Senovinių vaflių receptas su sviestu ir traškia plutele

Senovinių vaflių receptas su sviestu ir traškia plutele

Senoviniai vafliai – tai patiekalas, kurio kvapas ir skonis sugrąžina į vaikystę, jaukius pasisėdėjimus pas močiutę ir sekmadienio popietes šeimos rate. Tai viena iš nostalgiškiausių lietuviškos virtuvės kepinių rūšių, kurios receptas perduodamas iš kartos į kartą. Senoviniai vafliai vertinami už ypatingą purumą, traškumą ir sviestinį skonį. Dažniausiai jie gaminami iš paprastų ingredientų, tačiau pagrindinė paslaptis slypi kruopščioje tešlos gamyboje ir kantrioje kepimo technikoje. Tokie vafliai tinka tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms – pusryčiams, desertui ar šventiniam stalui. Šiame straipsnyje sužinosite klasikinio senojo vaflių recepto ypatumus, sužinosite, kokias variacijas galima išbandyti ir kaip geriausiai patiekti šį gardėsį. Nesvarbu, ar vaflius kepsite pirmą kartą, ar jau esate patyręs vaflių kepėjas, čia rasite viską, kas padės pagaminti tobulus, senoviškus vaflius.

Ingredientai

  • 200 g sviesto (nesūdyto ir kambario temperatūros)
  • 150 g cukraus
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1 šaukštelis natūralaus vanilinio cukraus
  • 250 g kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 ml pieno (kambario temperatūros)
  • Žiupsnelis druskos
  • (Nebūtina) 1 šaukštas bulvių krakmolo dar didesniam traškumui

Gaminimo eiga

  1. Iš anksto išimkite sviestą, kad suminkštėtų. Jis turi būti kambario temperatūros – tada geriausiai susimaišys su cukrumi.
  2. Dubenyje ištirpinkite sviestą iki vientisos masės (jei reikia, galite truputį pašildyti, tačiau neturi būti karštis).
  3. Į minkštą sviestą įberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Elektriniu plakikliu suplakite iki purios, šviesios masės (apie 3-5 min.).
  4. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą gerai išplakdami, kad masė taptų vientisa ir puri.
  5. Kitame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais bei (jei naudojate) krakmolu.
  6. Po truputį suberkite miltų mišinį į sviesto-kiaušinių masę, nuolat maišydami plakikliu arba šluotele. Tešla turi būti tiršta, bet ne ragėjanti – panaši į grietinę. Jei norite, įpilkite šilto pieno, kad tešla pasidarytų vientisesnė ir lengviau teptųsi kepimo paviršiumi.
  7. Palikite tešlą „pailsėti“ 15–20 minučių kambario temperatūroje. Tai padės miltams visiškai išbrinkti ir vafliai bus tolygesni.
  8. Įkaitinkite vaflinę. Jei ji sena ar nelimpanti, galite šiek tiek patepti aliejumi ar tirpintu sviestu.
  9. Įdėkite šaukštą tešlos į vaflinę ir kepkite ~2-3 minutes, kol vafliai paruduos ir pasklis gardus kvapas. Nepilkite per daug tešlos, nes ji gali išbėgti.
  10. Karštus vaflius tuoj pat išimkite ir atvėsinkite ant grotelių – taip jie bus traškesni.
  11. Kepkite tol, kol sunaudosite visą tešlą. Jei norite, vaflius kraukite vieną ant kito, kad išliktų minkštesni, arba atskirai, jei labiau mėgstate traškius lakštus.

Naudingi patarimai

Senoviniai vafliai – universalus patiekalas, tačiau jų sėkmė priklauso nuo kelių pagrindinių niuansų. Pirmiausia, naudokite tik natūralų sviestą – margarinai ar tepieji mišiniai nepadės išgauti tikro senojo skonio. Kambario temperatūros ingredientai užtikrins vientisumą ir purumą: prieš kepant būtinai išimkite sviestą, kiaušinius bei pieną, kad jie sušiltų iki aplinkos temperatūros. Kepimo milteliai padeda vafliams pakilti, o krakmolas suteikia papildomo traškumo, tačiau, jei jo neturite, galite apsieiti ir be to. Vaflinės tipas ir kepimo laikas taip pat svarbūs: naujos vaflinės dažniausiai turi nelimpančią dangą, todėl papildomai riebalų tepti nereikia, tačiau senoms vaflinėms reikalingas sviesto ar aliejaus sluoksnis kiekvienai porcijai. Jei gaminate didesnį kiekį, dalį vaflių galite šiltai laikyti orkaitėje (apie 60°C), kad ilgiau išliktų traškūs. Taip pat, svarbu vaflius neperkepinti – stebėkite jų spalvą, nes sviestas suteiks ypatingą rudą atspalvį net greičiau nei įprasta.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikiniai senoviniai vafliai dažniausiai pateikiami paprastai – apibarstyti cukraus pudra arba su uogiene. Tačiau jų universalumas leidžia žaisti skoniais ir tekstūromis. Galite pertepti vaflius mėgstamu kremu, šokoladiniu ar riešutų sviestu, dėti plakto grietinėlės, ledų ar karamelės. Vaflius galima suvynioti į ritinėlius vos ištraukus iš vaflinės – tokiu būdu jie išlaiko formą, o vidų galite pripildyti kondensuotu pienu, varškės kremu ar net šviežiomis uogomis. Norintiems originalesnių skonių, į tešlą galima dėti apelsino žievelės, susmulkintų riešutų ar razinų. Puikiai tinka ir šventiniam stalui: vaflius galite sluoksniuoti į bokštelius, aptepti šokoladiniu ar vaniliniu padažu, puošti šviežiomis mėgstamomis uogomis. O pusryčiams – senovinių vaflių skrebutis su šviežiu sviestu ir medumi, klevų sirupu ar net varškės kremu. Gardžius, ką tik iškeptus vaflius rekomenduojama patiekti, kol jie šilti ir traškūs – taip geriausiai atsiskleidžia jų skonio subtilybės bei tekstūros magija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *