Tinginys su pienu yra vienas populiariausių ir paprasčiausių desertų Lietuvoje, kurio skonis pažįstamas daugumai nuo vaikystės. Šis saldus gardėsis dažnai siejamas su šiltais šeimos prisiminimais, gimtadieniais ar kitomis jaukiomis progomis. Pavadinimas „tinginys“ išduoda, kad patiekalo gamyba nereikalauja daug pastangų ar laiko, o ingredientai dažniausiai jau būna mūsų virtuvėje. Tradiciškai tinginys ruošiamas tiesiog iš sausainių, kakavos ir kondensuoto pieno, tačiau variacijos su paprastu pienu pasižymi švelnesniu skoniu, mažesniu saldumu bei liekamuoju trapumu. Jei norite išbandyti šiek tiek lengvesnį, bet ne mažiau skanų tinginį – šis receptas su pienu bus puikus pasirinkimas tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems virtuvės meistrams.
Ingredientai
- 400 g sausainių („Gaidelis“ arba paprasti trapūs sausainiai)
- 100 g sviesto
- 200 ml pieno (rinkitės riebumą pagal skonį)
- 100 g cukraus
- 2-3 v. š. kakavos (nesaldintos, geriausia natūralios)
- 1 a. š. vanilinio cukraus (nebūtina, jei norite švelnesnio aromato)
- Žiupsnelis druskos
- Pasirinktinai: sauja džiovintų vaisių, riešutų ar šokolado gabalėlių
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo sausainių paruošimo – didelį dubenį pripildykite sausainiais ir juos sulaužykite stambesniais gabalėliais (nepatartina malti iki trupinių, nes tinginys praras malonią tekstūrą). Jei norite tirštesnio tinginio, gabaliukus darykite mažesnius.
- Puode ištirpinkite sviestą – kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol taps visiškai skystas. Į sviestą suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite, kol cukrus pradės tirpti, bet nesudegs.
- Į sviesto ir cukraus mišinį supilkite pieną, o tuomet – kakavą (geriausia ją persijoti, kad nesusidarytų gumuliukų). Mišinį nuolat maišykite, kol jis taps vientisas, kakava ištirps, o masė šiek tiek sutirštės. Virkite ant nedidelės ugnies 5–7 minutes – ji turi būti glotni, be gumuliukų, bet dar pakankamai skysta.
- Jei pageidaujate, įmaišykite smulkintus riešutus, džiovintus vaisius ar šokolado gabalėlius. Paruoštą pieno ir kakavos masę nuimkite nuo ugnies ir kelias minutes atvėsinkite, kad nenusviltų sausainiai (ji turi būti šilta, bet ne karšta).
- Užpilkite skystąją masę ant sausainių. Švelniai išmaišykite, kad visi sausainiai apsiveltų šokoladine mase. Geriausia tai daryti šaukštu arba ranka – svarbu per daug nesuspausti, kad sausainiai neprarastų savo tekstūros.
- Paruoštą tinginio masę formuokite: išklokite stačiakampę formą (arba duonos kepimo formą) kepimo popieriumi ir sukrėskite masę į ją. Lengvai paspauskite, kad užsipildytų kampai, bet nesuspauskite per stipriai.
- Desertą dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3–4 valandoms (geriausia per naktį), kad sustingtų ir susipintų visi skoniai. Tinginys bus paruoštas, kai taps standus ir lengvai pjaustomas.
- Prieš patiekiant išimkite iš formos, nuimkite kepimo popierių ir supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Tinginys su pienu – universali lauktuvė ar desertas, kai norisi greitai paruošti kažką gardaus. Jei pageidaujate švelnaus, mažiau saldaus skonio, naudokite mažiau cukraus ar rinkitės natūralios kakavos miltelius. Gausesnio šokolado skonio mėgėjams galima įdėti kelis gabaliukus juodo šokolado į šiltą pieno masę – jis ištirps ir sustiprins tinginio šokoladiškumą. Norint sumažinti cukraus kiekį, rinkitės kondensuotą pieną be cukraus arba sumažinkite įdedamų saldiklių kiekį.
Sausainius galite pasirinkti pagal norimą tekstūrą: „Gaidelis“ suteiks tradicinio skonio, o grūdėtus ar šokoladinius sausainius naudojant gausite originalesnį variantą. Neperkraukite tinginio riešutais ir džiovintais vaisiais – užteks vos saujelės, kad netrukdytų pirminiam skoniui. Labai svarbu neskubėti, kai šokoladine mase užpilate sausainius – jei ji dar bus per karšta, sausainiai suminkštės ir tinginys taps „košės“ konsistencijos. Na, o jei neturite kepimo formos, tinginio masę galite suformuoti maistine plėvele į „vyniotinį“ ir tiesiog suvynioti kaip dešrą – taip pat labai patogu pjaustyti.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tinginys su pienu – gardus pagrindinis bazinis desertas, kuris lengvai prisitaiko prie šeimos ar šventės poreikių. Jei norite paįvairinti skonį, išbandykite šias variacijas:
Skonio variacijos: vietoj įprastos kakavos galite naudoti tirštintą šokoladinį kremą arba įdėti mėgstamų prieskonių – apelsinų žievelę, cinamoną, kavos miltelių ar lašelį romo/aromo. Dėl daugiau tekstūrų – žaiskite su riešutais: migdolai, graikiniai ar lazdyno riešutai tiks puikiai. Norint gaivumo, pabarstykite tinginį smulkintomis džiovintomis uogomis ar šiek tiek kokosų drožlių.
Patiekimo idėjos: tinginį galima supjaustyti nedideliais kvadratėliais ir pabarstyti cukraus pudra, šlakstyti ištirpintu šokoladu arba užpilti baltos šokolado glajumi šventinėms progoms. Jeigu norite įdomesnio pateikimo, įdėkite į skaidrius desertinius stiklainėlius sluoksniuodami su plakta grietinėle ar ledais. Tinginys tinka vaikų gimtadieniams ar kaip saldus užkandis piknike. Jei ruošiate didesne kompanijai, gali iškepti porą porcijų – šaldytuve tinginys puikiai išsilaikys keletą dienų!
Sukurkite savo ypatingą tinginį su pienu – išbandykite skirtingus priedus, nustebinkite šeimą ar draugus ir pasidžiaukite paprastumu, kuris visada virsta tikru šeimos pasmaguriavimu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
