Tradicinių varškės bandelių receptas minkštam ir kvapniam kepiniui

Tradicinių varškės bandelių receptas minkštam ir kvapniam kepiniui

Varškės bandelės – tai vienas populiariausių tradicinių lietuviškų kepinių, kuris jau daugelį metų džiugina šeimas prie pusryčių ar popietės stalo. Minkštos, švelnaus varškės skonio, lengvai saldžios ir kvapnios bandelės tapo neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalimi. Jos puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, gali būti valgomos vienos ar gardinamos įvairiais priedais – uogiene, sviestu ar medumi. Šiame straipsnyje detaliai paaiškinsime, ką reiškia varškės bandelės, kaip jas pasiruošti namuose, pateiksime ingredientų sąrašą, gaminimo eigą ir daugybę naudingų patarimų.

Ingredientai

  • 300 g varškės (9 % riebumo – geriausia grietinėlės)
  • 2 kiaušiniai
  • 80 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštai tirpinto sviesto
  • 250 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 1 šaukštas citrinos sulčių (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
  • Aliejaus arba sviesto kepimui (jei kepsite bandeles keptuvėje)

Gaminimo eiga

  1. Dubenyje sutrinkite varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki vientisos, purios masės. Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite iki tolygumo.
  2. Įpilkite tirpintą sviestą ir, jei norite gaivesnio skonio, citrinų sultis. Išmaišykite mišinį iki vienalytės konsistencijos.
  3. Atskirkite atskirame inde sausus ingredientus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Po truputį supilkite į varškės mišinį, atsargiai maišykite šaukštu, kol susidarys nei per skysta, nei per kieta tešla.
  4. Vos tik miltai pasiskirstys tešloje, nustokite maišyti, kad bandelės liktų purios. Jei reikia, berkite dar šiek tiek miltų – tešla turi nelipti prie rankų, bet išlikti minkšta.
  5. Imkite po šaukštą tešlos, formuokite apvalias bandeles, jas galite šiek tiek suplokštinti. Jei norite tobulesnės formos, naudokite drėgnas rankas ar miltuotą paviršių.
  6. Jei kepsite keptuvėje: įkaitinkite keptuvę su keliais šaukštais aliejaus ar sviesto. Dėkite bandeles ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol gražiai parus abiejose pusėse (po ~2-3 min.). Jei norite dar traškesnių, kepkite ilgiau, bet saugokite, kad nesudegtų.
  7. Jei kepsite orkaitėje (patogesnis, liesesnis būdas): dėkite bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikite tarpus. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol viršus taps aukso spalvos.
  8. Išimkite bandeles, atvėsinkite ant grotelių. Skanaus!

Naudingi patarimai

Varškės bandelių sėkmė priklauso nuo keleto svarbių niuansų. Pirmiausia, rinkitės kuo natūralesnę, riebesnę varškę – ji suteiks kepiniui švelnumo ir purumo. Jei naudojate trintą varškę, išgausite vientisesnę, lygesnės tekstūros bandeles, bet smulkesnė, „kaimiška“ varškė suteikia daugiau tradicinio skonio.

Miltų kiekį vertėtų reguliuoti pagal varškės drėgnumą – jei ji sausesnė, miltų reikės mažiau, jei labai drėgna – įberkite papildomą šaukštą. Per daug miltų darys bandeles kietas, tad stenkitės nepersistengti.

Kepant keptuvėje, svarbu nenaudoti per stiprios kaitros – bandelės gali greitai apskrusti išoriškai, bet likti žalių miltų viduje. Geriausia kepti ant vidutinės ugnies. Jei neturite kepimo miltelių, galite naudoti žiupsnis sodos, sumaišytos su keliais lašais citrinos sulčių.

Kad bandelės būtų ypatingai purios, maišykite tešlą minimaliai – tik tiek, kiek reikia sujungti ingredientams. Per ilgas maišymas „kietina“ tešlą ir gadina tekstūrą.

Patarimas, jei norite saldžių pusryčių – patiekiant bandeles apibarstykite cukraus pudra ar aptepkite sviestu, pagardinkite uogiene ar trintomis uogomis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės bandelių skonis ir išvaizda gali būti lengvai keičiami pagal šeimos ar svečių poreikius. Populiariausia variacija – į tešlą įmaišyti razinų, džiovintų spanguolių, vyšnių, smulkintų riešutų ar šokolado gabalėlių. Bandeles galima ruošti ir su varške bei šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, mėlynėmis ar braškėmis.

Jei mėgstate vegetariškus arba originanlesnius skonius, į tešlą berkite tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, sumaišykite su cinamonu ar kardamonu.

Vietoj glotnaus cukraus galima naudoti medų arba kitą natūralų saldiklį – bandelės bus dar kvapnesnės.

Jei norite ypatingo pusryčių patiekalo, bandeles perpjaukite pusiau, patepkite uogiene, medumi ar riešutų kremu. Taip pat puikiai dera su šilta kakava, arbata ar šviežia kava.

Drąsesnė versija – į tešlą įberkite šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio, smulkintų svogūnų laiškų arba žolelių – taip gausite pikantiškas varškės bandeles, kurios tiks ir prie sriubų, ir prie salotų.

Nepamirškite, kad bandeles galima užšaldyti – atšildytos ir trumpai pašildytos orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, jos vėl bus ką tik keptos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *