Nekepto sausainių torto receptas su klasikiniu grietinėlės kremu

Nekepto sausainių torto receptas su klasikiniu grietinėlės kremu

Nekeptas sausainių tortas – tai nostalgiškas, paprastai pagaminamas ir visuomet pasiteisinantis desertas, kuris džiugina tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Šis tortas ypatingas tuo, jog nereikalauja jokių kepimo įgūdžių ar papildomų prietaisų, tačiau rezultatas visada pribloškia minkštumu, sodriu kremu ir, žinoma, būdingu namų kvapu. Tinkamai paruoštas nekeptas sausainių tortas išryškina paprastų ingredientų dermę: sviestiniai sausainiai sugėria kremą ir tampa tarsi biskvitas, kremas – švelnus, gaivus, praturtintas mėgstamais priedais. Kiekvienas kąsnis – tikra vaikystės šventė. Šiame straipsnyje dalinuosi klasikiniu recepte, išsamia gamybos eiga, naudingais patarimais ir variacijų idėjomis, kad jūsų nekeptas sausainių tortas būtų tobulo skonio bei tekstūros.

Ingredientai

  • 400–500 g sviestinių sausainių (pvz., „Gaidelis“ arba pan.)
  • 700 ml pieno (paprasto arba augalinio, jei norite be laktozės)
  • 300–400 ml riebios grietinėlės (36%)
  • 300 g kondensuoto pieno (saldinto)
  • 250 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 100 g cukraus pudros
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto arba šaukštas vanilinio cukraus
  • 1-2 valgomi šaukštai kakavos (kremui arba pabarstymui)
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal skonį – tirpia kava, šviežios ar šaldytos uogos, riešutai, džiovinti vaisiai, šokoladas papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite kremą. Minkštą sviestą išsukite su cukraus pudra ir žiupsneliu druskos iki purumo. Po truputį įmaišykite kondensuotą pieną, tada įpilkite vanilės ekstraktą arba vanilinį cukrų. Atskirai, šaltą grietinėlę išplakite iki standumo – svarbu neperplakti, kad neatsiskirtų sviestas. Grietinėlę persijunkite į pagrindinį kremą ir švelniai, šaukštu arba mentele, įmaišykite iki vientisos, purus tekstūros.
  2. Gaminame pamerkimo skystį. Į gilų dubenį įpilkite pieną. Jeigu norisi pagardinti skoniu, į karštą pieną galite įmaišyti tirpios kavos arba trupinį kakavos miltelių, o vaikams galima naudoti tik paprastą pieną. Skystis turi būti kambario temperatūros arba šiltas, bet ne karštas, kad sausainiai nepersigertų per greitai.
  3. Sluoksniuojame tortą. Išklokite pasirinktos formos dugną (pvz., kvadratinę arba apvalią, galimas net kepimo popierius). Imkite sausainį, trumpam pamerkite į pieną, kad suminkštėtų, bet nesuirtų. Dėkite pirmąjį sausainių sluoksnį, glaudžiai vieną šalia kito, uždenkite kremu (naudokite maždaug ketvirtį viso kiekio). Kartokite procesą – vėl pamirkyti sausainiai, kremas, ir taip tol, kol pasibaigs ingredientai. Viršuje būtinai turi būti kremas.
  4. Papuoškite tortą. Paskutinį kremą galite pabarstyti kakava, tarkuotu šokoladu, užberti riešutų ar papuošti šviežiomis uogomis. Papuošimus pridėkite prieš pat patiekimą, kad uogos neišskirtų drėgmės.
  5. Brandinimas. Paruoštą tortą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve bent 6-8 valandoms, idealiausia per naktį. Per tą laiką sausainiai prisisunks kremo, suminkštės ir taps tarsi vientisas biskvitas. Prieš patiekiant, išimkite tortą iš formos, galėsite lengvai perkelti ant tortinės ar padėklo.

Naudingi patarimai

Norint, kad sausainių tortas būtų tobulos tekstūros, labai svarbi pamirkymo trukmė: sausainius merkite ne ilgiau nei 2–3 sekundes, ypač, jei naudojate sviestinius arba plonesnius sausainius. Pernelyg permirkę jie gali suirti rankose arba virtus tortui – pavirsti į košę.

Sviestą naudokite minkštą, bet ne išsilydžiusį – tuomet kremas bus puriausias, nesubyrės į lašelius.

Kondensuoto pieno kiekį galite reguliuoti pagal savo saldumo pojūtį. Jei mėgstate ne tokį saldų tortą, galite naudoti 200 g arba dalį pakeisti natūraliu jogurtu.

Jei norite lengvesnio varianto, dalį sviesto pakeiskite riebiu kremu sūriu arba natūraliu jogurtu – kremas bus švelnus, gaivesnis.

Jeigu norite aštresnės skonio natos, galite nedideliame kiekyje pieno ištirpinti šlakelį brendžio arba romo – žinoma, tik jeigu tortą valgys tik suaugusieji.

Formą patogiau naudoti su nuimamais kraštais – tuomet tortą gražiai ir lengvai išimsite ir pernešite ant norimo padėklo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Iš tiesų nekeptas sausainių tortas – labai universali bazė įvairioms improvizacijoms. Priklausomai nuo skonio galite kurti savo mėgstamiausią variaciją:

  • Vaisinis tortas. Į tarpinius kremų sluoksnius dėkite plėštus bananų, šviežių braškių gabalėlius ar kitų mėgstamų minkštų vaisių.
  • Šokoladinis džiaugsmas. Į dalį kremo įmaišykite ištirpinto tamsaus šokolado arba naudokite kakavos sluoksnius, dėkite sluoksniais su sausainiais.
  • Riešutų poskonis. Pastebuklingai tinka susmulkinti graikiški arba lazdyno riešutai, užbarstyti tarp kremų sluoksnių arba pabarstyti papuošimui ant viršaus.
  • Kavos aromatas. Suaugusiems galite stipriau pasotinti pieną kava, taip pat įdėti trupintų kavos pupelių ar pabarstyti tirpios kavos granulėmis viršuje.
  • Gaivi vasaros alternatyva. Kremą galite ruošti subtiliau – iš graikiško jogurto ir mažiau kondensuoto pieno, papildyti uogomis. Gausite lengvą desertą, tinkantį net šilčiausią dieną.
  • Su citrusiniais vaisiais. Į kremą tinka įtarkuoti apelsino ar citrinos žievelės – suteiks gaivaus, šventiško poskonio.

Šį tortą patogu ruošti iš vakaro, tad puikiai tinka šventėms, vaikų gimtadieniams ar net išeiginei popietei su kava. Patiekti galima ir porcijomis: nedideliame indelyje sluoksniuoti desertą asmeniškai kiekvienam (puiki idėja vasaros piknikui ar švediškam stalui).

Jei norisi nustebinti svečius, tortą galima apibarstyti spalvotais pabarstukais, trupintais sausainiais, džiovintomis uogomis arba net šokoladinėmis dekoracijomis. Su kiekvienu pagaminimu rasite savo tobulą variantą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *