Varškės spurgos – tai tikras lietuviškų gardumynų perlas, kuris dažnam asocijuojasi su vaikystės prisiminimais, močiutės kvapnia virtuve ir jaukiais žiemos vakarais. Tai minkštutėlės, purios, švelnaus skonio spurgos, kurių pagrindinis akcentas – natūrali, šviežia varškė. Nors šis desertas nėra sudėtingas ruošti, tinkamai parinkti ingredientai bei taisyklinga gaminimo eiga padės išgauti nepriekaištingą tekstūrą ir skonį. Varškės spurgos puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiai šeimos popietei su puodeliu arbatos. Šis receptas padės suprasti, ką reiškia varškės spurgos, kaip jas gaminti ir kaip pasiekti geriausią rezultatą savo virtuvėje.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriau 9% riebumo, ne itin sausa ir ne pertrinta)
- 3 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
- 200–250 g kvietinių miltų
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 0,5 citrinos nutarkuota žievelė (nebūtina, bet praturtina skonį)
- Aliejus kepimui (apie 700 ml)
- Cukraus pudra pabarstymui
Gaminimo eiga
- Varškę, jei ji rupesnė, galima pertrinti per sietelį arba trumpai sutrinti su šakute, kad masė būtų lygesnė, tačiau visiškai vientisi varškės grūdeliai nėra būtini – jie net suteikia spurgoms tekstūros.
- Į dubenį sudėkite varškę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite.
- Jei renkatės pridėti citrinos žievelę, šį momentą tarkuokite ją tiesiai į masę – aromatas bus ryškesnis.
- Suberkite miltus bei kepimo miltelius. Pradėkite nuo 200 g miltų ir, jei masė labai lipni, po truputį įberkite daugiau. Tešla turi būti gana minkšta, šiek tiek lipni, bet laikanti formą.
- Į didesnį puodą įpilkite aliejų. Geriausiai pasiekti apie 170–180 laipsnių temperatūrą (jei neturite termometro – įmeskite mažą tešlos gabaliuką: jei jis tuojau iškyla ir ima burbuliuoti, temperatūra tinkama).
- Rankomis ar dviem šaukštais suformuokite nedideles spurgas – jos kepdamos pastorės, tad stenkitės daryti kiek mažesnes. Kiekvieną kartą šaukštus pamirkykite į šaltą vandenį arba aliejų, kad tešla nekibtų.
- Spurgos keliais etapais viena nuo kitos nepersikirsdamos dedamos į įkaitintą aliejų. Kepkite 4–5 minutes, kartais apversdami, kol taps dailiai auksinės.
- Iškeptas spurgas trumpam sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Dar šiltas spurgas pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Naudingi patarimai
Varškės pasirinkimas lemia ne tik skonį, bet ir bendrą spurgų tekstūrą – rinkitės natūralią, geriau su šiek tiek grūdelių varškę, bet venkite itin sausos arba pertrintos iki visiškos kreminės masės. Kiaušinius prieš dedant į tešlą gerai išplakite, tai padės suvienodinti tešlos struktūrą. Miltų kiekį reguliuokite pagal varškės drėgnumą – tešla neturi būti kieta, geriau šiek tiek lipni, tačiau tokia, kad laikytų formą.
Aliejaus temperatūra yra labai svarbi: per karštame aliejuje spurgos apskrus išorėje, bet liks žali viduje; per vėsiame – sugers per daug riebalų ir bus riebios. Jei neturite virtuvinio termometro, galima pasitikrinti įmetant trupinėlį tešlos: tinkamai įkaitusiame aliejuje ji iškart ims burbuliuoti ir iškils į paviršių.
Nenaudokite per daug tešlos vienai spurgaitei – kepdamos jos išsipučia. Vienos porcijos dydį galite matuoti arbatos šaukšteliu. Taip iškepsite daugiau, vienodo dydžio, greitai perkeičiančių spurgų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės spurgas galima ruošti ir su įvairiais papildomais ingredientais – į tešlą įmaišykite razinų, šokolado lašelių arba susmulkintų džiovintų vaisių, kad gautumėte kitokį skonį ir tekstūrą. Norintiems daugiau aromato, įberkite cinamono ar muskato riešuto.
Patiekimo pasirinkimai įvairūs – tradiciškai spurgos apibarstomos cukraus pudra, tačiau galima ir išradingiau: apvoliokite spurgas cinamono ir cukraus mišinyje arba patiekite su mėgstamu uogiene, medumi ar kondensuotu pienu. Kai kurie renkasi į spurgas įdėti uogienės ar kremo, naudodami konditerinį švirkštą – tokiu atveju svarbu neperkepinti, kad spurgos liktų minkštos viduje.
Norėdami apmažinti spurgų riebalų kiekį, galite išbandyti kepimą karšto oro gruzdintuvėje – taip pavyks išgauti purią tekstūrą su mažiau aliejaus, nors tradicinis skonis kiek skirsis. Taip pat, norint sveikesnio varianto, siūloma naudoti pilno grūdo miltus ar šiek tiek avižinių dribsnių, tačiau tuomet tešla bus tvirtesnė, o spurgos ne tokios minkštos.
Varškės spurgos geriausios šviežios, tačiau galima štai kaip jas atnaujinti: per kelias sekundes pakaitinkite mikrobangų krosnelėje arba trumpai pašildykite orkaitėje – taip jos bus beveik tokios pat gardžios kaip tik ką iškeptos.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.