Bananų ir braškių vaisinio kokteilio receptas

Bananų ir braškių vaisinio kokteilio receptas

Vaisiniai kokteiliai – tai populiarus ir gardus būdas mėgautis šviežiais vaisiais, gauti energijos bei vitaminų visai dienai. Dažnai vadinami tiesiog „smoothie“, šie gėrimai išpopuliarėjo kaip greitas, sveikas, maistingas ir universalus pasirinkimas pusryčiams, užkandžiui ar net lengvai vakarienei. Vaisinių kokteilių išskirtinumas – jų paprastumas: pasirinkite mėgstamus vaisius, sumaišykite su trupučiu skysčio ir, jei norite, pridėkite papildomų ingredientų, tokių kaip uogos ar sėklos. Be to, vaisiniai kokteiliai suteikia plačias improvizacijos galimybes kiekvienai šeimai pagal individualų skonį ir sezoniškumą. Šiame straipsnyje apžvelgsime, ką reiškia vaisiniai kokteiliai, kaip juos tinkamai pasigaminti, dalinsimės naudingais patarimais bei patiekimo idėjomis.

Ingredientai

  • 2 vidutiniai prinokę bananai
  • 1 puodelis šviežių arba šaldytų braškių
  • 1 obuolys (nuluptas ir supjaustytas gabaliukais)
  • 1/2 puodelio apelsinų sulčių (arba natūralaus vandens)
  • 1/2 puodelio natūralaus jogurto (nebūtina, jeigu norite veganiško varianto)
  • 1 šaukštelis medaus arba klevų sirupo (nebūtina, pagal skonį)
  • Keli ledo kubeliai (jei mėgstate šaltesnį kokteilį)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite visus ingredientus: nuplaukite vaisius, nulupkite bananus ir obuolį, supjaustykite juos mažesniais gabaliukais, kad būtų lengviau susmulkinti.
  2. Jei naudojate šviežias braškes, pašalinkite kotelius. Jei uogos šaldytos, jas galima dėti tiesiai į trintuvą.
  3. Sudėkite visus vaisius (bananus, braškes, obuolį) į galingą trintuvą.
  4. Supilkite apelsinų sultis arba kitą pasirinktą skystį. Tai padės lengviau išgauti vientisą tekstūrą.
  5. Įdėkite jogurto, jei norite tirštesnio, kreminio kokteilio – tai praturtins gėrimą baltymais ir suteiks sodresnį skonį.
  6. Pagal poreikį įdėkite šaukštelį medaus ar klevų sirupo. Rekomenduojama ragauti masę ir, jei reikia, papildomai saldinti.
  7. Pridėkite kelis ledo kubelius, jeigu norite vėsesnio ir gaivesnio kokteilio.
  8. Viską gerai suplakite, kol tekstūra bus vienalytė ir kremiška. Jei reikia, galima įpilti dar šiek tiek sulčių ar vandens.
  9. Supilkite kokteilį į stiklines, papuoškite vaisių gabalėliais arba uogomis.
  10. Patiekite iš karto, kad neprarastų šviežumo ir vitaminų.

Naudingi patarimai

Vaisinius kokteilius gaminti verta naudoti kuo įvairesnius ir šviežius sezoninius vaisius. Nepamirškite, kad kokteiliai gali būti puikus būdas „paslėpti“ mažiau mėgstamus vaisius ar net daržoves savo racione, ypač vaikams. Jei norite sotumo, į kokteilį galima pridėti šaukštą avižinių dribsnių ar chia sėklų. Jogurtą drąsiai keiskite augaliniu pienu (migdolų, avižų, kokoso) – tuomet gėrimas bus veganiškas. Jei kokteilį norite naudoti kaip pusryčius, patariama jį papildyti baltymais: šaukšteliu riešutų sviesto ar smulkintais riešutais.

Trintuvuose galingumas labai svarbus – kuo kokybiškesnis trintuvas, tuo glotnesnė bus kokteilio tekstūra. Jeigu trintuvo galia nedidelė, pradžioje suplakite minkštesnius ingredientus, o sunkesnius dėkite palaipsniui. Svarbiausia – neperkrauti trintuvo ir sumaišyti iki vientisos masės. Jei kokteilis per tirštas, papildomai įpilkite vandens arba sulčių.

Vaisinius kokteilius verta gerti iš karto po pagaminimo, nes ilgiau laikant, jie praranda dalį vitaminų ir gaivumą. Jei reikia, galite paruošti iš vakaro, laikyti šaldytuve sandariame inde ir išmaišyti prieš pat vartojimą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vaisinių kokteilių variacijos neribotos – viską lemia jūsų skonis ir fantazija. Vietoje braškių galite naudoti mėlynes, avietes ar mangus, o bananą keisti kriauše ar persiku. Apelsinų sultis galima pakeisti obuolių, ananasų sultimis ar net kokosų vandeniu. Piurė iš avokado suteiks ypatingos kremiškumo, o špinatai ar lapinis kopūstas – papildys gėrimą naudingomis medžiagomis, nekeičiant skonio.

Stilingam pateikimui kokteilius pilkite į aukštas stiklines, papuoškite vaisių griežinėliais, sauja mėgstamų uogų ar mėtų lapeliu. Galima gaminti „sluoksniuotus“ kokteilius, naudojant skirtingos spalvos vaisius – pirmiausia sumalkite vienus vaisius, supilkite į stiklinę, o ant viršaus atsargiai užpilkite kitą sluoksnį. Tai ypač patiks vaikams ar svečiams. Jei norite kokteilį pasiimti į darbą ar iškylą, pilkite į sandarų gertuvę ar stiklainį. Karštomis dienomis vaisiniai kokteiliai puikiai atgaivina – praturtinkite juos šviežiomis mėtomis ar ledo kubeliais.

Vaisiniai kokteiliai puikiai dera kartu su lengvais desertais, trapiais sausainiais ar net pusryčių dribsniais – galite užpilti juos ant granolos ar valgyti šaukštu kaip glotnų, tirštą užkandį. Eksperimentuokite ir kurkite savo mėgstamiausius derinius: papildykite kokteilius sėklomis, riešutais, trupučiu cinamono ar imbiero, jogurtą galite keisti varške ar ledais, jei norite tikro deserto. Svarbiausia – drąsiai ragauti ir atrasti naujų, sveikų skonių kasdien.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *