Šis čili receptas yra kupinas maltos jautienos ir pupelių, turtingo skonio bei lengvai paruošiamas. Tai vienas mėgstamiausių mano vyro patiekalų, o man patinka, nes jį gaminti paprasta!
Tobulas garnyras prie čili
Ši sriuba puikiai dera su naminiais kukurūzų paplotėliais, sviestu aptepta skrebučiu ar pasukų bandelėmis. Jei norisi dar daugiau skonio, galima pridėti tarkuoto sūrio ir smulkinto svogūno.
Kaip pagaminti čili?
Nors kartais naudoju lėtapuodį, ši greita versija puikiai tinka darbo dienos vakarienei!
Prieskoniai
Šiame recepte naudojami čili milteliai ir kmynai. Tinka tiek parduotuviniai, tiek namuose sumaišyti čili prieskoniai.
Kas sudaro čili prieskonius?Tai saldžioji paprika, česnako milteliai, aitriosios paprikos milteliai, svogūnų milteliai, raudonėlis ir kmynai.
Svarbu čili prieskonius įmaišyti į žalią maltą jautieną prieš kepimą, kad skonis tolygiai pasiskirstytų.
Pupelės
Naudoju konservuotas raudonąsias pupeles, bet galima rinktis ir pupeles su prieskoniais arba pakeisti jas juodosiomis ar margosiomis.
Kaip ruošti pupeles?Jei naudojate paprastas konservuotas pupeles, jas verta nuplauti, kad pašalintumėte druskos ir krakmolo perteklių. Tačiau jei naudojate pupeles čili padaže, jų plauti nereikia – jos suteiks papildomo skonio.
Čili sriubos gaminimas
- Keptuvėje pakepinti maltą jautieną, svogūną, česnaką ir dalį čili prieskonių.
- Nusunkti susidariusį riebalų perteklių.
- Į puodą sudėti likusius ingredientus, užvirti ir virti ant silpnos ugnies neuždengtą apie 45-60 minučių, kol pasieks norimą tirštumą.
Kaip sutirštinti čili?
Geriausias būdas sutirštinti čili – troškinti jį be dangčio, kol garuos skystis ir sriuba taps tirštesnė.
Jei neturite laiko ilgesniam virimui, galite įmaišyti šiek tiek kukurūzų miltų arba su vandeniu sumaišytų krakmolo ar miltų. Tačiau, jei įmanoma, verta tiesiog leisti sriubai natūraliai sutirštėti ilgiau troškinant.
Variacijos ir pakeitimai
- Aštrumo reguliavimas: jei norite aštresnio čili, galite palikti jalapenų sėklas, įberti daugiau aitriosios paprikos miltelių ar įpilti šlakelį aitriųjų padažų.
- Malta mėsa: galima keisti vištiena ar kalakutiena. Jei mėsa riebi, prieš troškinimą reikėtų nusunkti riebalų perteklių.
- Alus: alus suteikia sodresnį skonį, tačiau galima jį pakeisti papildomu sultiniu.
- Prieskonių pasirinkimas: jei norite meksikietiško skonio, galite įberti taco prieskonių mišinį.
Ar galima šaldyti čili?
Taip, čili puikiai tinka šaldymui! Jį galima užšaldyti porcijomis, kad būtų patogu pasiimti pietums arba greitai paruošti vakarienę.
Kaip atšildyti?Iš vakaro perkelkite iš šaldiklio į šaldytuvą, o prieš patiekiant pašildykite puode arba mikrobangų krosnelėje.
Reikalingi ingredientai
- 900 g liesos maltos jautienos
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 1 jalapenas, be sėklų, smulkiai supjaustytas
- 4 česnako skiltelės, smulkintos
- 2,5 valg. šaukšto čili miltelių (arba pagal skonį)
- 1 a. šaukštelis kmynų
- 1 žalia paprika, supjaustyta kubeliais
- 400 g konservuotų trintų pomidorų
- 540 g konservuotų raudonųjų pupelių, nusausintų ir nuplautų
- 400 g konservuotų pjaustytų pomidorų su sultimis
- 350 ml jautienos sultinio
- 240 ml alaus
- 1 valg. šaukštas pomidorų pastos
- 1 valg. šaukštas rudojo cukraus (nebūtina)
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimo eiga
- Maltą jautieną sumaišyti su puse čili miltelių.
- Dideliame puode ant vidutinės ugnies pakepinti jautieną, svogūną, jalapeną ir česnaką. Nusunkti riebalus.
- Įdėti likusius ingredientus ir užvirti.
- Sumažinti ugnį ir troškinti neuždengtą 45-60 minučių, kol pasieks norimą tirštumą.
- Patiekti su tarkuotu čederio sūriu, smulkintais svogūnų laiškais, kalendromis ar kitais mėgstamais priedais.
Šis čili yra idealus pasirinkimas jaukiam vakarui, sporto rungtynių žiūrėjimui ar tiesiog sotiems pietums!