Ananasų ir daržovių saldžiarūgščio padažo receptas

Ananasų ir daržovių saldžiarūgščio padažo receptas

Uncle Ben’s padažas su ananasais – tai saldžiarūgštis, gaivus ir egzotiškas padažas, kurio pagrindas yra ananasai, pomidorų tyrė ir prieskoniai. Šis padažas puikiai tinka įvairiems Azijos įkvėptiems patiekalams, lengvai paglosto klasikinius vištienos, kiaulienos, žuvies bei daržovių skonius ir virsta mėgstamu šeimos patiekalų ingredientu. Dažnai parduodamas kaip paruoštas naudoti produktas, Uncle Ben’s padažas su ananasais leidžia greitai paruošti vakarienę net ir užimtą dieną, tačiau jį nesunkiai galima pasigaminti namuose. Žemiau pateikiamas išsamus receptas ir patarimai, kaip šį padažą panaudoti įvairioje kulinarijoje, paverčiant jį neatsiejama Jūsų virtuvės dalimi.

Ingredientai

  • 1 skardinė (apie 400 g) konservuotų ananasų gabaliukų su sultimis
  • 1 vidutinio dydžio raudona paprika
  • 1 vidutinio dydžio žalia paprika
  • 1 didelis morkas
  • 1 mažas svogūnas
  • 2 valgomieji šaukštai aliejaus (geriausia – saulėgrąžų arba rapsų)
  • 3 valgomieji šaukštai pomidorų padažo arba pastos
  • 2 valgomieji šaukštai obuolių acto arba ryžių acto
  • 2 valgomieji šaukštai sojų padažo
  • 2–3 valgomieji šaukštai cukraus (pagal skonį, priklausomai nuo ananasų saldumo)
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 arbatinis šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • Druska ir šviežiai maltas juodasis pipiras pagal skonį
  • Nedidelis gabalėlis šviežio imbiero (nebūtina, tik norint išgauti autentiškesnį skonį)

Gaminimo eiga

  1. Susmulkinkite daržoves: paprikas ir morką supjaustykite nedideliais gabaliukais ar juostelėmis, svogūną – plonais pusžiedžiais, česnaką ir imbierą labai smulkiai.
  2. Didelėje keptuvėje arba gilioje ketaus puodelyje įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, česnaką ir imbierą. Kepkite kelias minutes ant vidutinės kaitros, kol svogūnas taps skaidrus ir pradės skleisti aromatą.
  3. Sumeskite paprikas ir morkas. Kepkite, dažnai maišydami, kol daržovės truputį suminkštės, tačiau išlaikys traškumą (apie 5–7 minutes).
  4. Pridėkite pomidorų padažo ar pastos, gerai išmaišykite ir troškinkite dar 1–2 minutes.
  5. Supilkite ananasų gabalėlius kartu su jų sultimis, obuolių ar ryžių actą, sojų padažą, cukrų ir žiupsnelį druskos bei pipirų. Viską gerai išmaišykite ir palikite pavirti 6–8 minutes ant vidutinės kaitros, kol skoniai susilies, o padažas lengvai sutirštės.
  6. Kukurūzų krakmolą išmaišykite su šlakeliu šalto vandens iki vientisos masės. Supilkite į padažą, nuolat maišydami. Virkite dar 2–3 minutes, kol padažas įgaus norimą tirštumą.
  7. Paragaukite, jei reikia, papildomai pagardinkite cukrumi, actu, druska ar pipirais. Padažo skonis turi būti gaivus, saldžiarūgštis ir harmoningas.
  8. Patiekalo padažas paruoštas! Galite naudoti jį iš karto, užpilti ant keptos vištienos, žuvies ar daržovių, ar užsikonservuoti kitam kartui švariame stiklainyje šaldytuve.

Naudingi patarimai

Uncle Ben’s padažas su ananasais yra labai universalus – vos keli ingredientai ir paprastas gaminimo procesas leidžia eksperimentuoti savo virtuvėje. Rekomenduojama naudoti konservuotus ananasus su sultimis, kad padažas būtų natūraliai saldesnis ir gaivesnis, tačiau galite naudoti ir šviežius ananasus, tik tuomet papildomai įpilkite ananasų sulčių ar vandens. Jei norite dar ryškesnio egzotiško skonio, padažui tinka šviežiai tarkuotas imbieras. Padažo tirštumas priklauso nuo Jūsų poreikių: norėdami tirštesnio, naudokite daugiau krakmolo arba ilgiau pavirkite sumažindami skystį. Ypatingo aštrumo galima įberti truputį aitriosios paprikos. Šis padažas idealiai tinka tiems, kurie nori sveikesnių ar veganiškų patiekalų – tiesiog naudokite daržoves arba augalinį baltymą kaip pagrindą, o padažo sudėtis jau iš prigimties yra augalinė.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis padažas yra ne tik tobulas padažas keptai viščiukai ar kiaulienai, bet ir nuostabi bazė įvairių Azijos bei Viduržemio jūros regiono įkvėptiems patiekalams. Pabandykite padažą naudoti taip:

  • Klasikinis Vištienos patiekalas: keptą vištienos filė ar lazdeles sumaišykite su šildomu ananasų padažu. Patiekite su basmati arba jazminų ryžiais, apibarstykite sezamais ar šviežiomis svogūnų laiškomis.
  • Kiaulienos “Sweet & Sour”: apkepkite mažus kiaulienos gabalėlius, užpilkite padažu ir vos pakaitinkite. Patiekite su ryžiais ar makaronais.
  • Vegetariška alternatyva: vietoje mėsos dėkite keptą tofu arba Tempeh – paruošimas toks pat, kaip su mėsa. Daržovių mišinys (brokoliai, cukinijos, morkos, pupelės) taip pat bus puikus pasirinkimas.
  • Jūros gėrybės: padažas puikiai tinka su kepta ar garuose virta žuvimi – pavyzdžiui, lašiša ar menkė puikiai dera su ananasų gaiva.
  • Blynelių įdaras ar „wrapų“ padažas: gardinkite pavasarinius daržovių įdarytus suktinukus ar lietinius blynelius ananasų padažu.
  • Pica su ananasais ir vištiena: ruošiant naminę picą, vietoje klasikinio pomidorų padažo pabandykite naudoti šį ananasų padažą kaip pagrindą, ant viršaus dėkite keptos vištienos, ananasų griežinėlių ir truputį sūrio.
  • Valgymo šiluma ir šaltai: šis padažas puikiai tinka tiek karštiems, tiek šaltiems patiekalams – padažu galima skaninti ir salotas, pavyzdžiui, su šviežiomis daržovėmis, avinžirniais ar keptu tofu.

Išbandykite skirtingas daržoves pagal sezoną: žiediniai kopūstai, pupelės, bambukų ūgliai ar net šparaginės pupelės. Rinkitės norimą aštrumo lygį priderindami aitriąją papriką ar net kelis lašelius aitriųjų padažų. Nepamirškite – padažas skanus savo saldžiarūgščiu balansu, ir kuo natūralesni ingredientai, tuo išraiškingesnis galutinis rezultatas.