Užkandžiai su krevetėmis – tai ne tik elegantiškas, bet ir nepaprastai universalus pasirinkimas tiek šventiniam stalui, tiek draugiškam susitikimui ar lengviems pietums. Krevetės yra žinomos dėl subtilaus skonio ir minkštos tekstūros, todėl jos puikiai dera su pačiais įvairiausiais ingredientais – nuo gaivos teikiančių daržovių iki egzotiškų prieskonių ar švelnių padažų. Pasirinkus užkandžius su krevetėmis, galite būti tikri, kad patiekalas nustebins ne tik išvaizda, bet ir skoniu. Šiame straipsnyje sužinosite, kokių ingredientų prireiks, kaip tinkamai paruošti šį užkandį, kokiais būdais galima jį variuoti ir kaip patraukliai patiekti.
Ingredientai
- 250 g žalių arba jau virtų krevečių (be lukštų, be uodegėlių)
- 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus (jei naudosite žalias krevetes)
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 1 nedidelė citrina (sultys ir tarkuota žievelė)
- 2 skiltelės česnako
- 100 g kreminio sūrio arba natūralaus grūdėtos varškės
- 1 šaukštas majonezo (pasirinktinai)
- Šviežios petražolės, krapų ar baziliko pagal skonį
- 8–10 mažų prancūziškos bagetės ar batono riekelių
- 1 agurkas (plonais griežinėliais)
- 2–3 salotų lapai
- Žiupsnelis aštrios paprikos miltelių (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
- Jei naudojate žalias krevetes, nuplaukite jas po šaltu vandeniu, nupilkite vandenį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, suberkite krevetes, kepkite ant vidutinės ugnies apie 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol jos taps rausvos ir lengvai susisuks. Pabarstykite druska, pipirais ir įspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Jei krevetės jau virtos, šį žingsnį galite praleisti.
- Susmulkinkite česnaką ir, jei norite ryškesnio skonio, šiek tiek apkepinkite jį tame pačiame aliejuje, kur kepė krevetės. Taip užkandis turės subtilų aromatą.
- Bagetę arba batoną supjaustykite plonomis riekelėmis ir trumpai paskrudinkite orkaitėje (180°C, apie 3–5 minučių) arba skrudintuve, kad paviršius būtų traškus. Tai padės išlaikyti užkandį sultingą ir traškų.
- Ant kiekvienos duonos riekelės užtepkite šaukštelį kreminio sūrio ar grūdėtos varškės, pagardinkite šlakeliu citrinos sulčių. Norint šilkinės tekstūros, įmaišykite šaukštą majonezo arba graikiško jogurto.
- Užtiekite agurko griežinėlį ar vieną–du smulkius salotos lapelius, kad užkandis būtų gaivesnis ir traškesnis.
- Po to uždėkite 1–2 paruoštas krevetes, apibarstykite šviežiai tarkuota citrinos žievele, pabarstykite smulkintomis petražolėmis, krapais ar pasirinktais žalumynais.
- Jei norite aštresnio skonio – pabarstykite žiupsneliu aštrios paprikos miltelių ar net trupučiu čili dribsnių.
- Patiekite iš karto, kol duona dar traški. Galima užkandžius papuošti papildomai žalumynais arba smulkiu kapotu česnaku.
Naudingi patarimai
Krevetės yra labai jautrus ingredientas – jas reikia kepti arba virti trumpai, kad išliktų minkštos ir sultingos. Perkeptos krevetės gali tapti kietos ir „gumos“ tekstūros. Jei norite, galite naudoti virtas ar marinuotas krevetes – svarbiausia, kad jos būtų kokybiškos, malonaus kvapo ir išvaizdos. Prieš dedant į patiekalą, visada jas nuplaukite ir nusausinkite.
Duona neturi būti per stora – rinkitės riekeles apie 1 cm storio. Galite naudoti viso grūdo, morkų arba riešutų duoną – tai suteiks papildomų skonio atspalvių. Jei ruošiate užkandžius iš anksto, paruoškite visus ingredientus, tačiau dėkite užpilą ir krevetes tik prieš pat patiekiant, kad duona neištižtų.
Kreminį sūrį galite paskaninti trupučiuku česnako miltelių, smulkintų krapų ar net šlakeliu alyvuogių aliejaus. Norėdami išskirtinio skonio, išbandykite lengvai rūkyto kreminio sūrio ar pagardintą žolelėmis variantą.
Nesivaržykite improvizuoti – šiam užkandžiui tinka mango kubeliai, avokadas, ridikėliai, net lengvo sūrumo fetos sūris. Viskas priklauso nuo norų ir šaldytuvo turinio!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Užkandžių su krevetėmis variacijos išties daugybės. Norint patrauklesnio pristatymo, galite ruošti mini sumuštinius (kanapėles) – ant vieno kąsnio dydžio duonos griežinėlių, papuoštų gaiviomis daržovėmis ar net vaisių griežinėliais. Dar vienas populiarus būdas – užkandžiai vėrinėliuose: ant bambukinės iešmelio suverkite krevetę, agurko ar mango gabaliuką bei šlakelį citrinos.
Puikiai tinka patiekti kartu su skirtingais padažais: žolelių majonezu, aioli su česnaku, pikantišku salsos arba lengvu jogurtiniu padažu su krapais. Norėdami išpildyti užkandžių lėkštę, šalia išdėliokite traškių daržovių pagaliukų, alyvuogių ar mažų sūrio rutuliukų.
Krevetinės užkandžių kanapėlės tiks tiek formalioje vakarienėje, tiek neįpareigojančiame vakarėlyje. Jas galima komponuoti su avokado muskatu, lašišos griežinėliais, patiekti apvoliojus sezamo sėklose ar gardinti šlakeliu sojų padažo. Net ir labai paprasti ingredientai gali būti išradingai suderinti – eksperimentuokite drąsiai!
Norintiems daugiau egzotikos, pabandykite krevetes trumpai apkepti su česnakais, žiupsneliu imbiero ir kalkių sulčių – taip gausite rytietiško prieskonio. Taip pat gardūs yra užkandžiai su lengvai keptomis (bet nelukštentomis) krevetėmis ir jų drauge paruošta citrinos-medaus glazūra. O jei mėgstate gaivą, patiekite krevetes ant šviežių salotų, žalumynų ar net granatų sėklų – spalvos ir skonis maloniai nustebins kiekvieną svečią.
Užkandžių su krevetėmis universalumas neabejotinas – vos kelios detalės, ir patiekalas dera įvairiose situacijose: nuo jaukaus šeimos vakaro iki šventinio banketo. Svarbiausia – rinktis šviežius ingredientus ir gaminti su kūrybiškumu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.