Uncle Ben’s padažas Lietuvoje dažnai yra sinonimas greitai ir patogiai pagaminamiems vakarienės sprendimams, ypač kalbant apie įvairius kiniškus ar Azijos įkvėptus patiekalus. Dėl prekinio ženklo žinomumo senosiose kartų virtuvėse šiuo vardu buvo vadinami skirtingi saldžiarūgščiai, sojų ar kiti padažai, kurie derėjo su ryžiais, vištiena ar daržovėmis. Šiandien „Uncle Ben’s“ dažniausiai siejamas su universaliu saldžiarūgščiu padažu, kurio skonis subalansuotas: čia susilieja saldumas, rūgštelė, švelnus pomidorų prieskonis ir šiek tiek vaisinės gaivos. Tai puikus pasirinkimas, jei norite greitai pagaminti sotų, tačiau subalansuotą ir įvairiapusišką patiekalą tiek vakarienei, tiek šeimos susibūrimui.
Ingredientai
- 400 g vištienos krūtinėlės arba kalakutienos file (nebūtina: galite rinktis ir kiaulieną arba jautieną)
- 1 didelė paprika (raudona ar geltona)
- 1 didelis svogūnas
- 1 didelė morka
- 200 ml saldžiarūgščio padažo (galima rinktis „Uncle Ben’s Sweet & Sour“ arba pasigaminti namuose)
- 2 skiltelės česnako
- 100 g ananaso gabalėlių (pageidautina konservuoti savo sultyse)
- 1 valgomasis šaukštas sojų padažo
- 2 valg. šaukštai aliejaus (geriausiai – augalinis arba sezamų)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 200 g virtų ilgagrūdžių ryžių
- Pasirinktinai: šviežios kalendros ar svogūnų laiškų papuošimui
Gaminimo eiga
- Supjaustykite vištieną nedideliais kubeliais arba juostelėmis. Morką, papriką ir svogūną supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, česnaką smulkiai sukapokite.
- Įkaitinkite didelę keptuvę ar wok‘ą. Supilkite 1 valg. šaukštą aliejaus, įdėkite vištieną. Kepkite ant didesnės kaitros kol iš visų pusių gražiai apskrus (apie 4-5 minutes), tada išimkite ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę supilkite likusį aliejų, suberkite svogūną, česnaką, morką ir papriką. Kepkite maišydami, kol daržovės suminkštės, tačiau išliks traškios (apie 4-5 minutes).
- Į daržoves sudėkite apkeptą vištieną, permaišykite.
- Supilkite saldžiarūgštį padažą ir sojų padažą, sudėkite ananaso gabalėlius su šiek tiek jų sulčių (ne daugiau kaip 3 valg. šaukštai, kad padažas nepasidarytų pernelyg skystas).
- Viskas kaitinkite ant mažos ugnies apie 4-6 minutes, kol padažas susijungs, mėsa taps sultinga, o skoniai – harmoningai išsiskirstys. Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite druska bei pipirais.
- Patiekite su karštais virtais ryžiais, apibarstytus šviežiais žalumynais.
Naudingi patarimai
Saldžiarūgščio skonio paslaptis – balansas tarp saldumo ir rūgštumo, tad jei gaminate padažą patys, nepamirškite derinti cukraus ir obuolių ar vyno acto. Daržovės turėtų likti traškios, todėl jų neperkepkite – tai išlaikys ryškų skonį ir spalvą patiekale. Jei norite dar gaivumo – patiekite šviežiai supjaustytą žaliąją svogūno dalį ar kalendrą viršuje. Vietoje vištienos galite naudoti netgi krevetes ar keptą tofu – tai puikus vegetariškas variantas. Jei neturite ananasų, jų galite visai atsisakyti, tačiau jie suteikia malonios vaisinės gaivos, kuri puikiai dera su saldžiarūgščiu padažu.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Uncle Ben’s padažas nėra tik paprastas priedas – tai universalus Azijos virtuvės įkvėpimo šaltinis, kurį galite naudoti ir su kita mėsa (jautiena, kiauliena), žuvimi ar jūros gėrybėmis. Puikiai dera su keptais makaronais, garuose virta lašiša ar vegetariškais patiekalais, pvz., apkeptais tofu ar tempeh kubeliais. Norint dar didesnės traškumo ir spalvų, įdėkite žirnelių, brokolių, cukinijos ar net šparaginių pupelių – improvizacija šiam padažui nepakenks.
Patiekti saldžiarūgštį vištienos troškinį rekomenduojama su virtais basmati ar jazminų ryžiais, tačiau galite išbandyti ir su keptomis bulvytėmis, garintomis daržovėmis ar net šviežiais žalumynais – tai taps puikiu, sotu, bet gaiviu receptu. Nedideliose lėkštelėse šią vištieną galima patiekti ir kaip užkandį (tapas ar šaukšteliuose).
Jei siekiate autentiškesnio skonio arba norite nustebinti svečius savo kūrybingumu, pagardinkite patiekalą skrudintais sezamų sėklomis, lašeliu sezamų aliejaus arba keliomis griežinėliais aitriosios paprikos. Nepamirškite, kad padažas gali būti ir savarankiškas, patiekiamas atskirai prie įvairiausių „finger food“ tipo užkandžių.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.