Traškios vištienos receptas su kukurūzų dribsniais vakarienei

Traškios vištienos receptas su kukurūzų dribsniais vakarienei

Vištiena su kukurūzų dribsniais yra mėgstamas daugelio lietuvių pasirinkimas, kai norisi kažko traškaus, skanaus ir greitai paruošiamo. Šis patiekalas – puikus būdas paprastą vištienos filė paversti ypatingomis vakarienės ar pietų vaišėmis. Kukurūzų dribsniai suteikia vištienai traškumo, o švelnius prieskonius galite pritaikyti pagal savo skonį. Traški vištiena, užkepta ne duonos trupiniais, o dribsniais, mėgstama ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, o ją lengva pagaminti ir pradedantiesiems virtuvėje. Šiame straipsnyje rasite išsamų receptą, naudingų gaminimo patarimų bei idėjų, kaip šį patiekalą patiekti ar paįvairinti.

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (krūtinėlė arba šlaunelės be kaulo ir odos)
  • 100 g kukurūzų dribsnių (be pridėtinio cukraus)
  • 2 kiaušiniai
  • 50 ml pieno
  • 50 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos (nebūtina, bet suteikia spalvos & skonio)
  • 1 arbatinis šaukštelis česnako granulėmis arba pudros (pasirinktinai)
  • Aliejaus kepimui (jeigu kepsite keptuvėje)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos filė gerai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite juostelėmis arba norimos formos gabaliukais (pvz., 2–2,5 cm storio).
  2. Paruoškite tris dubenėlius: į vieną suberkite miltus, į antrą – išplakite kiaušinius su pienu ir žiupsneliu druskos, į trečią – susmulkinkite kukurūzų dribsnius (rankomis ar kočėlu) iki norimo smulkumo. Jei norite ypatingo traškumo, palikite kelis didesnius dribsnių gabalėlius.
  3. Prieskonius (druską, pipirus, saldžiąją papriką, česnaką) sumaišykite su miltais arba apibarstykite supjaustytą vištieną – tai suteiks daugiau skonio.
  4. Kiekvieną vištienos gabalėlį pirma pavoliokite miltuose, tada panardinkite į kiaušinio ir pieno plakinį, o galiausiai apvoliokite dribsnių trupiniuose. Įsitikinkite, kad kiekvienas gabaliukas yra kruopščiai padengtas dribsniais, kad gautumėte tolygų traškumą.
  5. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi (maždaug 0,5–1 cm aukščio sluoksniu) arba pasiruoškite kepimo skardą, jei norite kepti orkaitėje. Tiek keptuvėje, tiek orkaitėje rezultatas bus traškus, tačiau orkaitėje vištiena gali būti kiek sausesnė, bet sveikesnė.
  6. Kepimui keptuvėje: vištieną dėkite į įkaitusį aliejų ir kepkite ant vidutinės kaitros po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol dribsniai paruduos, o vištiena bus iškepusi iki galo.
  7. Kepimui orkaitėje: išdėliokite vištieną ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite keliais lašeliais aliejaus arba apipurkškite purškiamu aliejumi, kepkite 200°C temperatūroje 18–25 minutes (priklausomai nuo gabaliukų dydžio), kol dribsniai apskrus, o vištiena taps sultinga ir iškepusi.
  8. Iškepusią vištieną trumpam išdėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusausėtų riebalų perteklius (jei kepėte keptuvėje).
  9. Patiekite karštą – su mėgstamu garnyru, šviežiomis salotomis ar įvairiais padažais.

Naudingi patarimai

Norėdami gauti ypatingai traškią plutelę, kukurūzų dribsnius nesmulkinkite per smulkiai. Palikus stambesnių dribsnių, kepta vištiena bus ne tik gražesnė, bet ir labiau traški.
Kepant orkaitėje rekomenduojama naudoti kepimo popierių arba specialią groteles, kad šiluma pasiektų visą vištienos paviršių. Taip vištiena ne tik apskrus iš viršaus, bet bus sausesnė apačioje.
Jei norite išvengti perteklinio riebumo, vietoje keptuvės pasirinkite kepimą orkaitėje – tokiu atveju galima sumažinti ir kalorijų kiekį.
Vištieną visada pamarinuokite bent 10–15 minučių su druska, pipirais ar citrinos sultimis prieš apvoliodami – taip patiekalas bus sultingesnis ir kvapnesnis.
Jeigu norite, kad vištiena būtų ypač minkšta, galite ją pamirkyti kelias valandas raugintame piene arba kefyre.
Atsargiai su aliejaus temperatūra – jei kepate keptuvėje, dribsniai greitai skrunda, tad neprideginkite.
Dribsnių dubenyje galite įberti šiek tiek džiovintų žolelių – rozmarino, raudonėlio, baziliko ar itališkų žolelių mišinio, kad skonis būtų įdomesnis.
Vištienos gabaliukų neišdėliokite ant kepimo skardos per arti – kad jie vienas kito neliesdami traškėtų kiekviename šone.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištiena su kukurūzų dribsniais – universalus patiekalas, kuris lengvai prisitaiko prie jūsų poreikių.
Greitas vaikų užkandis: supjaustykite vištieną mažais gabaliukais ir paruoškite kaip “vištienos pirštelius” – puikiai tinka gimtadienio vakarėliams ar šeimos filmų vakarui.
Aštri versija: dribsnių trupinius sumaišykite su aitriųjų paprikų milteliais, cayenne pipirais arba šiek tiek susmulkintu čili.
Lengvesnis variantas: naudokite pilno grūdo dribsnius, o vietoje kiaušinio plakinio – graikišką jogurtą.
Vegetariška alternatyva: vietoje vištienos pabandykite tokį patį būdą su cukinija, pievagrybiais ar sūriu halloumi – dribsnių paniruotė puikiai tinka ir daržovėms.
Pateikimo idėjos: traški vištiena nuostabiai dera su gaiviomis žaliomis ar morkų salotomis, šviežiais agurkais, jogurtiniais ar agurkų padažais. Taip pat iškeptų gabaliukų galite dėti į sumuštinius, tortilijas ar lavašus su daržovėmis.
Sveikiausia alternatyva: vištieną kepkite “karšto oro” gruzdintuvėje – rezultatas bus ypač traškus, o aliejaus prireiks minimaliai.
Eksperimentuokite su prieskoniais, pagardinkite dribsnių plakinius česnaku, rozmarinu, įvairiomis žolelėmis iš savo sodo ar mėgstamų prieskonių lentynos.
Jei liko vištienos – atvėsinkite ir drąsiai panaudokite kitą dieną: sudėkite į salotas, makaronus ar net įdėkite į šilumos neprarandančius pietų indelius kaip “lunch box” pietums darbe.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *