Chačapuri – vienas garsiausių ir mylimiausių gruziniškos virtuvės patiekalų, užkariavęs daugelio širdis ne tik Gruzijoje, bet ir visame pasaulyje. Šis minkštas, sūriu užpildytas duonos kepinys laikomas tikru nacionaliniu pasididžiavimu, o jį ragavę tikina – tobulai skanus chačapuri tiesiog tirpsta burnoje.
Kiekvienas regionas Gruzijoje turi savo chačapuri variantą – irmeruli, megruli, adžaruli. Vis dėlto visiems jiems būdingas nuostabus šviežios tešlos derinys su tirpstančiu sūriu, gardžiu kvapu bei sodriu skoniu. Pagaminti chačapuri namuose – nesudėtinga, jei žinote keletą esminių paslapčių. Šiame straipsnyje aptarsime, kokios yra tobulai skanaus chačapuri proporcijos, gaminimo ypatybės, naudingi patarimai ir patiekimo idėjos.
Ingredientai
- 500 g kvietinių miltų
- 7 g sausų mielių (apie 1 pakelis)
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 50 ml alyvuogių arba ištirpinto sviesto
- 250–270 ml šilto pieno arba vandens
- 350–400 g sūrio (idealus derinys: 50% mocarelos arba kita lengva tirpstanti, ir 50% feta arba tradicinis gruziniškas sūris)
- 1 kiaušinis (tešlai)
- 1 kiaušinis (įdarui, jei darote adžaruli chačapuri variantą arba norite papildomo sodrumo)
- Žiupsnelis kepimo miltelių (nebūtina, bet padaro tešlą purus)
- 1 šaukštas jogurto arba grietinės (papildomam minkštumui)
Gaminimo eiga
-
Tešlos paruošimas:
Į dubenį berkite mieles, cukrų ir pusę pieno. Išmaišykite ir palaikykite 10 min., kol pradės putoti (aktyvuosis mielės). - Į dubenį sudėkite miltus, druską, kepimo miltelius. Supilkite mielių mišinį, likusį pieną, alyvuogių arba sviesto, jogurtą/grietinę ir kiaušinį. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Minkykite tešlą apie 7–10 min., kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų. Jei reikia – drąsiai barstykite dar miltų. Uždenkite audiniu ir palaikykite šiltoje vietoje 1–1,5 val., kol iškils.
-
Sūrio įdaro gamyba:
Sūrį dėkite į dubenį, susmulkinkite arba sutarkuokite. Jei norite, galite įmaišyti kiaušinį, kad įdaras būtų kremiškesnis, ypač jei planuojate daryti chačapuri „adžaruli” variantą. -
Kepinių formavimas:
Pakilusią tešlą išimkite, padalinkite į 2–4 dalis (priklauso nuo norimo kiekio ir dydžio). Kiekvieną dalį iškočiokite apie 1 cm storio apskritimu ar pailga elipse. - Įdėkite sūrio įdarą į vidurį, palikdami kraštus laisvus. Jei kepate klasikinį chačapuri, perlenkite kraštus, kad įdaras neišbėgtų. Jei norite adžaruli chačapuri (valtelių formos), suformuokite pailgą „valtį”, susukite kraštelius, kad viduryje liktų vietos įdarui ir potencialiam kiaušiniui.
- Kepimo forma/kepimo skarda išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite suformuotus chačapuri. Palikite dar kartą 20 min pakilti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepkite chačapuri 15–18 minučių, kol gražiai paruduos. Jei darote adžaruli variantą, paskutinėmis minutėmis įmuškite kiaušinį į centrą ir dar kepkite 2–3 min., kol baltymas beveik sutvirtės, bet trynys liks skystas.
- Iškepus iškart patepkite lydytu sviestu kraštus, kad būtų dar minkštesni ir gardesni.
- Patiekite šiltą, kad sūris būtų tobulai išsilydęs.
Naudingi patarimai
Tobulai skanus chačapuri prasideda nuo geros, elastingos, bet ne per kietos tešlos, todėl nereikėtų jos perminkyti ar persistengti su miltais. Naudokite drėgną indą kildinimui, o tešlos dubenį gerai uždenkite, kad neišdžiūtų. Svarbi detalė – sūris turi būti aukštos kokybės. Jei galite gauti tradicinio gruziniško sūrio (suluguni, imeretinį), skonis bus autentiškiausias. Gamindami namuose, galite maišyti kelių rūšių sūrius, kad gautumėte norimą tekstūrą.
Dar viena itin svarbi taisyklė – chačapuri reikia valgyti ką tik iškeptą. Atvėsęs jis netenka savo žavesio: tešla būna sausesnė, o sūris sustingsta. Patiekdami chačapuri, galite aptepti sviestu ar net pridėti šiek tiek šviežių žolelių (krapų, petražolių).
Variacijos ir patiekimo idėjos
Gruzinai mėgsta chačapuri įvairias versijas. Populiariausia už Gruzijos ribų – „adžaruli chačapuri“ (valtelių formos, su tryniu), tačiau verta išmėginti ir „imeruli“ (apvalios formos, su įdaru viduje), „megruli“ (kai ant viršaus dar uždedama papildomo sūrio). Jei norite įdomumo, prie įdaro maišykite šiek tiek špinatų, keptų grybų ar karamelizuoto svogūno.
Patiekite chačapuri su jogurtu, šviežiomis daržovėmis ar marinuotomis daržovėmis. Valsčių formos chačapuri dažniausiai laužomas rankomis, trynys paskleidžiamas per vidurį ir viską sumaišius valgoma šaukštu ar rankomis pagal skonį. Klasikiniai apskrito chačapuri puikiai tinka kaip sotus užkandis, pietų valgis ar net pusryčių patiekalas su puodeliu aromatingos kavos.
Klasikinį gruzinišką chačapuri nesunku paversti skaniojo savaitgalio atradimu. Išbandykite šį receptą, tiksliai laikykitės proporcijų, nebijokite eksperimentuoti su skirtingais sūriais – ir Jūs atradę savo tobuląjį chačapuri variantą suprasite, kodėl šis patiekalas visame pasaulyje laikomas nepakartojamo skonio simboliu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
