Troškinti šonkauliukai – vienas iš tų patiekalų, kurį dažnai siejame su ypatingais šeimos susibūrimais, šaltuoju metų laiku ar vakariene, kai norisi sočiai ir jaukiai pavalgyti. Tai sultingas, minkštas, aromatingas mėsos patiekalas, viliojantis šiltais prieskonių, daržovių ir išraiškingo sultinio kvapais. Tačiau ką reiškia troškinti šonkauliukus? Troškinimas – tai toks kepimo būdas, kai mėsa lėtai verdama nedideliame kiekyje skysčio, sandariame inde, dažnai orkaitėje ar ant mažos ugnies, kol tampa minkšta ir suyra vos palietus šakute. Tokiu būdu paruošti šonkauliukai išlaiko sultingumą, įsisavina visus naudojamus prieskonius, o patiekalo skonis tampa gilus ir sudėtingas. Šiame straipsnyje apžvelgsiu, kaip teisingai troškinti šonkauliukus, kokių ingredientų prireiks, kaip juos tinkamai paruošti ir pateiksiu naudingų patarimų bei variacijų – kad jūsų šeimos pietūs ar vakarienė būtų tikra skonių šventė.
Ingredientai
- 1,5 kg kiaulienos šonkauliukų (gali būti atkirpti arba visas ilgas gabalas)
- 2 dideliai svogūnai
- 3 – 4 česnako skiltelės
- 2 didelės morkos
- 1 saliero stiebas (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 1–2 lauro lapai
- 1 arbatinis šaukštelis rūkytos ar paprastos saldžiosios paprikos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis maltos juodosios ar „Sichuan“ pipirų
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių (arba rozmarino)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 2 – 3 šaukštai aliejaus kepimui
- 2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos
- 150 ml baltos ar raudonos sausos vyno (arba natūralaus obuolių sulčių, jei vyno nenaudojate)
- 400 ml mėsos arba daržovių sultinio
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
- Pasirinktinai – kelios bulvės ar kitos sezoninės daržovės gaminimo pabaigoje
Gaminimo eiga
- Mėsos paruošimas: Šonkauliukus gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, nupjaukite didesnius riebalų sluoksnius, bet pagrindinės dalies palikite – jie suteiks patiekalui skonio. Pagardinkite šonkauliukus druska, pipirais, šiek tiek paprikos milteliais.
- Apkepimas: Didelėje storadugnėje keptuvėje arba troškintuve gerai įkaitinkite aliejų. Šonkauliukų gabaliukus apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Kepkite porcijomis, kad mėsa nesuliptų ir įgautų auksinį paviršių – tai svarbus žingsnis skonio stiprumui sukurti. Apkepintus šonkauliukus trumpam išimkite ir atidėkite.
- Daržovių paruošimas ir kepimas: Smulkiai supjaustykite svogūnus, salierą, morkas, česnaką. Dėkite į tą pačią keptuvę, kurioje kepė šonkauliukai. Jei reikia papildykite daugiau aliejaus. Kepkite ant vidutinės ugnies 5–8 minutes, kol daržovės suminkštės, ims karamelizuotis ir atskleis aromatą.
- Prieskoniai ir užpylimas: Į daržoves suberkite paprikos miltelius, čiobrelius, lauro lapą, trumpai pakepkite. Sudėkite pomidorų pastą, gerai išmaišykite. Po poros minučių supilkite vyną ir subraižykite keptuvės dugną, kad atsiluptų visos skonio „nuosėdos“. Sumažinkite ugnį, leiskite alkoholiui nugaruoti.
- Sudėkite šonkauliukus atgal, užpilkite sultiniu: Dėkite apkepintus šonkauliukus atgal į puodą, supilkite paruoštą sultinį, pagardinkite garstyčiomis, jei naudojate. Skysčio turi būti tiek, kad apsemtų mėsą apie pusę – šonkauliukai neturi skęsti.
- Troškinimas: Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies arba 150–160 °C laipsnių orkaitėje 1,5 – 2,5 val. Laikas priklauso nuo šonkauliukų minkštumo – jie turi tapti tokie švelnūs, kad lengvai išsiardytų šakute. Jei mėgstate, 30 min. iki pabaigos galite pridėti stambiai pjaustytų bulvių ar kitų daržovių.
- Patikrinimas ir poilsis: Patikrinkite šonkauliukų paruošimą – jei įsmeigus šakutę mėsa lengvai atsiskiria, patiekalas paruoštas. Palikite 10–15 minučių „pailsėti“ uždengtame puode, kad skoniai galutinai susimaišytų.
- Patiekimas: Išimkite lauro lapus, norėdami – nuvalykite riebalus nuo paviršiaus. Patiekite karštą, norui esant, apibarstykite šviežiomis petražolėmis, svogūnų laiškais ar kitais žalumynais.
Naudingi patarimai
Troškintų šonkauliukų sėkmės raktas – kantrybė ir tinkamas paruošimas. Kuo ilgesnis ir lėtesnis troškinimas, tuo švelnesnė mėsa, gilesnis skonis. Neperpilkite šonkauliukų skysčiu – troškinant padažas koncentruojasi ir tampa sodresnis, o šonkauliukai išlieka sultingi. Apkepimas prieš troškinimą ne tik suteikia patiekalui spalvos, bet ir skonio – šis žingsnis labai svarbus! Jei norite daugiau aromato, į puodą galite dėti spanguolių, slyvų ar obuolių gabaliukų – jie suteiks šiek tiek rūgštelės. Galima eksperimentuoti ir su prieskoniais: pavyzdžiui, įdėti cinamono lazdelių ar trupučio aštraus pipiro žmogus, mėgstantiems sodresnį skonį. Jei norite labiau tirštos padažo konsistencijos, likus 20 min. iki troškinimo pabaigos, skysčio dalį atidenkite (dangčio nebedėkite), kad padažas natūraliai nugaruotų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Troškinti šonkauliukai yra labai universalus patiekalas. Juos galima ruošti ne tik klasikiniu būdu su morkomis ir svogūnais, bet ir įtraukiant kitų daržovių, pavyzdžiui, cukinijų, moliūgo, žiedinio kopūsto ar lęšių. Norint įdomesnio skonio, vietoje dalies pomidorų pastos galite naudoti džiovintus pomidorus. Šonkauliukus taip pat galite troškinti su raugintais kopūstais – toks derinys itin mėgstamas žiemą. Patiekiant šonkauliukus, puikiai tiks bulvių košė, bulvių apkepas, kuskusas arba šviežios šviesios duonos gabalėlis padažui kabinti. Norėdami lengvesnio varianto – patiekite su rupiomis garintomis daržovėmis ar salotomis iš raugintų agurkų ir svogūnų. Šventiniam stalui paįvairinkite šonkauliukus džiovintais vaisiais ir cinamono lazdele, o norint elegantiškesnio pateikimo – apibarstykite šviežiomis žolelėmis ir užpilkite vos trupučiu granatų sirupo. Troškintų šonkauliukų likučius kitą dieną galima panaudoti makaronų, grikių, kvinojos ar net rytietiškų pjausnių salotose, taip visiškai pakeičiant patiekalo veidą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.