neišbėgtų iš kepinio, tačiau jei kitaip neišeina – įmaišykite kiek krakmolo ar apvirkite kelias minutes, kad tirštėtų. Tradiciškai dažniausiai dedama aviečių, serbentų ar vyšnių uogienė, tačiau galite rinktis ir retesnius derinius (pavyzdžiui, agrastų, obuolių ir bruknių).
Kepimo laikas gali priklausyti nuo Jūsų orkaitės ypatybių – stebėkite paviršių ir patikrinkite ar pagrindas pakankamai sutvirtėjęs. Ištraukus iš karto nekirpkite, nes karštas pyragas trapus, o atvėsęs taps ir tvirtesnis, ir skanesnis.
Jei norite pyrago be kiaušinių arba veganinio varianto, drąsiai galite kiaušinį pakeisti 2 šaukštais šalto vandens ar augaliniu pienu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupininis pyragas su uogiene neapsiriboja tik klasikiniu receptu. Eksperimentuokite su uogienės įdarais – puikiai tinka įvairios uogų bei vaisių tyrės, obuolių–cinamono įdaras ar net rabarbarų džemas, kuris suteiks šiek tiek rūgštelės, gaivumo.
Kepant galima į trupinius įmaišyti šiek tiek smulkintų riešutų (migdolų, graikinių ar lazdyno), kokoso drožlių ar avižinių dribsnių – taip pyragas įgaus kitokią tekstūrą ir papildomą skonį. Jei norisi šventinės nuotaikos, pabandykite į tešlą įminkyti smulkintų džiovintų vaisių ar šokolado gabalėlių.
Šis pyragas puikiai tinka kaip desertas tiek šiltas, tiek atvėsęs. Patiekite su plakta grietinėle, vanilinių ledų rutuliu arba šviežiomis uogomis. Galite pyrago paviršių pagardinti cukraus pudra arba cinamonu, o šaltuoju metu – užpilti šiltu vaniliniu padažu.
Norintiems gražesnio pateikimo – kepkite mažesnėse formelėse arba gaminkite individualias pyragėlių porcijas. Taip pat trupininis pyragas gali tapti puikia dovana – supjaustytus gabalėlius suvyniokite į kepimo popierių, apriškite gražiu kaspinu ir nudžiuginkite draugus ar kolegas.
Kepinio likučius galima šaldyti – jie puikiai išlieka minkšti ir skanūs net ir po kelių dienų. Šiek tiek pašildžius mikrobangėje ar orkaitėje, skonis primins ką tik iškeptą pyragą.
Trupininis pyragas su uogiene – tikras šeimos favoritų gretose. Lengvas, trapus ir gardus, jis nepalieka abejingų nei prie arbatos, nei prie kavos puodelio. Pamėginkite patys ir atrasite daug vietos kūrybiniams ieškojimams šiame senoviškai paprastame, bet laiko patikrintame deserte!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *