Tiramisu receptas su grietinėle ir maskarpone aksominiam desertui

Tiramisu receptas su grietinėle ir maskarpone aksominiam desertui

Tiramisu yra vienas garsiausių itališkų desertų, žavintis savo švelniu skoniu, subtiliu kavos kartumu ir kremiška tekstūra. Klasikinėje tiramisu versijoje dažniausiai naudojami maskarponės sūris, kiaušiniai ir plakti baltymai. Tačiau Lietuvoje vis populiaresnę vietą užima tiramisu receptas su grietinėle – tokia interpretacija padeda išgauti dar purenesnį, švelnesnį desertą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kodėl verta rinktis grietinėlę, pateiksime aiškų tiramisu receptą su grietinėle bei pasidalinsime patarimais ir kūrybiškomis variacijomis, kurios praturtins jūsų desertų repertuarą.

Ingredientai

  • 400 g maskarponės sūrio
  • 300 ml riebios plakamosios grietinėlės (35%)
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 puodeliai stiprios šviežiai užplikytos kavos (be tirščių)
  • 3–4 valgomieji šaukštai amaretto arba kavos likerio (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 1 pakelis (apie 200 g) damų pirštelių „Savoiardi“
  • 2–3 valgomi šaukštai nesaldintos kakavos miltelių pabarstymui

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite kavos pagrindą. Užplikykite stiprią juodą kavą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Jei pageidaujate, įmaišykite amaretto arba kitą likerį. Kavą supilkite į platų dubenėlį, kuriame bus patogu pamirkyti damų pirštelius.
  2. Paruoškite kremą. Į didelį dubenį sudėkite maskarponę, supilkite cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Plakta grietinėlę atskirame inde standžiai ir atsargiai sumaišykite su maskarponės mase iki vientisos, purios tekstūros. Įsitikinkite, kad kremas nėra skystas – jis turi būti standus ir lengvai laikytis prie šaukšto.
  3. Formuokite tiramisu sluoksnius. Trumpai (1–2 sekundes) pamirkykite damų pirštelius kavos mišinyje – jie turi būti drėgni, tačiau neištižę. Sluoksniuokite sausainius į pasirinktą formą (stačiakampio ar kvadrato) taip, kad dengtų dugną.
  4. Užtepkite pirmąjį kremo sluoksnį. Ant sausainių tolygiausiai paskirstykite pusę maskarponės-kremo masės.
  5. Pakartokite sluoksniavimą. Sudėkite antrąjį drėgnų damų pirštelių sluoksnį, vėl užtepkite likusį kremą. Paviršių išlyginkite mentele ar šaukštu.
  6. Pabaikite desertą ir atvėsinkite. Ant viršaus gausiai pabarstykite kakavos miltelių, naudojant mažą sietelį. Tiramisu sandariai uždenkite ir leiskite pastovėti šaldytuve bent 4 valandas, o geriausia – per naktį, kad visi sluoksniai susigertų ir kremas sutvirtėtų.
  7. Patiekite. Prieš patiekiant, desertą apibarstykite dar trupučiu kakavos, jei norite papuošti. Pjaustykite kvadratais ir mėgaukitės!

Naudingi patarimai

Kad tiramisu su grietinėle pavyktų tobulai, svarbu laikytis kelių esminių rekomendacijų. Pirmiausia, naudokite tik šaltą, riebią grietinėlę – ji daug geriau išsiplaka, o desertas būna standesnis. Maskarponė taip pat turi būti išimta iš šaldytuvo prieš pat plakimą, kad kremas nesuskystėtų.

Pamirkykite damų pirštelius labai trumpai – pakanka poros sekundžių, kad jie sugertų kavą, bet neištižtų ir neprarastų struktūros. Jei norite išgauti sodresnį skonį, būtent kavos pasirinkimas yra svarbus: naudokite šviežiai maltą, stipresnę kavą ir stenkitės vengti tirpios, nes skonis gali būti „plokščias“.

Jei desertą ruošiate mažiems vaikams ar alkoholio vengiantiesiems, amaretto ar kitą likerį galima paprasčiausiai praleisti. Tuo tarpu ieškantiems dar gaivesnių skonių tiramisu, kremo sluoksnius galite pagardinti tarkuotu apelsinų žievelės aromatu arba trupučiu mažai saldinto šokolado drožlių.

Privaloma desertą laikyti šaldytuve rekomenduotą laiką – kuo ilgiau tiramisu bręsta, tuo harmoningiau susigeria visi skoniai. Jei skubate, mažiausiai 4 valandų šaldymas yra būtinas, tačiau geriausias rezultatas būna po nakties.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tiramisu receptas su grietinėle lengvai prisitaiko prie skirtingų poreikių ar progos kūrimo idėjų.

Vaisinis tiramisu: Klasikinius sluoksnius praturtinkite šviežiomis uogomis – braškėmis, mėlynėmis ar avietėmis. Švelniai įspauskite jas tarp kremų sluoksnių – taip desertui suteiksite lengvumo bei gaivumo.

Dietinis variantas: Norint sumažinti kalorijų kiekį, dalį maskarponės galima pakeisti neriebiu kreminiu sūriu ar graikišku jogurtu bei naudoti kiek mažiau cukraus. Grietinėlės taip pat galite dėti mažiau, nors tokiu atveju gali šiek tiek pasikeisti tekstūra.

Be alkoholio: Jei renkatės nealkoholinį variantą, amaretto pakeiskite kekso aromatu, trupučiu migdolų ekstrakto ar šlakeliu apelsinų sulčių, kurios sustiprins skonį ir suteiks malonią natūralią natą.

Patiekimas stiklinėse: Individualiam patiekimui damų pirštelius ir kremą sluoksniuokite nedidelėse stiklinėse, taurėse ar desertiniuose indeliuose. Tai ypač patogu šventėms, vakarėliams ar piknikams.

Eksperimentai su pagrindu: Jei neturite damų pirštelių, juos galima pakeisti biskvito gabalėliais arba kakaviniu sausainiu. Skonis bus kiek kitoks, bet išlaikysime tiramisu dvasią.

Su šokoladu: Į kremą galima įmaišyti šiek tiek ištirpinto juodo ar pieninio šokolado arba dėti šokolado drožlių ant kiekvieno sluoksnio. Tai patiks šokolado mėgėjams.

Tiramisu puikiai tinka po šventinių vakarienių, su kava ar net vasarą – gaiviam desertui. Patiekite su mėgstama šalta kava, ledais arba desertiniais vynais. Pasitelkę fantaziją, atraskite ir savo šio itališko šedevro interpretaciją – su grietinėle tiramisu tampa dar arčiau širdies tiems, kurie vertina aksominę tekstūrą ir subtilų skonį.