Tinginys su riešutais – vienas iš populiariausių lietuviškų desertų, kuris ne tik primena vaikystę, bet ir leidžia kūrybiškai eksperimentuoti virtuvėje. Nors įprastai „tinginys“ žinomas kaip šokoladinis, greitai paruošiamas sausainių pyragas, riešutų įtraukimas suteikia šiam skanėstui išskirtinio skonio ir traškumo. Tradiciškai tinginys buvo gaminamas iš paprastų ingredientų – sausainių su kondensuotu pienu ir sviestu, bet konservatyvus receptas neabejotinai atgyja pridedant įvairių riešutų. Šiandien tinginys su riešutais dažnai patiekiamas tiek šventėms, tiek išvykų metu, nes jį lengva pagaminti be orkaitės, paprasta transportuoti ir malonu dalintis su šeima ar draugais. Jei ieškote greito, skanaus ir nostalgiško deserto, kviečiu išbandyti šį receptą – pažadu, jog jis taps vienu mėgstamiausių jūsų saldumynų repertuare.
Ingredientai
- 400 g sausainių (naudokite klasikinio tipo, pvz., „Gaidelis“ ar panašius traškius sausainius)
- 150 g mišrių riešutų (graikiniai, žemės, migdolai arba lazdynai – pagal skonį)
- 100 g sviesto
- 1 skardinė (380–400 g) kondensuoto pieno (saldaus, ne virto)
- 3–4 šaukštai kakavos miltelių (geriausia – nesaldintos, kokybiškos)
- 50 g juodo arba pieniško šokolado (nebūtina, bet suteikia ypač šokoladišką skonį)
- Žiupsnelis druskos
- Vanilinis cukrus (nebūtina, bet suteikia aromato – apie 1 arbatinį šaukštelį)
Gaminimo eiga
- Paruoškite sausainius: rankomis ar virtuvės maišytuvu sausainius susmulkinkite stambiais gabalėliais. Nedarykite trupinių – tik apie 1–2 cm dydžio gabalėliai, kad tinginys būtų traškus ir maloniai kramtomas.
- Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje kelias minutes, kol paskleis aromatą, tuomet atvėsinkite ir rupiai sukapokite. Skrudinimas išryškina riešutų skonį, todėl rekomenduojama jų neaplenkti.
- Sviestą ištirpinkite prikaistuvyje ant silpnos ugnies. Kai visiškai ištirps, suberkite kakavos miltelius ir, maišydami, palaukite, kol kakava visiškai susimaišys su sviestu.
- Sukrėskite kondensuotą pieną, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir, jei naudojate, sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas ištirps, o masė taps vientisa, blizgi.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir į šiltą masę suberkite paruoštus sausainių gabaliukus bei riešutus. Išmaišykite, kol visi ingredientai tolygiai pasidengs šokoladine mase.
- Paruoštą tinginio masę sukrėskite ant didesnio maistinės plėvelės ar švaraus kepimo popieriaus lakšto. Suformuokite norimą tinginio formą – tradiciškai tai ilgas volelis ar apvalus „kepaliukas“.
- Sandariai įsukite tinginį į plėvelę ar popierių, tvirtai suspausdami, ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 4–6 valandoms, o geriausia – nakčiai, kad mūsų tinginys su riešutais pilnai sutvirtėtų.
- Prieš patiekdami išvyniokite ir supjaustykite nedidelėmis riekelėmis. Skanaus!
Naudingi patarimai
Norint, kad tinginys būtų tobulo skonio ir tekstūros, verta atkreipti dėmesį į kelias svarbias detales. Kakavos milteliai turėtų būti natūralūs, nesaldinti, nes taip išryškinsite šokolado skonį ir išvengsite perteklinio saldumo. Jei norisi dėl vaikų, galima rinktis ir pienišką šokoladą, tačiau juodas šokoladas pridės gilumo ir išraiškingumo. Riešutus paskrudinkite, nes tik tada jie atskleis giliausią aromatą ir taps maloniai traškūs – neskrudinti lieka blankaus skonio. Visuomet naudokite kiek įmanoma šviežius riešutus, nes senesni gali būti beskoniai ar net kartūs. Jei neturite kondensuoto pieno, galite pasiruošti specialią glajų iš pieno, cukraus ir sviesto, tačiau tuomet skonis bus kiek kitoks.
Formuojant tinginį verta masei stipriai suspausti ir sandariai įvynioti – tai padės tinginiui išlaikyti gražią formą, atvėsus nesubyrės pjaunant. Pageidautina, kad šaldytuve tinginys pasiruoštų mažiausiai 4 valandas, o optimaliausia – visą naktį. Prieš pjaustant naudingas triukas – peilį trumpam pamirkykite karštame vandenyje ir nušluostykite, tuomet pjausite tolygesnes riekeles be trupinių ar lūžinėjančių kraštų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tinginys su riešutais leidžia pasitelkti kūrybiškumą virtuvėje – pabandykite keisti riešutų rūšis ir proporcijas pagal turimus ar mėgstamus ingredientus: lazdynų riešutai suteiks saldumo, graikiniai – gilumo, o migdolai – lengvo subtilumo. Jei norisi papildomo skonio, įberkite smulkintų džiovintų vaisių – datulių, abrikosų ar razinų, kurios suteiks ir švelnios drėgmės, ir salstelėjusio poskonio.
Tinginį galima formuoti ne tik voleliu – puikiai tiks kvadratinė ar apvali kepimo forma, tuomet supjaustysite gražius kvadratukus arba trikampius gabalėlius. Papuošimui pabarstykite tinginį maltų riešutų trupiniais, kakavos milteliais, tarkuotu šokoladu ar kokosų drožlėmis. Norint elegantiškesnės išvaizdos – sustingusį tinginį galite apipilti tirpintu šokoladu, o tada vėl trumpam pastatyti į šaldytuvą, kol šokolado glajus sustings.
Šis desertas ypač tinkamas šaltuoju metų sezonu ar šeimos šventėse, kai norisi greitai paruošiamo, visiems pažįstamo, bet kartu ir ypatingo saldumyno. Tinginys puikiai tinka prie kavos puodelio ar su šviežios mėtų arbatos puodeliu. Jei gaminate vaikų šventei, galite dėti daugiau razinų, migdolų ar spalvotų cukruotų papuošimų, kad tinginys atrodytų linksmesnis bei patrauklesnis mažiesiems.
Svarbiausia – šis tinginys su riešutais visada leidžia improvizuoti pagal savo ir artimųjų skonius, o gaminimo procesas nereikalauja specialių įgūdžių. Svarbiausia viską daryti su meile ir gera nuotaika!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
