Troškinys su moliūgu – tai rudens ir žiemos mėnesiais ypatingai mėgstamas šiltas patiekalas, kuris puikiai sujungia sodrų moliūgo skonį su kitais šviežiais ar ilgai sandėliuojamais ingredientais. Šis troškinys yra universalus, nes tinka tiek vegetarams, tiek mėsos mėgėjams (priklausomai nuo pasirinkto varianto). Tai puikus būdas išnaudoti moliūgo derlių, taip pat – sušildyti save ir šeimą vėsesnę dieną. Troškinio esmė – iš lėto verdami arba troškinami ingredientai, kurie susimaišo į tirštą, jaukų ir aromatingą patiekalą. Moliūgas šiame recepte suteikia natūralaus saldumo, aksominę tekstūrą ir stiprina bendrą skonio harmoniją. Šis troškinys ne tik skanus, bet ir maistingas: moliūgas gausus vitaminų, skaidulų ir antioksidantų, o pasirinkti kiti ingredientai praturtina patiekalą baltymais bei mikroelementais. Kviečiame pasigaminti klasikinį moliūgo troškinį ir atrasti naujus skonius savo virtuvėje.
Ingredientai
- 1 vidutinio dydžio moliūgas (apie 1 kg), nuluptas ir supjaustytas kubeliais
- 2 vidutinio dydžio morkos, supjaustytos griežinėliais
- 1 didelė bulvė, supjaustyta kubeliais
- 1 vidutinė cukinija (nebūtina), supjaustyta kubeliais
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 konservuota pomidorų skardinė (apie 400 g)
- 500 ml daržovių arba vištienos sultinio
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- 1/2 šaukštelio maltos ciberžolės (arba kario miltelių)
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių (čiobrelis, raudonėlis ar bazilikas)
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės ar kalendros (patiekimui, pagal pageidavimą)
Gaminimo eiga
- Paruoškite visus ingredientus: nupjaukite, nulupkite ir supjaustykite moliūgą, bulves, morkas, cukiniją. Susmulkinkite svogūną ir česnaką.
- Dideliame storadugniame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną ir kelias minutes kepinkite, kol suminkštės ir taps permatomas.
- Sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas (1–2 min).
- Į puodą suberkite morkas, bulves, moliūgą ir, jei naudojate, cukiniją. Pamaišykite, apkeptą daržoves apie 5–7 min, kol šiek tiek suminkštės ir švelniai apskrus.
- Įberkite maltą papriką, ciberžolę arba kario miltelius, džiovintas žoleles. Išmaišykite, kad prieskoniai apgaubtų daržoves.
- Supilkite konservuotus pomidorus bei sultinį, pasūdykite ir pagardinkite pipirais pagal skonį.
- Uždenkite puodą ir troškinkite ant silpnos–vidutinės ugnies apie 30–40 min, retkarčiais pamaišydami, kol daržovės visiškai suminkštės, o troškinys įgaus sodrią tekstūrą.
- Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pasūdykite ar pagardinkite prieskoniais. Jei norite tirštesnio troškinio, dalį daržovių galite pertrinti trintuvu tiesiog puode.
- Patiekite gardindami šviežiomis petražolėmis ar kalendra. Troškinys tinka valgyti vienas arba su šviežia duona, ryžiais ar grikiais.
Naudingi patarimai
Kad troškinys su moliūgu būtų tobulas, svarbu naudoti prinokusį saldų moliūgą – gerai tinka sviestinis moliūgas arba klasikinis valgomasis moliūgas. Jei turite namuose daugiau daržovių (paprikų, žalių žirnelių, pastarnokų, salierų), drąsiai eksperimentuokite – moliūgo troškinys puikiai prisitaiko prie turimų produktų. Kepant svogūną nepraleiskite šio žingsnio – tai pagrindinis skonio pagrindas. Troškinio tirštumą galite reguliuoti didindami ar mažindami sultinio kiekį arba dalį masės sutrindami. Jei norisi ryškesnio skonio, galima įmaišyti šaukštą pomidorų pastos ar žiupsnelį aitriosios paprikos. Troškinio skoniai puikiai subręsta, jei jis pastovi bent keletą valandų – paragaukite ir antrą dieną, dažnai patiekalas dar gardesnis!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinį troškinį su moliūgu galite lengvai pritaikyti savo šeimos skoniams ir pasirenkamiems ingredientams. Norint suteikti baltymų ir sotesnio skonio, į troškinį puikiai tinka įdėti avinžirnių, lešių ar baltųjų pupelių, iš anksto išvirtų arba konservuotų. Jei pageidaujate mėsiškos versijos, pakepinkite jautienos arba vištienos gabalėlius ir troškinkite kartu su daržovėmis. Ieškantiems egzotiškesnio skonio, rekomenduojama vietoje dalies sultinio naudoti kokosų pieną – taip gausite subtilų indišką akcentą. Pikantišką skonį galite papildyti trupučiu aitriosios paprikos, imbiero, kario prieskonių. Patiekti troškinį galima kaip savarankišką vakarienę arba kaip karštą garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies patiekalų. Troškinys skaniausias su šviežia duona ar grūdinių kultūrų garnyrais – ryžiais, kuskusu, kvinoja, perlinėmis kruopomis. Prieš patiekdami, apibarstykite šviežiomis žolelėmis ar šlakeliu raudonėlio aliejaus – taip pabrėšite laukinius rudeniškus skonius.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.