Tobulas varškės apkepas – tai vienas mylimiausių lietuviškų desertų, neatsiejamas nuo vaikystės prisiminimų, jaukių pusryčių ir šeimos tradicijų. Šis patiekalas išsiskiria savo minkšta, vos drėgna tekstūra, maloniu varškės skoniu ir gražia, vos apskrudusia plutele. Nors varškės apkepas dažnai laikomas paprastu kasdieniu desertu, iš tiesų kiekvienas norintis gali pasigaminti tikrai ypatingą, visada pavykstantį apkepą, tinkantį tiek vaikams, tiek suaugusiems. Straipsnyje apžvelgsime, kas sudaro tobulą varškės apkepą, kokius ingredientus pasirinkti, kaip teisingai pagaminti bei kaip paįvairinti patiekalą pagal savo skonį.
Ingredientai
- 500 g 9% riebumo varškės (geriausia grūdėtos arba pertrintos rankomis)
- 3 dideli kiaušiniai
- 120 ml pieno (arba grietinėlės švelnesniam skoniui)
- 80 g cukraus (galima daugiau ar mažiau pagal skonį)
- 40 g manų kruopų
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba ½ ankšties vanilės
- 30 g ištirpinto sviesto
- Žiupsnelis druskos
- Pagal norą: 70 g razinų, spanguolių ar kitų džiovintų vaisių
- Pagal norą: 1 nedidelė tarkuota obuolio arba sauja šviežių uogų (braškės, mėlynės)
Gaminimo eiga
- Į didelį dubenį suberkite varškę. Jei ji sausesnė ar grūdėtesnė, pertrinkite ją šakute ar elektriniu trintuvu, kad masė būtų purus ir tolygus.
- Atskirai suplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė lengvai pašviesės ir bus vientisa.
- Sujunkite kiaušinių masę su varške. Įmaišykite vanilinį cukrų arba vanilės sėklytes, taip pat įdėkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.
- Įpilkite pieną arba grietinėlę, gerai išmaišykite, kol viskas susijungs į vienalytę masę.
- Pamažu suberkite manų kruopas. Išmaišykite ir palikite tešlą pastovėti apie 10–15 minučių, kad manai išbrinktų ir masė dar labiau sutirštėtų.
- Jei norite, į tešlą įmaišykite razinas, džiovintus vaisius ar tarkuotą obuolį. Jei naudojate džiovintus vaisius, prieš tai pamirkykite juos šiltame vandenyje apie 10 minučių ir nusausinkite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (viršus-apačia be ventiliatoriaus). Kepimo formą (geriausia 22–24 cm skersmens apvali arba stačiakampė) ištepkite sviestu ar išklokite kepimo popieriumi.
- Sukrėskite paruoštą masę į formą ir paviršių sulyginkite šaukštu. Jei norite, galite apkepą pabarstyti trupučiu cukraus ar papuošti uogomis ant viršaus.
- Kepkite apie 40–50 minučių, kol paviršius lengvai apskrus, o įstumtas medinis pagaliukas išsitrauks sausas. Jei norite traškesnio kraštelio – papildomai pakepinkite keletą minučių 200°C temperatūroje.
- Išimkite apkepą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti – karštas atsikirs sunkiau, bet pravėsęs taps puresnis ir lengviau dalinamas porcijomis. Tiekti galima šiltą arba visiškai atvėsusį.
Naudingi patarimai
- Į didelį dubenį suberkite varškę. Jei ji sausesnė ar grūdėtesnė, pertrinkite ją šakute ar elektriniu trintuvu, kad masė būtų purus ir tolygus.
- Atskirai suplakite kiaušinius su cukrumi ir žiupsneliu druskos, kol masė lengvai pašviesės ir bus vientisa.
- Sujunkite kiaušinių masę su varške. Įmaišykite vanilinį cukrų arba vanilės sėklytes, taip pat įdėkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą.
- Įpilkite pieną arba grietinėlę, gerai išmaišykite, kol viskas susijungs į vienalytę masę.
- Pamažu suberkite manų kruopas. Išmaišykite ir palikite tešlą pastovėti apie 10–15 minučių, kad manai išbrinktų ir masė dar labiau sutirštėtų.
- Jei norite, į tešlą įmaišykite razinas, džiovintus vaisius ar tarkuotą obuolį. Jei naudojate džiovintus vaisius, prieš tai pamirkykite juos šiltame vandenyje apie 10 minučių ir nusausinkite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (viršus-apačia be ventiliatoriaus). Kepimo formą (geriausia 22–24 cm skersmens apvali arba stačiakampė) ištepkite sviestu ar išklokite kepimo popieriumi.
- Sukrėskite paruoštą masę į formą ir paviršių sulyginkite šaukštu. Jei norite, galite apkepą pabarstyti trupučiu cukraus ar papuošti uogomis ant viršaus.
- Kepkite apie 40–50 minučių, kol paviršius lengvai apskrus, o įstumtas medinis pagaliukas išsitrauks sausas. Jei norite traškesnio kraštelio – papildomai pakepinkite keletą minučių 200°C temperatūroje.
- Išimkite apkepą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek atvėsti – karštas atsikirs sunkiau, bet pravėsęs taps puresnis ir lengviau dalinamas porcijomis. Tiekti galima šiltą arba visiškai atvėsusį.
Naudingi patarimai
Kad varškės apkepas būtų nepriekaištingas, verta pasidomėti keliais svarbiais niuansais. Pirmiausia, rinkitės natūralią, kokybišką varškę be priedų. Jei varškė itin sausa, ją galite pagyvinti šlakeliu pieno arba grietinėlės. Pernelyg drėgna varškė gali padaryti apkepą per skystą – tokiu atveju drąsiai berkite šaukštą daugiau manų kruopų.
Manų kruopos čia atlieka svarbų vaidmenį: jos sugeria drėgmę, apkepui suteikia puresnę struktūrą. Jei norite mažiau grūdėtos tekstūros – visą masę galite trumpam perplakti blenderiu.
Nepamirškite, kad kiaušinių pagalba apkepas “suriša” visus ingredientus. Plakta kiaušinių masė praturtina bendrą skonį ir padaro apkepą puresnį. Jei norite labai minkšto apkepo – naudokite šiek tiek daugiau pieno ar įdėkite šaukštą grietinės.
Į tešlą visada verta įmaišyti vanilės, nes ši prieskoninė nata sustiprina varškės desertų skonį. Taip pat galite eksperimentuoti su citrusinių vaisių žievele arba cinamonu.
Jei kepate apkepą vaikams, galite sumažinti cukraus kiekį arba naudoti natūralius saldiklius, pavyzdžiui, medų ar klevų sirupą.
Apkepas labai skanus ir šiltas, ir atvėsęs – todėl jį galima ruošti iš anksto. Jei norite dar šiltesnio ir minkštesnio apkepo, ką tik ištraukus iš orkaitės, nedengite forma uždanga – garai neleis plutai apskrusti.
Stenkitės neperkepti apkepo, nes džiūdama varškė tampa kieta. Geriau leiskite apkept paruoštai masę šiek tiek “pailsėti” uždarame orkaitės viduje (užgesinus orkaitę), kol pilnai atvės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tobulas varškės apkepas tinka tiek kaip pusryčių patiekalas, tiek kaip desertas. Jį galima subtiliai keisti pagal metų laiką ar nuotaiką. Pavasarį ir vasarą į apkepą įmaišykite šviežių uogų – braškių, mėlynių, juodųjų serbentų. Rudeniop puikiai tiks tarkuoti obuoliai, kriaušės ar slyvos. Žiemai galite pasirinkti razinų, džiovintų spanguolių, abrikosų ar figų variacijas.
Norintiems soresnio apkepo, į tešlą galima įmaišyti šiek tiek varškės sūrio gabaliukų ar stambiai tarkuoto brandinto sūrio – tai suteiks sodresnio skonio ir įdomesnę tekstūrą.
Veganiška variacija: tradicinius kiaušinius galite keisti banano tyrės ar obuolių tyre, mažinti cukraus kiekį, naudoti augalinį pieną ir kokosų aliejų vietoje sviesto.
Patiekdami varškės apkepą, drąsiai rinkitės natūralaus ar vanilinio jogurto padažą, grietinę, vaisių/ uogų tyreles, šviežias uogas ar net plaką grietinėlę. Vaikams ypač patiks apkepas su trintų braškių ar aviečių padažu. Puikiai tinka ir medus, klevų sirupas, riešutėliai ar sauja pievos žiupsnelio cukraus pudros.
Apkepą supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais arba trikampiais, patiekite lėkštėje su pagražinimu iš žolelių lapelių ar mėtų.
Tokio apkepo gabalėlį galite pasiimti su savimi į darbą, mokyklą ar išvyką – jis išlieka minkštas ir gardus net ir šaltas.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
