Trupininis varškės pyragas su juodųjų serbentų uogiene – tai unikalus lietuviškos virtuvės lobis, kuriame dera trapus, sviestinis pagrindas, sodrus varškės įdaras ir gaivi juodųjų serbentų uogienė. Šis pyragas stebina skonių ir tekstūrų deriniu – burnoje ištirpstantis trupininis sluoksnis kartu su kremine varške bei rūgščiai saldžia uogiene džiugina net reikliausius smaližius. Toks pyragas puikiai tiks šeimyniniam stalui, gimtadienio šventei ar jaukiam pasisėdėjimui su puodeliu kavos. Visiškai natūralūs ingredientai ir klasikinės proporcijos garantuoja puikų rezultatą net pradedantiesiems. Be to, trupininio pyrago universalumas leidžia jį pritaikyti įvairioms progoms ir eksperimentuoti su patinkančiais įdarais, tačiau būtent juodųjų serbentų uogienė šiam desertui suteikia ypatingą charakterį – subtilų rūgštumą ir aromatą, kuris džiugina tiek žiemą, tiek vasarą.
Ingredientai
- 300 g kvietinių miltų
- 150 g sviesto (šalto)
- 80 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 1 didelis kiaušinis
- Žiupsnelis druskos
- 400 g varškės (9% riebumo, pertrintos arba birios)
- 100 g cukraus (varškei)
- 1 pakelis vanilinio cukraus (arba šaukštelis vanilės ekstrakto)
- 2 kiaušiniai (varškės masei)
- 3-4 šaukštai grietinės (apie 60 g)
- 200 g juodųjų serbentų uogienės (pageidautina be didelių vaisių gabalėlių)
Gaminimo eiga
-
Trupininės tešlos paruošimas.
Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Pertrinkite šaltą sviestą kubeliais ir įdėkite į miltų masę. Rankomis ar smulkintuvu trinkite, kol masė taps panaši į didesnius trupinius – sviesto gabaliukų turi likti, tačiau mišinys neturi būti vientisa tešla. Įmuškite vieną kiaušinį ir greitai pamaišykite, kad viskas tik truputį suliptų, ir liktų trupinių tekstūra. -
Formos paruošimas ir pirmasis sluoksnis.
Iki 180°C įkaitinkite orkaitę. Kepimo formą (apie 24 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Du trečdalius paruoštos trupininės tešlos paskleiskite formos dugne, lengvai paspauskite, kad būtų tvirtas, bet nepermirkęs pagrindas. Likusią trečdalį tešlos palikite viršui. -
Varškės įdaro ruošimas.
Varškę sutrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vientisos masės. Įmuškite du kiaušinius, įpilkite grietinės ir išmaišykite, kol gausite glotnią, standžią masę. Jei varškė labai sausa, galima įpilti dar šiek tiek grietinės – masė turi būti pusiau tiršta, bet laikytis šaukšto. -
Pyrago sluoksniavimas.
Ant trupininės tešlos pagrindo tolygiai paskleiskite visą varškės įdarą. Ant varškės užtepkite juodųjų serbentų uogienę – geriausia paskirstyti šaukštu mažais lašeliais ir švelniai paskleisti mentele. Uogienę galima lengvai įmaišyti į varškę, jei norisi ne atskiro sluoksnio, o marmurinio piešinio. -
Užbaigimas ir kepimas.
Ant viršaus pabarstykite likusią trupininės tešlos dalį. Jeigu norisi, galima papildomai užberti trupintų riešutų arba kiek cukraus, kad paviršius gerai apskrustų. Dėkite pyragą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–55 minutes, kol viršus gražiai apskrus, o varškės kremas bus standus. -
Atvėsinimas ir patiekimas.
Iškeptą pyragą išimkite iš orkaitės, palikite apie 15 minučių pravėsti, tada atsargiai išimkite iš formos. Pyragą geriausia ragauti visiškai atvėsusį – taip jis tvirtai laikys formą ir bus skanesnis. Prieš patiekdami galite apibarstyti milteliniu cukrumi.
Naudingi patarimai
Ruošiant trupininės tešlos pagrindą ypatingai svarbu naudoti šaltą sviestą ir per daug neglamžyti masės – nuo šilumos sviestas ima lydytis, todėl trupiniai gali virsti vientisa tešla, tačiau tikroji trupininė tekstūra gaunama būtent su šaltais sviesto gabalėliais.
Pyragui tinka visų rūšių varškė – biriąją prieš sumaišant verta pertrinti arba sumalti, kad kremas būtų ypatingai glotnus. Varškės sausumas taip pat įtakoja rezultatą: jei varškė labai biri, naudokite daugiau grietinės; jei skystesnė – dėkite mažiau.
Juodųjų serbentų uogienė pyragui suteikia malonų rūgštumą ir išskirtinį aromatą. Jei uogienė labai tiršta, galite ją iš anksto šiek tiek pašildyti ir išmaišyti, kad lengviau pasiskirstytų ant pyrago.
Norint išgauti ypatingą plutelę viršuje, viršutinius trupinius prieš kepimą galite apšlakstyti nedideliu kiekiu lydyto sviesto ar apibarstyti ruduoju cukrumi – tai suteiks gardų traškesį ir auksinį atspalvį.
Kad pyragas gražiai iškiltų ir neišbėgtų, atkreipkite dėmesį į kepimo laiką bei temperatūrą. Jei matote, kad viršus ima per greitai skrusti, o vidurys dar skystas – uždenkite pyragą folija ir kepkite iki galo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininį varškės pyragą su juodųjų serbentų uogiene nesunkiai galite pritaikyti ir pagal savo skonį:
Kita uogienė. Vietoje juodųjų serbentų tinka vyšnių, spanguolių, abrikosų ar aviečių uogienė – kiekviena suteiks desertui skirtingą charakterį. Rūgštesnės uogienės (pavyzdžiui, agrastų ar šermukšnių) ypatingai tinka su švelnia varške.
Šokolado ir riešutų priedai. Į trupininę tešlą galima įmaišyti kakavos arba dėti kapotų lazdyno riešutų – toks variantas tiks šokolado mėgėjams, o riešutai suteiks papildomo traškumo.
Jautriai besimaitinantiems. Norint lengvesnio varianto, galima dalį sviesto pakeisti augaliniu margarinu, o netoleruojantiems laktozės – naudoti laktozės neturintį varškės produktą ir sviestą.
Patiekimas. Pyragas puikiai dera su lengvai plakta grietinėle arba vaniliniais ledais. Jei norisi vasariško varianto, svarbu jį pateikti atvėsusį, o jeigu norite žiemiškos šilumos – lengvai pašildykite ir mėgaukitės su šilta arbata.
Kūrybiškam stalui. Individualius trupininius pyragėlius galima kepti silikoninėse keksiukų formose, pabarstyti mėgstamais priedais ir kiekvienam svečiui pasiūlyti asmenišką porciją. Taip pat iškepusį pyragą galima supjaustyti gabaliukais ir supakuoti dovanai ar išvykai į gamtą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.