Tikrasis draugystės pyragas – ne tik saldus skanėstas, bet ir ypatinga tradicija, kuri sujungia žmones, paskatina dalintis šiluma, kantrybe ir bendrumo jausmu. Neretai šis pyragas vadinamas „draugystės duona“ arba „Amšinės Marijos pyragu“. Paprastai pagrindinės jo savybės – ilgas rauginimo procesas, gyvenimas tarp įvairių namų ir gaivus, saldus kvapas, užpildantis virtuvę. Tačiau kas iš tiesų slepiasi už šio pavadinimo ir koks yra tikrasis draugystės pyrago gaminimo džiaugsmas?
Ingredientai
- 250 g kvietinių miltų
- 200 g cukraus
- 250 ml pieno (geriausia – kambario temperatūros)
- 100 ml augalinio aliejaus
- 2 kiaušiniai
- 1 pakelis (apie 10 g) vanilinio cukraus
- 1 pakelis (apie 10 g) kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 obuolys (nuluptas ir supjaustytas mažais kubeliais)
- 50 g razinų arba džiovintų vaisių
- 50 g riešutų (pvz., graikinių arba lazdyno), smulkintų
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos žievelės (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
- Cukraus pudros papuošimui
Gaminimo eiga
- Tešlos brandinimas (jei gaminate tradiciškai su raugu): Tikrasis draugystės pyragas gaminamas „dalinimosi“ principu – mažą dalį tešlos gaunate iš draugo, tada ją brandinate, šeriate miltais, pienu ir cukrumi 10 dienų. Kiekvieną rytą arba vakarą reikia pamaišyti, laikyti kambario temperatūroje, kad dalis tešlos fermentuotųsi, skleistų subtilų kvapą. Jei neturite paruoštos tešlos, žemiau aprašytas paprastas, ne mažiau gardus variantas – be raugo.
- Paruoškite pagrindinę tešlą: Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės. Įpilkite pieno ir aliejaus, dar kartą išmaišykite.
- Suberkite miltus su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Švelniai, lėtai maišykite, kol gausis tolygi, vientisa tešla.
- Praturtinkite tešlą: Įberkite obuolių gabalėlius, razinas, riešutus ir citrinos žievelę. Atsargiai paskirstykite juos masėje, kad visame pyrage tolygiai pasiskirstytų kvapai ir tekstūros.
- Paruoškite kepimo indą: Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C. Kepimo formą (geriausia – 24 cm skersmens) ištepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais, kad neprikibtų.
- Supilkite tešlą ir išlyginkite: Tolygiai paskleiskite ir paspauskite šaukštu ar mentele, kad tešla gražiai lygintųsi. Norint dailiau – pabarstykite viršų trupučiu cukraus ar cinamono.
- Kepkite: Pyragą dėkite į orkaitės vidurį ir kepkite apie 35–45 minutes – priklauso nuo orkaitės. Patikrinkite mediniu pagaliuku: jei ištrauktas yra sausas, pyragas iškepė. Jei dar limpantis – kepkite papildomai 5–10 minučių.
- Aušinimas ir papuošimas: Išimkite iš keptuvės, palikite bent jau 15 minučių atvėsti. Prieš patiekiant galite barstyti cukraus pudra ar papuošti riešutais.
- Draugystės tradicija: Jei norite kurti tikrąjį draugystės pyragą, prieš kepant atskirkite maždaug stiklinę tešlos, sudėkite į švarius indelius ir perduokite draugams su instrukcija (10 dienų rūpintis tešla, šerti, ir kepti vėliau). Tai tęsiama kaip draugiškas žaidimas ir miela tradicija.
Naudingi patarimai
Tikrojo draugystės pyrago gaminimo žavesys slypi paprastume ir laiko dovanojime. Jei nuspręsite griežtai laikytis 10 dienų tešlos „auginimo“, svarbu: laikyti šiltai, bet ne ant radiatoriaus; kartais pamaišyti; pridėti po 100 g miltų, cukraus ir 100 ml pieno kas trečią dieną. Tešla įgis subtilų, vos „mielinį“ aromatą net ir be mielių. Naudokite šviežius obuolius, bet jei norite, keiskite kitais sezoniniais vaisiais (kriaušėmis, slyvomis ar net džiovintomis spanguolėmis). Riešutai suteikia tekstūros, tačiau galite juos keisti sėklomis ar visai nenaudoti, jei kepate alergiškiems draugams. Razinas galite išmirkyti šiltame vandenyje ar rome – taip jos taps minkštos ir aromatingos.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šio pyrago variacijų tiek, kiek yra namų, prisijungusių prie draugystės grandinės. Vieni kepa su maltais migdolais vietoje dalies miltų ar deda džiovintų vyšnių vietoje razinų. Tie, kurie mėgsta sodresnį skonį, įmaišo kakavos ar šokolado drožlių. Norint, kad pyragas būtų drėgnesnis, dalį pieno pakeiskite natūraliu jogurtu ar kefyru. Pateikite pyragą tiesiog su cukraus pudra, pasirinkite vanilinį ar citrusinį glaistą, arba pateikite su plakta grietinėle ar vaniliniais ledais – šilta ir šalta duona puikiai dera.
Šiltas draugystės pyragas nuostabiai tinka prie kavos ar arbatos, o mažą dalelę neiškeptos tešlos visada perduokite kitam – tegu tęsiasi gera energija. Tai ne tik receptas, bet ir simbolis, kad net mažas pyrago gabalėlis gali sujungti draugų ratus ir papuošti net kasdieniškiausią vakarą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
