Jautienos troškinio receptas su daržovėmis namų jaukumui

Jautienos troškinio receptas su daržovėmis namų jaukumui

Troškinys – tai vienas universaliausių ir jaukiausių patiekalų pasaulio virtuvėse, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Dažnai troškinimas yra siejamas su šiluma, namų jaukumu ir ypatingai sodriu bei išraiškingu skoniu, nes ilgai verdamos sudedamosios dalys leidžia visiems ingredientams susilieti tarpusavyje. Ką reiškia troškinio receptas? Troškinio receptas – tai detalus patiekalo gaminimo aprašymas, kuriame ingredientai ir procesas parinkti taip, kad mėsa, daržovės ar grūdiniai produktai ilgai troškintųsi viename puode, lėtai įgautų ypatingą skonį ir minkštumą. Tokiu būdu paruoštas patiekalas išlieka sultingas ir kvapnus, o bendras rezultatas – truputį magiško jaukumo kasdienybėje. Šiame straipsnyje aptarsime, kas svarbiausia ruošiant klasikinį lietuvišką jautienos troškinį, kokių ingredientų prireiks, pateiksime nuoseklų gaminimo procesą, pateiksime naudingų patarimų bei įkvepiančių variacijų ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 1 kg jautienos (geriausia sprandinės arba mentės)
  • 3 vidutinio dydžio morkos
  • 2 didelės bulvės
  • 2 svogūnai
  • 2 saliero stiebai
  • 2 česnako skiltelės
  • 400 g konservuotų (arba tarkuotų šviežių) pomidorų
  • 500 ml jautienos arba daržovių sultinio
  • 2 lauro lapai
  • 1 arbatinis šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 2–3 šaukštai aliejaus kepimui
  • (Nebūtina) sauja šviežių petražolių ar krapų papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite ingredientus. Jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite 3–4 cm kubeliais. Morkas ir bulves nuskuskite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Salierą ir svogūnus taip pat supjaustykite stambesniais gabalais. Česnako skilteles smulkiai sukapokite.
  2. Mėsos apkepinimas. Puode arba storadugnyje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite jautieną ir apke pinkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus – taip išlaikomi sultys ir sustiprinamas skonis. Iškepusią mėsą išimkite ir trumpam atidėkite.
  3. Daržovių kepinimas. Į tą patį puodą, kur kepė mėsa, sudėkite svogūnus, morkas, salierą. Kepinkite kelias minutes, kol suminkštės ir ima skleisti kvapą. Suberkite česnaką, papriką, čiobrelį ir dar trumpai pakepinkite.
  4. Sudėkite mėsą atgal ir troškinkite. Atgal į puodą sudėkite apkepintą jautieną, suberkite bulves, užpilkite pomidorais bei sultiniu (skysčio turi pakakti, kad apsemtų ingredientus). Įdėkite lauro lapus, pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.
  5. Troškinkite žemoje temperatūroje 2–2,5 valandos. Uždenkite dangčiu, virkite ant silpnos ugnies, kol mėsa taps ypač minkšta, o daržovės prisigers sultinių skonio. Jei reikia, virdami vis papilkite šiek tiek sultinio ar vandens.
  6. Patikrinkite ir užbaikite. Išimkite lauro lapus. Paragaukite – prireikus dar pasūdykite ar pagardinkite pipirais. Jei norite, papuoškite kapotomis žolelėmis.
  7. Patiekite karštą. Puikiai tinka su šviežia duona, bulvių koše arba paprastai kaip sotus, pilnavertis pagrindinis patiekalas.

Naudingi patarimai

Geros kokybės mėsa yra pagrindinis skanaus troškinio garantas – rinkitės šviežią, gyslų turinčią jautieną, nes troškinant ilgai, tokia mėsa tampa išskirtinai minkšta ir aromatinga. Venkite labai plonai pjaustytų ingredientų – smulkiai supjaustytos daržovės per ilgą troškinimo laiką gali tiesiog subyrėti ir pavirsti tyre. Naudokite tik tiek skysčio, kiek reikia – troškinio esmė, kad patiekalas nebūtų per skystas ar per tirštas, o visos sudedamosios dalys būtų apsemtos. Jei trokštate ypatingo skonio gilumo, troškinimui puikiai tinka riebesni jautienos gabalai ar kaulai – jie atiduoda sultinį, tekstūrą, priduoda sodrumo.

Gamindami troškinį, nestebėkite jo nuolat – svarbiausia, kad viskas vyktų lėtai ir kantriai. Jei neturite daug laiko, galite naudoti greitpuodį – tokiu atveju paruošimo trukmė sumažės, bet skonio gilumas liks išlaikytas. Troškinys labai greitai tirštėja vėsdamas, todėl ruoškite iš karto didesnį kiekį – kitą dieną jo skonis tik dar labiau atsiskleidžia. Nepatartina troškinio dėl skonio laikyti neatidengtą – garinant be dangčio garai išgaruoja, o troškinys gali tapti sausas. Jei norite gaivesnio kvapo, įberkite šviežių prieskoninių žolelių pačioje pabaigoje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinio receptas leidžia kūrybiškai improvizuoti ir išbandyti įvairias variacijas pagal savo skonį ar šaldytuve esančius ingredientus. Norite kitokio skonio – vietoje jautienos drąsiai naudokite kiaulieną, vištieną ar avieną, o vegetarams toks troškinys kuo puikiausiai pavyks su pupelėmis, avinžirniais, lęšiais ar sojų kubeliais. Vasarą galima drąsiau naudoti šviežias daržoves – cukinijas, baklažanus, paprikas, žirnius, o žiemos metu puikiai tinka šakninių daržovių deriniai (pastarnokai, moliūgai, batatai).

Norint suteikti patiekalui Viduržemio jūros atspalvį – galima pridėti alyvuogių, kaparėlių ar džiovintų žolelių. Jeigu mėgstate šiek tiek aštrumo, įberkite čili pipirų ar kelis lašelius aštraus padažo. Sotus troškinys puikiai dera su įvairių rūšių duona, bandelėmis, bulvių koše ar net specialiai išvirtais ryžiais arba grikiais.

Troškinys – tikras patogumo ir šeimos jaukumo patiekalas. Jis ne tik lengvai prisitaiko prie kiekvieno virtuvės, bet ir ilgai išlieka skanus. Tad drąsiai gaminkite daugiau, saugokite sandariame inde šaldytuve net keletą dienų, o jei norite – net užšaldykite vėlesniam laikui. Toks patiekalas ypatingos priežiūros nereikalauja, tačiau visuomet atneš namų kvapą ir šilumą į virtuvę.