Anakardžių veganiško sūrio receptas namuose

Anakardžių veganiško sūrio receptas namuose

Veganiškas sūris – tai augalinės kilmės alternatyva tradiciniam pieno sūriui, kuris dažnai naudojamas tiek sumuštiniams ir užkandžiams, tiek įvairiems patiekalams. Šiuolaikinėje mityboje vis daugiau žmonių renkasi veganiškus produktus dėl sveikatos, etinių ar aplinkosauginių priežasčių. Tad veganiškas sūris tampa puikiu pasirinkimu tiek veganams, tiek tiems, kurie netoleruoja laktozės arba nori tiesiog išbandyti naujas skonio patirtis. Šiame straipsnyje sužinosite, kas yra veganiškas sūris, iš ko jis gaminamas, kaip jį pasigaminti namuose ir kokių variacijų egzistuoja. Dalinsimės patikrintu pagrindiniu receptu ir praktiniais patarimais, kurie padės išgauti tikrai gardų, įvairiems patiekalams tinkamą veganišką sūrį.

Ingredientai

  • 1 stiklinė anakardžių riešutų (geriausia neapdorotų)
  • 3–4 šaukštai maistinių mielių dribsnių (dėl sūrio skonio)
  • 1/2 stiklinės vandens
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus (nerafinuoto, jei norite gilesnio skonio)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • 1/2 arbatinio šaukštelio česnako miltelių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių
  • 1 šaukštas tapiokos krakmolo (dėl elastingumo; nebūtina, bet rekomenduojama)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio obuolių sidro acto (arba daugiau citrinos, jei norite rūgštelės)

Gaminimo eiga

  1. Anakardžių mirkymas. Anakardžius suberkite į gilų indą, užpilkite verdančiu vandeniu ir pamirkykite bent 1 valandą. Norint dar kremiškesnio sūrio, galite mirkyti 4–8 valandas šaltame vandenyje.
  2. Ingredientų paruošimas. Nusausinkite anakardžius, suberkite juos į galingą kombainą arba kokteilinę.
  3. Sumaišykite visus ingredientus. Įdėkite maistines mieles, vandenį, citrinos sultis, kokosų aliejų, druską, česnako ir svogūnų miltelius, pasirinktą krakmolą bei obuolių sidro actą.
  4. Trinkite iki vientisos masės. Malti ingredientus reikia tol, kol masė taps visiškai kremiška ir lygi. Jei trūksta skysčio, po truputį pilkite vandenį, bet stenkitės nepadauginti – tekstūra turi išlikti tiršta.
  5. Terminis apdorojimas (jei norite elastingo sūrio). Jeigu naudojate tapiokos krakmolą, masę supilkite į puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišydami. Masė pamažu taps lipni, elastinga ir pradės tirštėti – taip gausite sūriui būdingą “tempimąsi”. Kaitinkite apie 3–4 min.
  6. Formuokite ir atvėsinkite. Dar karštą masę sukrėskite į norimą indą (pvz., dubenėlį ar kepimo formelę), paviršių išlyginkite mentele. Palikite visiškai atvėsti, po to padėkite į šaldytuvą nakčiai.
  7. Patiekite. Atvėsęs sūris jau tvirtas ir lengvai pjaustomas. Galite jį naudoti užkandžiams, sumuštiniams, picos kepimui ar makaronų apibarstymui.

Naudingi patarimai

Norint pagaminti veganišką sūrį su išraiškingu sūrio skoniu, labai svarbios yra maistinės mielės – jos suteikia būtent tokį “umami” poskonį, kuris primena brandintą sūrį. Anakardžių riešutai yra viena dažniausių bazinių alternatyvų naminiam veganiškam sūriui dėl jų neutralumo ir riebalumo, bet jei norite sutaupyti arba esate alergiški, galima eksperimentuoti su baltaisiais pupelėmis ar saulėgrąžų sėklomis.

Kiti natūralūs priedai, tokie kaip paprika, žolelės ar džiovinti pomidorai, leis sūrį praturtinti aromatu. Jei ruošiate veganišką sūrį lydimui (pavyzdžiui, picai ar makaronams), rekomenduojama pasirinkti ir šiek tiek daugiau kokosų aliejaus bei nedidelį kiekį tapiokos krakmolo ar agar-agar, kad sūris “bėgtų” kaip įprastas pieno produktų analogas.

Sandėliuojant sūrį sandariame inde šaldytuve, jis išsilaikys apie 5–7 dienas. Norint ilgesnio galiojimo, masę galite užšaldyti porcijomis ir atitirpinti pagal poreikį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šį pagrindinį veganiško sūrio receptą galima nesunkiai keisti priklausomai nuo pageidaujamos tekstūros ar paskirties. Jei planuojate gaminti užtepėlę, galima cateriog neskaidrinti sumaltos masės (nekaitinti), ši liks lengvai tepama, panaši į kreminį sūrį. Į mišrainę arba sumuštinius puikiai tiks veganiškas sūris su kapotais žalumynais ar skrudintais riešutais viršuje.

Norint gauti kiek “tvirtesnį” sūrį, galima įmaišyti į masę ištirpinto agar-agar (apie 1–2 arbatinius šaukštelius, paruoštus pagal instrukciją) – jis leis sūriui puikiai išlaikyti formą ir papuoš šventinius užkandžių padėklus. Cheddar ar brandinto sūrio poskonį suteiks šaukštelis rūkyto paprikos miltelių ar trupučio miso pastos.

Veganišką sūrį galite trinti su šviežiais pomidorais ir baziliku vasariškai užkepėlei, paskaninti aitriąja paprika su kukurūzais nachos plokštainiams arba patiekti kaip traškučių padažą su trupučiu jalapeno pipirų. Taip pat labai skanu veganišką sūrį supilti ant apkepų, keptų bulvių ar net grilintų daržovių.

Eksperimentuokite su sūrio forma – gaminkite mažus rutuliukus ir apvoliokite juos žolelėse, pipirų mišinyje ar smulkintuose riešutuose. Tai ypač tinka vaišių stalui ar piknikui gamtoje. Neapribokite veganiško sūrio tik prie sumuštinių – jis puikiai draugauja ir su makaronais, salotomis, sukiniais ar net saldžiais patiekalais, jeigu gamybos eigoje sumažinsite druskos ir česnako kiekį bei pridėsite vanilės ar apelsino žievelių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *