Bešamelio padažas yra klasikinis pieno padažas, labai mėgstamas šeimininkų. Jis yra paprastas ir universalus. Tai baltas padažas, kuris gali pakeisti jūsų virtuvę.
Bešamelis atsirado iš prancūziškos kulinarijos. Jį galima pagaminti namuose, be sudėtingų produktų. Jis gerai tinka daugeliui patiekalų, nuo daržovių apkepų iki prancūziškų specialitetų.
Kiekvienas šeimininkas gali sukurti magišką bešamelio padažą. Norint jo pagaminti, reikia tik kelių paprastų ingredientų. Ir tikrai, jūsų patiekalai bus visai kitokie.
Bešamelio padažo istorija ir kilmė
Bešamelio padažo istorija yra labai įdomi. Šis padažas atsirado Prancūzijos karalių dvare. Jame gimė nauji receptai ir tradicijos.
Padažas prasidėjo XVII amžiuje Prancūzijoje. Tada čia vyko dideli pokyčiai virtuvėje. Italijoje jau buvo baltas padažas – balzamela, kuris buvo iš miltų.
Liudviko XIV vyriausiojo liokajaus įtaka
Markizas Lui de Bešamelis tapo legendinio. Jis buvo Liudviko XIV virtuvės valdytojas. Jis gali būti pirmasis, kuris padarė padažą.
- 1533 metais Kotryna Mediči atvyko į Prancūziją su virėjais
- Herkugo Filipas de Mornė galimai pirmasis 1600 metais paruošė baltąjį padažą
- Sviestas ir miltai tapo pagrindiniais šio padažo ingredientais
Pirmasis užrašytas receptas 1651 metais
Pjeras de la Varenas 1651 metais išleido knygą „Le Cuisinier Francois”. Jis pirmą kartą aprašė, kaip ruosti padažą. Naudojo ru – pakeptus su sviestu miltus.
Šis receptas sukūrė revoliuciją virtuvėje. Padėjo sukurti šiuolaikinę prancūzišką virtuvę. Ir padarė padažą vienu iš populiariausių pasaulyje.
Kodėl bešamelis vadinamas baltųjų padažų karaliumi
Bešamelio padažas yra tikras virtuvės pamatas. Jis užkariauja širdis profesionalių virėjų ir namų šeimininkių. Šis nuostabus prancūziškas padažas tampa nepakeičiamu ingredientu daugybėje patiekalų.
Kodėl jis vadinamas baltųjų padažų karaliumi? Tai universalus keptas padažas. Jis puikiai tinka:
- Daržovių apkepams
- Mėsos patiekalams
- Žuvies patiekalams
- Makaronų užkepėlėms
Šiuolaikinė virtuvė atvira eksperimentams. Todėl atsirado net veganiškasis padažas, pritaikytas įvairiems mitybos poreikiams. Bešamelis puikiai įsilieja į įvairius receptus. Jis suteikia švelnų kremišką tekstūrą ir nuostabų skonį.
Prancūzų kulinarijos tradicijos įrodė, kad šis padažas yra tikras meno kūrinys. XVII-XVIII amžiuje padažų menas pasiekė aukštumas. Bešamelis tapo vienu ryškiausių kulinarinių pasiekimų.
Pagrindiniai bešamelio padažo ingredientai
Bešamelio padažas yra klasikinis ir sėkmingas tik su kokybiškais ingredientais. Kiekvienas produktas yra svarbus šio padažo kūrimui.
Sviesto ir miltų svarba
Sviestas ir miltai yra pagrindas pieno padažo. Jų santykis nulemia padažo konsistenciją ir skoni. Rekomenduojama naudoti:
- 2 valg. šaukštus šviežio sviesto
- 1 valg. šaukštą miltų
Pieno pasirinkimo ypatumai
Pieno kokybė labai svarbi klasikinio padažo rezultatui. Rinktis riebų pieną ar grietinėlę, apie 250 ml. Sūdyti pieną neprivalo.
Prieskonių magija
Prieskoniai suteikia padažui unikalių savybių. Pagrindiniai prieskoniai yra:
- Druska
- Juodieji pipirai
- Muskato riešutas (apie 0,5 arbat. šaukštelio)
A. Rasmussen teigimu, padažą reikia patiekti karštą ir nuolat maišyti. Tai priešina gumuliukų susidarymą.
Klasikinis bešamelio padažo gaminimo procesas
Baltas padažas, žinomas kaip bešamelis, yra paprastas, bet elegantiškas. Jis reikalauja mažai įgūdžių, bet tiksliai atliktų veiksmų.
- Sviesto išlydymas keptuvėje
- Miltų įmaišymas ir lengvas kepinimas
- Pieno supylimas ir nuolatinis maišymas
- Padažo užvirimas ir pagardinimai
Nuolatinis maišymas yra svarbus. Tai priešina gumuliukų susidarybą. Naudojama plačia mediena ir vidutinė kaita.
Patarimas: Norint skonio įvairovės, įdėkite šiek tiek tarkuoto muškato ar maltų juodųjų pipirų.
Dažniausios klaidos gaminant bešamelio padažą
Bešamelis yra klasikinis padažas, kurį visi turėtų mokėti paruošti. Kartais jis gali sukelti problemų, net patyrusiems virėjams. Pieno padažo gaminimas reikalauja specialių įgūdžių ir dėmesio.
Pateiksime keletą pagrindinių klaidų, kurių reikėtų vengti ruošiant šį padažą:
- Per aukšta arba per žema kaitinimo temperatūra
- Netolygus miltų ir sviesto maišymas
- Skubėjimas ruošiant padažą
Kaip išvengti gumuliukų
Gumuliukų susidarymas yra viena dažniausių problemų gaminant bešamelio padažą. Pagrindiniai patarimai:
- Nuolat maišykite padažą
- Supilkite pieną mažais kiekiais
- Naudokite kaitinimo vietoje plokščiadugnę keptuvę
Tinkamos konsistencijos pasiekimas
Norėdami pasiekti idealią padažo konsistenciją, laikykitės kelių pagrindinių taisyklių. Pradžioje ištirpinkite sviestą, tada įberkite miltus ir tolygiai išmaišykite. Palaipsniui pilkite šaltą pieną, nuolat maišydami. Padažas turi būti šilkinės tekstūros be gumuliukų.
Atminkite, kad praktika daro meistrą. Kuo dažniau ruošite bešamelio padažą, tuo geriau jausite jo konsistenciją ir ypatumus.
Bešamelio padažo panaudojimo galimybės virtuvėje
Bešamelis yra baltas padažas, svarbus daugeliui klasikinių patiekalų. Jis paverčia paprastus būrius į unikalių maistą.
Pagrindinės bešamelio panaudojimo sritys:
- Lazanijos ir kitų makaronų patiekalų paruošimas
- Daržovių apkepų pagardininmas
- Mėsos ir žuvies patiekalų papildymas
- Kroketų ir užkandžių ruošimas
Svogūnų padažas puikiai derinasi su bešameliu. Jie kartu suteikia papildomą aromą. Pridedant įvairius prieskonių, padažas tampa dar labiau unikalus.
Štai keletas pavyzdžių, kur bešamelis gali tapti tikru virtuvės stebuklu:
- Kepti vištienos suktinukai su bešamelio užpilu
- Žuvies apkepas su kremine padažo konsistencija
- Daržovių gratin su švelniu baltu padažu
Nesvarbu, ar ruošite tradicinį patiekalą, ar eksperimentuokite su naujomis receptais. Bešamelis suteiks jūsų maistui unikalumo ir šilumos.
Padažo tirštumas ir jo reguliavimas
Bešamelio padažo konsistencija yra labai svarbi. Kiekvienas klasikinis padažas turi savo specifika. Sviesto ir miltų padažo derinys suteikia unikalią konsistenciją.
Tirštumo lygiai virtuvėje
Yra trys pagrindiniai bešamelio padažo tirštumo lygiai:
- Skystas – idealus sriuboms ir lengviems padažams
- Vidutinio tirštumo – tinkamas lazanijai ir apkepams
- Tirštas – puikus kroketams ir sūrio patiekalams
Konsistencijos reguliavimo metodai
Miltų padažo tirštumą galima koreguoti. Jeigu padažas per skystas, pridėkite miltų. Priešingu atveju, jei padažas per tirštas, pridėkite pieną.
Profesionalūs virėjai rekomenduoja naudoti šaltą pieną. Nuolat maišykite padažą, kad išvengtumėte gumuliukų. Klasikinis padažas reikalauja kruopštumo.
Bešamelio padažo laikymas ir šildymas
Bešamelis yra populiarus baltas padažas. Jis reikalauja ypatingos priežiūros laikant ir šildant. Virtuvės pamatas, kurį verta mokėti teisingai saugoti, užtikrina puikų patiekalo skonį ir kokybę.
Šviežiai pagamintą pieno padažą galima laikyti šaldytuve iki 3-4 dienų hermetiškai uždarytame inde. Svarbu padažą uždengti maisto plėvele, kad nesusidarytų plėvelė ant paviršiaus.
Pagrindiniai saugojimo ir šildymo patarimai:
- Padažą laikyti uždarytame inde šaldytuve 4°C temperatūroje
- Prieš šildymą ištraukti iš šaldytuvo ir leisti pastovėti 10-15 minučių
- Šildyti lėtai, nuolat maišant, kad išvengtumėte gumuliukų
- Naudoti žemą kaitrą arba mikrobangų krosnelę
Jeigu padažas per tirštas, galima šiek tiek praskystinti šiltu pienu. Jei per skystas – trumpai pakaitinti nuolat maišant.
Užšaldyti bešamelį galima iki 2 mėnesių specializuotuose induose arba šaldymo maišeliuose. Atšildant rekomenduojama dėti į šaldytuvą nakčiai ir prieš pat naudojimą šiek tiek pašildyti.
Padažo deriniai su įvairiais patiekalais
Bešamelio padažas yra idealus keptas padažas. Jis puikiai pasitaiko įvairiems patiekalams. Klasikinis padažas paverčia paprastus ingredientus unikalių kulinarinių patarimų.
Lazanijoje ir makaronų patiekaluose bešamelis yra pagrindinis skonio akcentas. Jis sukuria unikalią tekstūrą, sujungdamas sluoksnius į vientisą patiekalą. Svogūnų padažas, sujungtas su bešameliu, dar labiau intensyvina skonių.
Lazanija ir makaronų patiekalai
Šie patiekalai reikalauja kreminio padažo. Bešamelis suteikia jiems švelnumą ir prabangą. Jis puikiai dengia makaronus ir kitus ingredientus.
Kiekvienas kąsnis tampa malonumu. Tai sukuria nepamirštamą patiekalą.
Daržovių apkepai ir garnyrų galimybės
Bešamelio padažas paverčia daržoves išskirtiniais delikatesais. Jis tinka įvairiems apkepams, suteikdamas kvapą ir šilumą. Naudojamas kaip priedas prie garnyrų, padažas atskleidžia natūralius ingredientų skonių.