Traškių belgiškų vaflių receptas pusryčiams ar desertui

Traškių belgiškų vaflių receptas pusryčiams ar desertui

Traškūs belgiški vafliai – tai gardus ir nepaprastai aromatingas pusryčių arba deserto pasirinkimas, kurio išskirtinumą lemia ne tik švelni, lengva tekstūra, bet ir ypatingas traškumas. Šie vafliai ne veltui tapo tikra viso pasaulio skanėstų klasika: jie dažnai atpažįstami iš didelių langelių (gilių gardelių), kurie puikiai išlaiko sirupą, kt. užpilus ar šviežius vaisius. Skirtingai nei tradiciniai vafliai, belgiški pasižymi puriu vidumi ir ypatingai traškia plutele, kurią pavyksta pasiekti naudojant tam tikrus triukus bei tinkamus ingredientus. Tai puikus pusryčių pasirinkimas tiek savaitgalio rytui, tiek šventei, nes lengvai pritaikomas kiekvieno šeimos nario skonio poreikiams. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip išsikepti tikrai traškius belgiškus vaflius, kokių ingredientų reikės, sužinosite visą gaminimo eigą, naudingus patarimus bei įvairias vaflių variacijas ir patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 2 puodeliai (apie 250 g) kvietinių miltų
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 2 arbat. šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio sodos
  • 1/2 arbat. šaukštelio druskos
  • 2 dideli kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
  • 2 puodeliai (apie 480 ml) pieno (geriausia riebesnio arba augalinio jei reikia)
  • 1/3 puodelio (apie 80 ml) neutralaus aliejaus (pvz., saulėgrąžų) arba lydyto sviesto
  • 1 arbat. šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 valg. šaukštas cukraus baltymui suplakti
  • Svarbu: vaflinei – geriausia su storomis grotelėmis, skirtomis belgiškiems vafliams

Gaminimo eiga

  1. Ingredientų paruošimas: Miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą ir druską suberkite į didelį dubenį. Išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
  2. Skysčių maišymas: Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius su pienu, aliejumi ar sviestu bei vanilės ekstraktu. Kruopščiai viską išmaišykite kol masė taps vientisa.
  3. Baltymų plakimas: Kiaušinių baltymus plakite atskirame sausame dubenyje, pradžioje lėtai, palaipsniui greitinant su mikseriu arba šluotele. Kai baltymai ims standėti, įberkite 1 valg. šaukštą cukraus ir toliau plakite iki standžių, blizgių putų. Tai užtikrins ypatingą purumą ir traškumą vafliams.
  4. Tešlos sumaišymas: Skystą trynių ir pieno mišinį supilkite į sausų ingredientų dubenį. Maišykite, kol nebeliks sausų miltų, tačiau nepersistenkite – užtenka šiek tiek nelygios masės. Į tešlą labai atsargiai, su dideliu šaukštu arba mentele, įmaišykite išplaktus baltymus. Darykite tai švelniais judesiais, kad tešla išliktų puri.
  5. Vaflinės paruošimas: Įkaitinkite vaflinę pagal jos modelio instrukcijas. Jei reikia, patepkite jos paviršių trupučiu aliejaus arba sviesto, kad niekas neprikeptų ir vafliai lengvai išsiimtų.
  6. Kepimas: Į kiekvieną vaflinės formą įpilkite po samtį tešlos – užpildykite groteles tiek, kad tešla gražiai užlietų paviršių, bet neperpildytų. Uždenkite vaflinę ir kepkite pagal įrenginio instrukcijas (dažniausiai 3–5 minutes), kol vafliai taps aukso rusvumo, gerai iškepę ir traškūs išorėje.
  7. Išėmimas ir atvėsinimas: Atsargiai išimkite iškepusius vaflius ir padėkite ant grotelių ar kepimo popieriaus, kad neapkauptų – tada jie išliks traškūs. Jei laikysite bliūde ar uždengsite rankšluosčiu, jie suminkštės.
  8. Patiekimas: Valgykite iškart, kol vafliai dar traškūs, su mėgstamais pagardais, šviežiais vaisiais, uogomis, plakta grietinėle ar kitu pasirinktu užpilu.

Naudingi patarimai

Traškūs belgiški vafliai išsiskiria tuo, jog jų tekstūra yra lengva, oro prisotinta, tačiau išorė – kietesnė, traški. Būtent teisingai išplakti baltymai apsaugo nuo sunkaus, tiršto vaflio glotnumo ir paverčia masę puria. Maišant nepermaišykite tešlos – užtenka, kad baltymai tik pasiskirstytų, bet neišsileistų. Prieš kepant svarbu labai gerai įkaitinti vaflinę, nes per žema temperatūra smarkiai pakenks vaflio traškumui – jis liks minkštas, ims garuoti ir gali net prilipti. Kepkite vaflius iki sodriai rusvos spalvos, nes būtent tuomet jie būna traškiausi. Svarbiausia – iškepusius vaflius nepalikite vaflinėje, bet džiovinkite ant grotelių, laikydami šiek tiek per atstumą vieną nuo kito. Jei norite vaflius laikyti ilgiau, juos galite trumpam pašildyti orkaitėje (120 °C), kad išsaugotų traškumą. Priešingu atveju, ilgai palikti kambario temperatūroje, jie suminkštės.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Traškius belgiškus vaflius galite pritaikyti įvairioms progoms ir skoniams. Nors tradiciškai jie valgomi su tirštu šokolado, sirupu, plakta grietinėle, ledais ar šviežiomis uogomis, yra daugybė kitų būdų kaip suteikti patiekalui išskirtinumo. Į tešlą galite įberti šokolado gabalėlių, cinamono ar maltų riešutų, kad vafliai įgautų netikėtą poskonį. Norite sveikesnio pasirinkimo – dalį kvietinių miltų pakeiskite pilno grūdo miltais arba įberkite linų sėmenų. Drąsiai eksperimentuokite su pagardais – vaflius puikiai papildo kreminiai sūriai, karamelizuoti obuoliai ar keptos kriaušės. Daugelyje pasaulio šalių populiaru belgiškus vaflius patiekti su kepta vištiena, klevų sirupu ar net netirštomis sriubomis. Šventėms rinkitės minivaflius – jie bus puikus užkandis vaikų gimtadieniui, o nedideliais širdelės ar kitokios formos vafliais padarysite įspūdį Valentino dienos rytui. Jei liko vaflių, aptepkite juos riešutų sviestu ar džemu – tai bus puiki užkanda ar saldi pakuotė į darbą ar mokyklą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *