Košės – skanu, sveika, greita: keletas receptų, kurie pakeis jūsų požiūrį

Košės – skanu, sveika, greita: keletas receptų, kurie pakeis jūsų požiūrį

 

Prisimerkite ir prisiminkite… darželio valgykla, metaliniai dubenėliai ir tas pilkšvas, neaiškios konsistencijos klijus primenantis darinys, kurį auklėtoja vadino „manų koše“. Arba ta beskonė, vandeninga avižų košė, kurią močiutė virdavo, nes „reikia valgyti sveikai“. Daugeliui iš mūsų žodis „košė“ sukelia būtent tokias, ne pačias maloniausias asociacijas. Tai lyg maisto sinonimas žodžiams „nuobodu“, „privaloma“ ir „neskanu“. Atrodo, kad košės yra skirtos tik vaikams, ligoniams arba tiems, kas neturi fantazijos virtuvėje. Bet ar tikrai? Metas nupūsti dulkes nuo šio stereotipo ir pažvelgti į košes naujomis akimis.

Šiandien košė išgyvena tikrą renesansą. Tai, kas anksčiau buvo laikoma varguolių maistu, dabar karaliauja stilingų pusryčių kavinukių meniu ir puikuojasi socialinių tinklų nuotraukose. Ir ne veltui! Šiuolaikiniame beprotiško tempo pasaulyje košė yra tikras išsigelbėjimas – ji ne tik sveika ir maistinga, bet ir neįtikėtinai greitai paruošiama bei universali. Tai lyg tuščia drobė, kurią galite tapyti pačiais įvairiausiais skoniais, tekstūromis ir spalvomis, naudojant viską, ką siūlo artimiausia maisto prekių parduotuvė. Pamirškite pilką masę dubenėlyje. Šiandien mes kalbėsime apie kremines, kvapnias, traškias ir net pikantiškas košes, kurios privers jus iš naujo įsimylėti šį paprastą, bet genialų patiekalą.

 

Kodėl košės vėl grįžo į madą?

 

Atsakymas paprastas – mes vėl pradėjome rūpintis tuo, ką dedame į savo lėkštes. Madinga tapo ne tik tai, kas gražu, bet ir tai, kas naudinga mūsų kūnui. O košės šioje srityje yra tikros čempionės. Tai ne tuščios kalorijos, o lėtai atsipalaiduojantys angliavandeniai, suteikiantys energijos visam rytmečiui be staigių cukraus šuolių ir vėlesnio energijos kritimo, kurį sukelia saldžios bandelės ar dribsniai. Jose gausu skaidulų, kurios yra būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai ir ilgam sotumo jausmui palaikyti. Košės – tai lyg jaukus, šiltas apkabinimas iš vidaus, ypač žvarbų rudens ar žiemos rytą. Jų sugrįžimas į populiarumo viršūnę yra natūralus atsakas į mūsų norą gyventi sveikiau, jaustis geriau ir kartu negaišti daugybės laiko virtuvėje. Tai maistas, kuris puikiai atitinka šiuolaikinio žmogaus poreikius – greita, funkcionalu, sveika ir, kaip netrukus įsitikinsite, beprotiškai skanu.

 

Avižų triumfas: ne tik paprasta pusryčių košė

 

Avižos – košių karalienė. Bet pamirškite ilgą virimą ir nuolatinį maišymą. Pristatome tikrą išsigelbėjimą skubantiems – avižų košę per naktį. Tai vienas iš tų genialių lengvų receptų, kuriam nereikia viryklės. Vakare į stiklainį ar dubenėlį suberkite pusę stiklinės įprastų avižinių dribsnių, įdėkite šaukštą ispaninio šalavijo (chia) sėklų, kurios suteiks pudingo konsistenciją, įpilkite stiklinę pieno, augalinio gėrimo ar natūralaus jogurto, pasaldinkite šaukšteliu medaus ar klevų sirupo, gerai išmaišykite, uždenkite ir… dėkite į šaldytuvą. Viskas! Per naktį dribsniai išbrinks, sugers skystį ir taps minkšta, kremine ir gaivia koše. Ryte beliks tik išimti ją iš šaldytuvo ir pagardinti mėgstamais priedais: šviežiomis uogomis, banano griežinėliais ar sauja riešutų. Tai idealus variantas tiems, kurių rytai primena chaosą. Paruošimas trunka vos kelias minutes, o ryte jūsų laukia jau paruošti, sveiki ir sotūs pusryčiai.

 

Grikių metamorfozė: nuo garnyro iki gurmaniškų pusryčių

 

Lietuvoje grikiai dažniausiai atlieka kuklų garnyro vaidmenį prie mėsos patiekalų. Tačiau ši maistinga ir charakteringo skonio kruopa gali tapti tikra pusryčių ar net lengvų pietų žvaigžde. Metas išbandyti pikantišką grikių košę! Išvirkite grikius kaip įprastai, tik pasūdykite vandenį. Kol grikiai verda, keptuvėje ant sviesto ar aliejaus apkepinkite smulkintą svogūną ir pievagrybius, pagardinkite druska, pipirais ir džiovintais čiobreliais. Išvirusius grikius sumaišykite su keptais grybais ir svogūnais. O dabar – svarbiausias akcentas: ant košės viršaus uždėkite be lukšto virtą (poached) arba keptą kiaušinį. Prakirptas trynys išsilies ir taps nuostabiu, kreminiu padažu. Apibarstykite šviežiais krapais ar petražolėmis. Tai neįtikėtinai sotus, maistingas ir jaukus patiekalas, kuris visiškai pakeis jūsų požiūrį į grikius. Visi ingredientai lengvai randami, o gaminimo procesas tikrai neužtruks.

 

Sorų košė su moliūgu: saulė lėkštėje niūrų rytą

 

Sorų kruopos – primiršta, bet labai vertinga ir natūraliai glitimo neturinti alternatyva. Dėl savo švelnaus skonio ir purios tekstūros jos puikiai tinka saldžioms košėms. O derinys su moliūgu yra tiesiog dangiškas, ypač rudenį. Receptas neįtikėtinai paprastas. Gerai perplautas sorų kruopas užpilkite dvigubai didesniu kiekiu vandens ar pieno ir virkite ant silpnos ugnies, kol kruopos suminkštės ir sugers visą skystį. Tuomet įmaišykite kelis šaukštus trinto moliūgo (galima naudoti paruoštą tyrę iš parduotuvės, kad būtų greičiau), pagardinkite cinamonu, malto imbiero žiupsneliu ir muskato riešutu. Pagal skonį pasaldinkite medumi ar klevų sirupu. Ryški oranžinė spalva akimirksniu pakels nuotaiką net ir patį niūriausią rytą, o šildantys prieskoniai ir švelnus moliūgo saldumas pavers šią košę tikru desertu. Patiekite su skrudintomis moliūgų sėklomis ar graikiniais riešutais, kad suteiktumėte traškumo.

 

Kvinoja – supermaistas jūsų dubenėlyje

 

Bolivinė balanda, arba tiesiog kvinoja, per pastarąjį dešimtmetį tapo tikra sveikos mitybos ikona. Ir ne be priežasties – tai vienas iš nedaugelio augalinių produktų, turinčių visas nepakeičiamąsias aminorūgštis, todėl tai puikus baltymų šaltinis. Nors dažniau naudojama salotoms ar kaip garnyras, iš kvinojos galima išvirti nuostabią pusryčių košę. Svarbiausia – prieš verdant kruopas labai gerai perplauti po tekančiu vandeniu, kad neliktų kartumo. Išvirkite kvinoją piene ar augaliniame gėrime (santykiu 1:2), kol taps minkšta. Tai užtruks apie 15 minučių. Pabaigoje įmaišykite saują šviežių ar šaldytų uogų (mėlynių, aviečių), pagardinkite vanile, cinamonu ir patiekite su skrudintais migdolais bei šlakeliu agavų sirupo. Ši košė ne tik suteiks ilgalaikės energijos, bet ir aprūpins organizmą baltymais, vitaminais bei mineralais. Tai puikus pasirinkimas aktyviai dienai. Daugiau idėjų visada pasiūlys receptų internetu, kur rasite daugybę kvinojos košių variacijų.

 

Priedų magija: kaip paprastą košę paversti šedevru

 

Pati didžiausia košių magija slypi ne kruopose, o prieduose. Būtent jie paverčia paprastą patiekalą tikru šedevru ir neleidžia jam atsibosti. Dubenėlis košės – tai jūsų asmeninė kūrybinė erdvė. Eksperimentuokite be baimės! Norite traškumo? Pridėkite skrudintų riešutų, sėklų, naminės granolos ar kokoso drožlių. Trokštate saldumo ir gaivumo? Tam puikiai tiks šviežios ar šaldytos uogos, pjaustyti vaisiai, džiovinti vaisiai ar uogienė. Reikia daugiau kremiškumo? Įmaišykite šaukštą graikiško jogurto, riešutų sviesto, kokosų kremo. Norite papildomos naudos sveikatai? Įberkite šaukštelį ispaninio šalavijo, linų sėmenų, kanapių sėklų ar net baltymų miltelių. Galimybės yra beribės. Kiekvieną dieną galite valgyti vis kitokią košę, tiesiog keisdami priedus. Tai leidžia ne tik paįvairinti mitybą, bet ir sunaudoti namuose turimus produktų likučius.

 

Kai laiko nėra visai: greiti sprendimai iš parduotuvės

 

Būkime atviri, kartais ryte neturime laiko net toms penkioms minutėms, reikalingoms košei per naktį paruošti. Tokiems atvejams maisto prekių parduotuvė siūlo greitai paruošiamų košių asortimentą. Tačiau čia reikia būti atidiems. Daugelis tokių produktų yra pripildyti cukraus, dirbtinių kvapiųjų medžiagų ir kitų nereikalingų priedų. Rinkitės tas, kurių sudėtyje yra tik dribsniai ir galbūt džiovinti vaisiai ar uogos, be pridėtinio cukraus. Perskaitykite etiketę – kuo trumpesnis ingredientų sąrašas, tuo geriau. Ir net tokią „greitukę“ galima patobulinti. Užuot užpylę vien vandeniu, galite naudoti karštą pieną, kad būtų maistingiau. Į jau paruoštą košę įdėkite šviežių uogų, banano griežinėlių ar šaukštą riešutų sviesto. Taip paprastą ir šiek tiek nuobodų produktą akimirksniu paversite sotesniu, sveikesniu ir skanesniu patiekalu.

 

Įkvėpimo paieškos: nuo močiutės receptų iki interneto platybių

 

Geriausi receptai dažnai keliauja iš kartos į kartą. Galbūt jūsų močiutė virdavo nuostabią perlinę košę su sviestu ir cinamonu? O gal tėtis turėjo savo slaptą grikių košės su spirgučiais receptą? Verta prisiminti šias tradicijas ir suteikti joms naują gyvenimą. Tačiau jei tradiciniai variantai jau išbandyti, didžiausias įkvėpimo šaltinis šiandien yra internetas. Ieškodami receptų internetu, atrasite begalę idėjų iš viso pasaulio. Maisto tinklaraštininkai, socialinių tinklų virtuozai nuolat dalijasi neįtikėtinais košių receptais: nuo šokoladinės avižų košės su avokadu iki pikantiškos ryžių košės su imbieru ir vištiena. Nebijokite skolintis idėjų, derinti skirtingus receptus ir kurti savo unikalius variantus. Internetas leidžia pamatyti, koks platus ir įvairus gali būti košių pasaulis, ir įkvepia pačius drąsiausius kulinarinius eksperimentus.

Taigi, kitą kartą, kai galvosite, ką greitai, sveikai ir skaniai paruošti pusryčiams ar net lengvai vakarienei, duokite šansą košei. Tai ne nuobodus reliktas iš praeities, o tikras šiuolaikinio žmogaus supermaistas, galintis prisitaikyti prie bet kokio skonio ir gyvenimo būdo. Tai patiekalas, kuris sušildo, pasotina ir įkvepia kūrybai.

Atraskite savo mėgstamiausią kruopų ir priedų derinį ir leiskite sau mėgautis paprastu, bet genialiu maistu. Juk kartais patys geriausi dalykai gyvenime yra patys paprasčiausi. O dubenėlis gardžios košės – vienas iš jų.