Troškintų kopūstų receptas su daržovėmis ir lengvu pomidorų skoniu

Troškintų kopūstų receptas su daržovėmis ir lengvu pomidorų skoniu

Troškinti kopūstai – tai vienas iš labiausiai vertinamų lietuviškos virtuvės patiekalų, kuris niekada nepraranda savo populiarumo. Šis klasikinis patiekalas nuostabiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Jis išsiskiria savo paprastumu, subtiliu salstelėjusiu skoniu ir tinkančiu šildančiu aromatu, kuris primena vaikystės namų virtuvę. Dažnai troškinti kopūstai siejami su rudeniu ir žiema, kai norisi sotesnių, šildančių patiekalų. Tačiau jie puikiai dera ir kaip garnyras šalia įvairios mėsos arba kaip pagrindinis patiekalas, papildytas bulvėmis, grybais ar dešrelėmis. Troškinant kopūstus, laikas ir žema temperatūra leidžia atsiskleisti natūraliam kopūstų bei kitų daržovių skoniui, aromatui ir tekstūrai. Todėl tai – ne tik skanus, bet ir sveikas, puikiai virškinamas patiekalas, tinkantis beveik kiekvienam.

Ingredientai

  • 1 vidutinio dydžio baltasis kopūstas (apie 1–1,2 kg)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 morkos
  • 2–3 česnako skiltelės
  • 2–3 šaukštai aliejaus (saulėgrąžų arba rapsų)
  • 1 šaukštas pomidorų pastos arba 200 ml pomidorų tyrės
  • 1–2 šaukšteliai cukraus (nebūtina, jei norisi saldumo balanso)
  • 1–2 lauro lapai
  • 1 šaukštelis druskos (arba pagal skonį)
  • Šviežiai malti pipirai (pagal skonį)
  • 1 šaukštelis džiovintų krapų, čiobrelių ar kmynų (nebūtina, bet labai tinka aromatui)
  • 300–400 ml vandens arba augalinio sultinio
  • 100 g rūkyto kiaulienos šoninės arba dešrelės (pasirinktinai, jei norima sodresnio skonio)
  • Šlakelis obuolių acto (nebūtina, jei norite šiek tiek rūgštelės)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite daržoves: kopūstą nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite kietąją dalį ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite stambia tarka, svogūną ir česnaką nulupkite ir susmulkinkite.
  2. Jei naudosite mėsos priedus, šoninę ar dešreles supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  3. Dideliame puode arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite šoninės arba dešrelių gabalėlius (jei naudojate) ir apkepkite iki grakstaus apskrudimo. Tuomet išimkite iš puodo ir atidėkite į šalį.
  4. Toje pačioje keptuvėje sudėkite svogūnus, kepkite ant vidutinės ugnies, kol jie ims gelsti ir suminkštės. Pridėkite česnaką, dar kelias sekundes pakaitinkite.
  5. Kai svogūnai suminkštėja, įberkite tarkuotas morkas, daržoves nuolat maišykite ir kepkite 5–7 minutes, kol šiek tiek suminkštės ir pageltonuos. Jei reikia, įpilkite dar šlakelį aliejaus.
  6. Sudedame pjaustytą kopūstą ir lauro lapus. Viską gerai išmaišome, kad kopūstas kiek apkeptų ir suminkštėtų. Kepkite dar 5–7 minutes, kol kopūstas pradės leisti sultis.
  7. Tuomet supilkite pomidorų pastą ar tyrę, įberkite cukraus, užpilkite vandeniu arba sultiniu. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais krapais arba kitomis žolelėmis, jei norite.
  8. Sumaišykite viską, uždenkite puodą dangčiu ir troškinkite ant mažos–vidutinės ugnies apie 40–60 minučių, periodiškai pamaišykite, kad nepridegtų. Jei reikia, papildykite daugiau vandens – troškinys neturi būti per sausas, bet ir ne per skystas.
  9. Likus 10–15 minučių iki troškinimo pabaigos, sudėkite keptą šoninę ar dešreles (jei naudojate). Jei norite šiek tiek rūgštelės, įpilkite šlakelį obuolių acto.
  10. Prieš patiekiant patikrinkite skonį, jei reikia – papildykite druskos, pipirų ar žolelių. Kopūstai turi būti minkšti, bet kartu išlaikyti šiek tiek tekstūros.

Naudingi patarimai

Troškintų kopūstų kokybė labai priklauso nuo ingredientų ir troškinimo laiko. Naudodami jaunus kopūstus, trumpinkite troškinimo laiką ir naudokite mažiau skysčio, nes jie išskiria daugiau sulčių. Jei ketinate gaminti patiekalą su mėsos priedais, rinkitės rūkyta šoninę ar dešrą – jos suteiks sodresnio skonio ir malonaus dūmo kvapo. Norėdami patiekalą padaryti lengvesnį ir tinkamą vegetarams, tiesiog praleiskite mėsos priedus bei vietoj mėsos sultinio naudokite daržovių sultinį arba vandenį. Pomidorų pastą galite keisti šviežiais, sutrintais pomidorais arba netgi smulkintais konservuotais pomidorais. Jei norisi daugiau rūgštelės, eksperimentuokite su obuolių actu arba įdėkite šiek tiek rauginto kopūsto, o saldumo – su trupučiu medaus arba daugiau morkų. Nepersistenkite su prieskoniais, nes kopūsto skonis turi išlikti pagrindinis. Būtinai pamaišykite troškinį, ypač naudodami storesnes keptuves, kad nepridegtų dugne. Jei norite itin švelnios tekstūros, pabaigoje galite trumpai patrinti kopūstus šaukštu ar šakute.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinti kopūstai gali tapti puikaus skonio pagrindu įvairiems variantams, priklausomai nuo jūsų mitybos įpročių, metų laiko ar norų. Klasikinė lietuviška versija dažniausiai ruošiama su rūkyta mėsa, tačiau puikiai tinka ir vegetariškas receptas – papildykite troškintus kopūstus keptais grybais, virtomis avinžirniais ar žaliomis pupelėmis. Norėdami suteikti daugiau spalvų, galite troškinį papildyti paprikomis, cukinija ar net šiek tiek moliūgo. Norint sodresnio skonio žiemą, galima įmaišyti šiek tiek rauginto kopūsto – tokiu atveju mažinkite druskos kiekį. Troškinti kopūstai puikiai dera su virtomis bulvėmis, bulvių koše, juoda duona ar net kūgelio griežinėliu. Kaip dekorą ir papildomą skonį, siūlau apibarstyti šviežiais krapais, petražolėmis ar skrudinta duona. Šis patiekalas puikiai tinka ir kaip užkandis šalia keptos mėsos, dešrelių arba paukštienos. Puodą troškintų kopūstų galite iš anksto pasiruošti ir laikyti šaldytuve – skonis rytojus būna dar sodresnis, tad tai puikus pasirinkimas šeimos pietų ar vakarienės planavimui iš anksto.