Trupininio pyrago su varške receptas šeimos desertui

Trupininis pyragas su varške – tai vienas populiariausių lietuviškų desertų, kuris itin tinka tiek šventėms, tiek savaitgalio popietei. Šio pyrago išskirtinumas – traški, smulki trupininė tešla, maloniai kontrastuojanti su minkštu ir sultingu varškės sluoksniu. Paprasta, lengvai išgaunama tekstūra ir jaukus skonis primena namus, todėl trupininis pyragas su varške dažnai siejamas su šeimos jaukumu bei tradicijomis. Šis desertas žavi ir tuo, kad nereikalauja sudėtingų kepimo įgūdžių – viską lengvai galite pasigaminti patys namuose.

Ingredientai

  • 250 g kvietinių miltų
  • 120 g cukraus (60 g tešlai, 60 g varškės sluoksniui)
  • 150 g sviesto (šalto)
  • 1 kiaušinis
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 400 g varškės (riebesnės, pertrintos ar minkštos)
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • 2 valg. š. grietinės
  • 1 valg. š. manų kruopų (pagal poreikį, jeigu masė labai skysta)
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

  1. Trupininės tešlos paruošimas.
    Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, 60 g cukraus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į miltų mišinį. Pirštais trinkite sviestą su miltais, kol gausite smulkias trupinėlės. Jei norite dar paprasčiau – galima naudoti virtuvinį kombainą. Įmuškite kiaušinį ir rankomis sumaišykite, bet nekepkite vientisos tešlos – svarbu išlaikyti trupinių struktūrą. Didžiąją dalį trupinių (apie 2/3) suberkite į kepimo formą (20–22 cm skersmens), išlyginkite ir pirštais lengvai paspauskite formuodami pagrindą, bet neplokite per stipriai – tešla turi likti lengvai puri.
  2. Varškės masės paruošimas.
    Į kitą dubenį sudėkite varškę (jei norite ypač švelnios tekstūros, ją pertrinkite per sietelį arba pertraukite elektriniu smulkintuvu), 60 g cukraus, vanilinį cukrų, grietinę ir lengvai suplakite šakute arba trumpai elektriniu plaktuvu, kol masė taps vientisa ir puri. Jei matote, kad varškės masė labai skysta – įberkite manų kruopų ir išmaišykite. Leiskite kelias minutes pastovėti, kad manai pabrinktų ir masė šiek tiek sutirštėtų.
  3. Sluoksniavimas ir trupinių užbarstymas.
    Ant trupininės tešlos pagrindo tolygiai paskirstykite varškės masę. Likusius trupinius suberkite ant viršaus – nespauskite, kad gautųsi traški, trupininė plutelė. Tokiu būdu viršus kepant taps nepaprastai traškus ir gardus.
  4. Kepimas.
    Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus-apačia be ventiliatoriaus). Statykite pyragą viduriniame orkaitės lygyje ir kepkite apie 35–40 minučių, kol trupininis sluoksnis gražiai paruduos, o varškės masė sutvirtės. Jeigu pastebėsite, kad trupinys ima greitai ruduoti – pyrago viršų galima šiek tiek uždengti kepimo popieriumi likus 10-15 minučių iki pabaigos.
  5. Atvėsinimas ir patiekimas.
    Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir palikite formoje apie 15–20 minučių, kad truputį atvėstų – taip lengviau išimsite nesuspaudę kraštų. Tada išformuokite, perkelkite ant grotelių arba lėkštės ir palikite visiškai atvėsti. Šiltas trupininis su varške būna ypatingai skanus, tačiau geriausia jį ragauti, kai visiškai atvėsta – taip tekstūros išlieka ryškiausios.

Naudingi patarimai

Trupininio pyrago su varške gaminimas reikalauja tam tikrų niuansų, kurių laikantis visada pavyks išgauti puikią konsistenciją bei skonį. Visų pirma, sviestą naudokite tik ką iš šaldytuvo išimtą ir itin šaltą, nes tik tada trupiniai bus purūs ir traškūs. Jei sviestas sušyla, tešla pradeda lipti, o kepant gali prarasti trapumą.

Svarbu pasirūpinti, kad varškė būtų ne per skysta – jei naudojate varškės sūrį ar liesą varškę, galite įdėti papildomai šaukštą manų arba plakant įdėti šiek tiek daugiau grietinės. Taip pat atsižvelkite į cukraus kiekį – mėgstantiems saldesnius pyragus galima padidinti cukraus kiekį varškės sluoksniui.

Naudokite nelimpančią apvalią, nusegama kraštų kepimo formą – pyragą bus itin patogu išimti neišardant trupininės struktūros. Jei norite pagaminti desertą greičiau, varškės sluoksnį galima iš anksto pasiruošti ir laikyti šaldytuve kol paruošite tešlą ir pagrindą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupininį pyragą su varške galima skanauti tiek vieną, tiek su įvairiais priedais. Puikiai dera su sezoninėmis uogomis: šilauogėmis, avietėmis, vyšniomis ar mėlynėmis. Uogas galima įmaišyti į varškės masę arba prieš užbarstant trupinius užberti ant varškės. Labai gardu pyragą patiekti su plakta grietinėle, natūraliu jogurtu ar šaukštu naminių vaisių džemo.

Norint suteikti desertui daugiau išskirtinumo, trupinius galima papildyti žiupsneliu cinamono ar tarkuoto apelsino žievelės, o dalį miltų keisti migdolų ar avižų miltais. Gali būti gaminama ir be kiaušinio, o vietoje dalies sviesto galima naudoti kokosų aliejų. Kartais pyragas gardinamas razinomis ar smulkintais riešutais.

Jei norite paruošti mini pyragaičius, naudokite mažas keksiukų ar tartaletės formeles – tai ypač smagu vaikams ir šventiniam stalui. Trupininis pyragas puikiai tinka ir šaltesniu metų laiku – skanaus su arbata, kava ar karštu šokoladu. Vakarėliui ar šventei pyragą galima papuošti šviežiomis uogomis, pabarstyti cukraus pudra ar apšlakstyti šiek tiek karamelizuotu medumi.