Purios varškės blynelių receptas šeimos pusryčiams

Purios varškės blynelių receptas šeimos pusryčiams

Varškės blynai – tai vienas iš lietuvių virtuvės mylimiausių pusryčių ar lengvos vakarienės patiekalų, pelnytai užimantis garbingą vietą ant šeimos stalo. Jie išsiskiria ne tik švelniu, gardžiu skoniu, bet ir universalumu, nes puikiai tinka patiekti tiek vieni, tiek su įvairiais priedais. Tradiciniai varškės blynai yra gardus būdas pradėti dieną, pasmaguriauti savaitgalio rytą arba palepinti svečius jaukiame šeimos rate. Šis patiekalas ypač mėgstamas dėl purios tekstūros bei natūralaus varškės skonio. Ką iš tiesų reiškia varškės blynai? Tai paprastas, bet laiko patikrintas receptas, atspindintis lietuviškas kulinarines tradicijas ir gebėjimą iš kelių pagrindinių ingredientų sukurti ypatingą skonio patirtį. Šiame straipsnyje pateiksiu viską, ko reikia, kad varškės blynai pavyktų kiekvienam: nuo ingredientų sąrašo ir aiškių gaminimo žingsnių iki naudingų patarimų ir kūrybingų variacijų, pritaikytų skirtingiems skoniams bei poreikiams.

Ingredientai

  • 250 g šviežios varškės (geriausia – 9 % riebumo, vientisos konsistencijos)
  • 2 kiaušiniai
  • 2-3 valgomieji šaukštai cukraus (pagal skonį – galima visai nenaudoti, jei norisi sūresnių blynų)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia daugiau aromato)
  • 3-5 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių (kad blynai būtų purūs, tačiau galima gaminti ir be jų)
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškę: jei naudojate grūdėtą varškę, ją pertrinkite per sietelį arba sutrinkite šakute, kad būtų lengvesnė ir vientisa. Tai užtikrins, kad blynai bus švelnios tekstūros.

  2. Kiaušinius įmuškite į dubenį ir gerai išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska. Plakite tol, kol masė lengvai pašviesės ir taps vientisa.

  3. Į dubenį suberkite paruoštą varškę ir viską gerai išmaišykite, kol masė taps vientisa.

  4. Suberkite 3-5 šaukštus miltų (pradėkite nuo 3 šaukštų) ir, jei naudojate, kepimo miltelius. Gerai išmaišykite. Masė turi būti gana tiršta: jei per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Tešlos tirštumas labai priklauso nuo varškės drėgnumo.

  5. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite nedidelį kiekį aliejaus. Ant vidutinės ugnies kepkite varškės blynelius: dėkite po arbatinį šaukštą tešlos, šiek tiek suformuokite apvalius blynelio formos „blynelius”. Neperkraukite keptuvės – jie lengviau apverčiami, kai tarp jų lieka tarpeliai.

  6. Kepkite blynus po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės – kol gražiai parus ir bus iškepę viduje. Jei reikia, sumažinkite ugnį, kad nespėtų sudegti, o vidus liktų neiškeptas.

  7. Iškeptus varškės blynelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų perteklinis aliejus.

  8. Patiekite karštus ar šiltus – su grietine, jogurtu, grūdėta varške, trintomis uogomis ar medumi, pagal pageidavimą.

Naudingi patarimai

Norint, kad varškės blynai išeitų purūs ir minkšti, svarbiausia rinktis kokybišką, šviežią, kiek įmanoma sausenę varškę. Per skysta varškė (arba pernelyg birios grūdėtos varškės perteklius) gerokai atskiedžia tešlą ir blynai gali gautis per trapūs. Jei matote, kad masė labai skysta, drąsiai dėkite šaukštu daugiau miltų arba išmaišykite truputį manų kruopų – jos puikiai sugeria drėgmę ir suteikia blynams švelnumo. Taip pat stenkitės nemaišyti tešlos per ilgai pridėję miltų – maišykite tik iki vienalytės masės, nes permaišyta tešla gali tapti kietoka.
Geriausia kepti varškės blynus storadugnėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kad jie neprisviltų ir tolygiai iškeptų. Jei norisi kiek sveikesnės versijos, kepkite blynelį ant mažo kiekio kokoso ar alyvuogių aliejaus, o patiekite su natūraliu graikišku jogurtu.
Norint suteikti blynams papildomo aromato, galima įdėti šaukštelį citrinos žievelės ar žiupsnelį cinamono. Taip pat, jei mėgstate saldžiau, proporcingai padidinkite cukraus kiekį, o norint sūresnio rezultato – naudokite šiek tiek daugiau druskos, parūpinkite priedų, pavyzdžiui, šviežių žolelių ar net smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės blynai – labai universali bazė eksperimentams virtuvėje. Jeigu norisi įnešti įvairovės, štai keletas idėjų:

  • Su razinomis ar džiovintais vaisiais: į tešlą įmaišykite saują razinų, smulkintų datulių ar abrikosų – tai patiks mažiesiems smaližiams.
  • Sveikesnė versija: dalį kvietinių miltų keiskite viso grūdo arba avižiniais miltais. Tešla įgaus maistingumo ir šiek tiek kitokią, malonią tekstūrą.
  • Be gliuteno: rinkitės grikių ar avižų miltus, o tešlą papildykite šaukštu bulvių ar kukurūzų krakmolo, dėl papildomo purumo.
  • Sūrio variacija: dalį varškės pakeiskite švelniu varškės sūriu arba minkštesniu fetos sūriu, į blynų tešlą įdėkite šviežių prieskoninių žolelių – puikiai tinka kaip užkandis prie sriubų.
  • Uoginiai ar vaisiniai blynai: į tešlą įmaišykite mėlynių, trintų obuolių ar smulkintų bananų – blynai bus šiek tiek drėgnesni, tačiau dar skanesni ir aromatingesni.

Patiekti galite labai įvairiai:

  • Tradicinis derinys – su grietine arba natūraliu jogurtu ir šaukšteliu cukraus.
  • Pabarstykite šviežiomis uogomis, apšlakstykite medumi arba trintais avietėmis, braškėmis, juodaisiais serbentais.
  • Pabarstykite cukraus pudra, patiekite su obuoliene, avietiene ar vyšnių džemu.
  • Galite iškeptus blynelius nusinešti kaip užkandį į rudens pikniką ar supjaustyti mažais gabalėliais ir dėti į pietų dėžutę.
  • Jei norisi pikantiško užkandžio, pabandykite blynelius patiekti su švelnaus skonio varške, grietinės ir krapų užpilu arba net lašišos suktinukuose.

Varškės blynai leidžia mėgautis paprastumu, sykiu būti kūrybingiems – svarbiausia, jog jų gamyba nesudėtinga, o rezultatas – švelnus, gomurį džiuginantis skonis, kuris skatina grįžti dar ir dar kartą. Tai patiekalas, galintis tapti ir vaikystės prisiminimuose išlikusiu pusryčių skoniu, ir naujų šeimos tradicijų dalimi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *