Bulviniai blynai – vienas mylimiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, kurių skonis neatsiejamas nuo vaikystės prisiminimų. Traškūs išorėje ir minkšti viduje, bulviniai blynai puikiai tinka tiek greitiems šeimos pietums, tiek ypatingesniam savaitgalio pusryčių stalui. Juos lengva paruošti, o ingredientai randami kone kiekvieno namuose. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kaip pasigaminti tobulus bulvinius blynus, kokius ingredientus pasirinkti, dalinsimės gaminimo žingsniais bei naudingais patarimais ir patiekimo idėjomis.
Ingredientai
- 1 kg bulvių (pageidautina krakmolingų, pvz., miltingų veislių)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1 kiaušinis
- 2–4 šaukštai kvietinių miltų (priklauso nuo bulvių sultingumo)
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio juodųjų maltų pipirų
- Augalinis aliejus kepimui (saulėgrąžų ar rapsų)
- Padažui – grietinė (nebūtina, bet labai rekomenduojama)
Gaminimo eiga
- Bulvių paruošimas. Nulupkite bulves ir svogūną. Bulves sutarkuokite smulkia tarka (galima naudoti ir elektrinę tarką), į tarkuotas bulves tuojau pat įtarkuokite svogūną – taip išvengsite bulvių pajuodavimo.
- Skysčio pašalinimas. Tarkuotų bulvių masę perkelkite į marlę arba tankų sietą ir šiek tiek nuspauskite. Sultis palikite atsigulti 5 minutes – jos pastovėjusios susluoksniuojasi, dugne susidaro krakmolas. Atsargiai nupilkite skystį, krakmolą palikite ir grąžinkite į bulvių masę.
- Tešlos paruošimas. Į bulvių ir krakmolo masę įmuškite kiaušinį, suberkite druską, pipirus, po truputį berkite miltus ir gerai išmaišykite. Miltų kiekį reguliuokite pagal masės tirštumą: tešla turi būti standi, bet ne labai sausa, šiek tiek tekanti nuo šaukšto.
- Kepimas. Įkaitinkite keptuvę su gausiu kiekiu aliejaus (blynai turi beveik plaukti). Šlapiu šaukštu dėkite bulvių masę į keptuvę, suformuokite norimą blynelių formą, palikdami tarpelius. Kepkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol blynų kraštai taps rusvi, apie 3–5 min. Apverskite ir kepkite dar tiek pat, kol taps auksinės spalvos ir iškepę viduje.
- Riebalų pašalinimas. Iškeptus blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Patiekimas. Bulvinius blynus gardžiausia patiekti dar karštus, su grietine, varškės padažu ar obuoliene.
Naudingi patarimai
Svarbiausias sočių ir traškių bulvinių blynų akcentas – bulvių kokybė. Geriausia rinktis miltingas, krakmolingas bulves, kurios blynams suteikia natūralaus traškumo ir neleis jiems išbėgti ar subliūkšti. Svogūnas ne tik suteikia švelnaus skonio, bet ir užkerta kelią bulvių tamsėjimui, todėl jo verta nepagailėti.
Nuspausti sultis – būtinas žingsnis, jei norite traškių ir neištyžusių blynų. Krakmolą, susidariusį iš nusodintų sultinių, būtinai įmaišykite atgal – būtent jis apjungia visas masės dalis ir padeda blynams išlaikyti formą.
Kepkite blynus tik gerai įkaitintame aliejuje – taip jie iškart apskrus, neprigers riebalų ir bus maloniai traškūs. Nepilkite į keptuvę per daug tešlos vienu metu, kad jie nesuliptų ir galėtų vienodai apskrusti.
Norite dar traškesnio rezultato? Galite pridėti šiek tiek krakmolo arba lašą sviesto į keptuvę. Jei mėgstate lengvesnius blynelius, vietoje dalies bulvių įmaišykite tarkuotos cukinijos (tik būtinai gerai nuspauskite jos sultis).
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikiniai bulviniai blynai – tai tik pradžia jūsų kulinarinėms improvizacijoms. Šiam patiekalui suteikti naujų atspalvių galite labai paprastai:
Daržovių blynai: Be bulvių į tešlą įmaišykite tarkuotos morkos, cukinijos, pastarnoko ar net moliūgo. Tai ne tik pagyvins skonį, bet ir padidins patiekalo maistingumą.
Sūrio bulviniai blynai: Į tešlą įberkite 50–100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio ar net feta – blynai taps dar sotesni ir gomurį džiugins nauju dūmų atspalviu.
Bulviniai blynai su mėsa: Klasikinį variantą galite papildyti įdaru – iškeptus blynus pertepkite pakepintu maltos kiaulienos ar jautienos ir svogūnų mišiniu.
Vegetariškas variantas: Kiaušinį galite keisti pora šaukštų alyvuogių aliejaus ir keliais šaukštais krakmolo, o vietoj įprastų miltų tinka ir avinžirnių ar ryžių miltai. Tokie blynai ypač patiks alergiškiems ar veganams.
Patiekite blynus su grietinės ir krapų ar svogūnų padažu, troškintų grybų pagardu, šviežių žalumynų salotomis arba, jei mėgstate saldžiau, – obuoliene. Rudenį nuostabiai tinka derinti su spanguolių uogiene ar net bruknių padažu.
Išbandykite bulvinius blynus ir užkandžių stalui – mažus, vieno kąsnio blynelius, kuriuos galite patiekti su įvairiais padažais ir žalumynais. Jie puikiai tiks draugų susibūrimui!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.