Tuno receptas įvairiems patiekalams kasdienai ir šventei

Tuno receptai – tai nuostabus būdas atrasti naujus skonius tiek kasdienėje, tiek šventinėje virtuvėje. Tuną mėgsta daugelis dėl jo universalumo, baltymų gausos ir švelnaus, malonaus skonio. Ši žuvis puikiai dera ne tik su daržovėmis, makaronais ar ryžiais, bet ir su įvairiais prieskoniais bei padažais. Tuno patiekalai gali būti ruošiami labai greitai, todėl juos renkasi tiek užimti žmonės, tiek sveikos gyvensenos šalininkai. Straipsnyje paaiškinsiu, kas yra tuno receptai, supažindinsiu su pagrindiniais ingredientais, svarbiausiais gamybos žingsniais, pateiksiu naudingų patarimų ir pasiūlysiu, kaip pritaikyti šį universalią žuvį jūsų mėgstamiems patiekalams.

Ingredientai

  • 200 g konservuoto tuno aliejuje arba savo sultyse (arba šviežios tuno filė, jei gaminsite salotas ar karštus patiekalus)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas
  • 1 avokadas (neprivaloma, salotoms/sumustiniams)
  • 2–3 valg. š. majonezo arba graikiško jogurto (geriausiai sumuštiniams, užtepėlėms ar salotoms)
  • 1 a. š. citrinos sulčių (arba laimo – gaivumui)
  • Druska ir šviežiai malti pipirai pagal skonį
  • Švieži krapai ar petražolės (geriausia garnyrui ir skonio stiprinimui)
  • 4 plonos duonos riekelės, tortilijos arba trapučiai (jei ruošite užkandžius ar sumuštinius)
  • 1 mažas agurkas arba saujelė vyšninių pomidorų (ypač tinka šviežioms salotoms ar užtepėlėms)
  • 1 virtas kiaušinis (papildomam baltymų kiekiui ar klasikinei Niçoise salotai)
  • Žaliųjų alyvuogių, kaparėlių ar marinuotų svogūnėlių (pagal norimą akcentą ir pasirinkto recepto variantą)

Gaminimo eiga

  1. Jei naudojate konservuotą tuną, nupilkite aliejų/sultis ir suberkite žuvį į dubenį. Jei naudojate šviežią tuno filė, ją apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol bus norimos iškepimo būsenos, ir atvėsinkite.
  2. Susmulkinkite raudonąjį svogūną, agurką, vyšninius pomidorus ir, jei naudojate, virtą kiaušinį bei avokadą.
  3. Dubenyje sumaišykite tuną su susmulkintomis daržovėmis, išsukite su majonezu arba jogurtu, apšlakstykite citrinos sultimis. Pagardinkite druska, pipirais ir kapotomis žolelėmis.
  4. Jei ruošiate sumuštinius – užtepkite tuno užtepėlės ant duonos, trapučių ar užlenktos tortilijos, papildomai uždėkite šviežių lapinių žalumynų, griežinėliais supjaustyto avokado arba kiaušinio.
  5. Patiekalui paskaninti galite pagardinti žaliomis alyvuogėmis, keliais kaparėliais ar plonai griežinėliais pjaustytais marinuotais svogūnėliais. Tokie akcentai ypač tinka šventiškai tuno salotai.
  6. Patiekite iš karto, puoškite skintomis šviežiomis žolelėmis arba keliomis citrinos skiltelėmis.

Naudingi patarimai

Renkantis tuną svarbu atsižvelgti į norimą rezultatą. Jei ruošiamos greitos salotos ar užtepėlė, puikiai tiks kokybiškas konservuotas tunas. Geriausia rinktis tuną savo sultyse – tuomet patiekalas bus liesesnis ir švelnesnio skonio. Naudojant tuną aliejuje, visada nupilkite dalį aliejaus, kad patiekalas nebūtų per riebus, tačiau šiek tiek skysčio galite palikti papildomam kremiškumui.

Tuno filė yra puikus pasirinkimas, jei norite ryškesnio, šilto patiekalo – pavyzdžiui, kepto tuno steiko ar tuno gabaliukais papildytų šiltų makaronų. Kepant tuną, svarbu neperkepti – užteks 1–2 min. iš kiekvienos pusės, kad žuvis būtų sultinga ir neišdžiūtų.

Jei norisi liesesnio užkandžio, majonezą keiskite graikišku jogurtu arba švelnia garstyčių bei alyvuogių aliejaus užpilu. Stenkitės nenaudoti per daug druskos – konservuotas tunas būna jau pasūdytas.

Salotoms ir užtepėlėms didelę įtaką turi žalumynai ir traškios daržovės: pridėkite tarkuoto ar pjaustyto saliero stiebo, šviežių špinatų, ridikėlių ar tarkuotos morkos. Tokie ingredientai suteiks gaivumo bei papildomų vitaminų.

Jei ruošiate tuno salotas kelionėms ar į darbą, laikykite jas sandariame indelyje šaldytuve, bet prieskonius (citroną, prieskonines žoleles) galite įmaišyti prieš pat valgį, kad skoniai išliktų ryškūs ir švieži.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tunas tokia universali žuvis, kad iš jo galima paruošti begalę patiekalų, kurie tiks nuo greito užkandžio iki prabangaus vakarienės ar šventinio stalo.

Klasikinės tuno salotos – puikus pagrindas. Pridėkite verdamų bulvių, ankštinių pupelių, didelių alyvuogių, kietai virto kiaušinio ir šviežios arba konservuotos žaliųjų pupelių – turėsite Niçoise klasikinę salotą. Vasarai labai tinka tuno makaronų salotos: atvėsintus makaronus sumaišykite su tunu, smulkintais pomidorais, šviežiu agurku, raudonuoju svogūnu ir lengvu alyvuogių aliejaus padažu.

Tuno užtepėlės – jis gali būti užteptas ant trapučių ar skrudintos duonos, puoštas kaparėliais ir žaliomis žolelėmis. Puiki idėja – pagardinti kietu sūriu, smulkiai pjaustytu svogūnu ar šlakeliu citrinos sulčių, tuomet šis užkandis taps dar išraiškingesnis.

Norint įsinešti daugiau įvairovės ar vaikų mėgstamo skonio į šeimos meniu, gaminkite tuno ir bulvių užkepėlę: virtas bulves sumaišykite su tunu, trupučiu natūralaus jogurto, žalumynų, viską pabarstykite kietuoju sūriu ir paskrudinkite orkaitėje.

Tuno tortilijos – greitam pietų laikui: tuną sumaišykite su jogurtu, daržovėmis, įvyniokite į tortiliją, supjaustykite ir patiekite kaip užkandį ar lengvus pietus.

Šilti tuno patiekalai taip pat labai vertinami: tuno apkepai, risotto, omletai ar net tuno kotletukai. Sakykime, sumaišius tuną su virtais ryžiais, šiek tiek tarkuoto sūrio, kiaušiniu ir žolelėmis, galite suformuoti mažus rutuliukus, apskrudinti juos keptuvėje ir patiekti su šviežiomis daržovėmis.

Nepamirškite, kad šviežias tunas – puiki žaliava sushi, tartarams ar ceviche, tačiau tokiu atveju labai svarbi žuvies kokybė ir šviežumas.

Apibendrinant, tuno receptai – tai neišsenkantis įkvėpimo šaltinis tiek virtuvės naujokams, tiek patyrusiems šeimininkams. Rinkitės juos, kai norite greitų, maistingų, gaivių ar net šventinių patiekalų, ir leiskite tunui atrasti vietą jūsų kasdieniame meniu.