Troškintų šviežių kopūstų receptas su morkomis ir svogūnais

Troškintų šviežių kopūstų receptas su morkomis ir svogūnais

Troškinti švieži kopūstai – vienas mėgstamiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, vertinamas dėl savo paprastumo, švelnaus skonio ir universalumo. Šis patiekalas primena vaikystę, šeimos pietus ir jaukius rudens ar pavasario vakarus, kai norisi lengvo, bet sotaus maisto. Troškinti švieži kopūstai tinka visoms progoms: juos galima tiekti kaip garnyrą prie mėsos, žuvies, pridėti į veganiškus patiekalus ar valgyti kaip pagrindinį patiekalą. Šviežius kopūstus troškinant išsaugomas didesnis jų traškumas, išryškėja natūralūs daržovių skoniai, o papildomi ingredientai – morkos, svogūnai, prieskoniai – padeda atsiskleisti visaverčiam aromatui. Šis receptas padės kiekvienam lengvai pagaminti klasikinį troškintų šviežių kopūstų patiekalą ir mėgautis lietuviškos virtuvės skoniu namuose.

Ingredientai

  • 1 nedidelis galvos šviežių baltųjų kopūstų (apie 1–1,2 kg)
  • 2 vidutinės morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 valgomieji šaukštai aliejaus arba sviesto
  • 2–3 valgomieji šaukštai pomidorų pastos (nebūtina, jei norite natūralaus skonio)
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus (nebūtina, balansui)
  • 200–300 ml vandens arba daržovių sultinio
  • Druska pagal skonį
  • Malti juodieji pipirai pagal skonį
  • 1–2 lauro lapai
  • Šviežios krapų ar petražolių šakelės (patiekimui)

Gaminimo eiga

  1. Kopūstų paruošimas. Kopūsto galvą perpjaukite į keturias dalis, išpjaukite kietą kotą ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jei kopūstas labai didelis, naudokite tik tiek, kiek reikia (apie 800 g–1,2 kg pjaustytos masės).
  2. Daržovių pasiruošimas. Morkas nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. Keptuvės įkaitinimas. Giliame puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Aliejus tiks tiems, kas nori veganiškos versijos; sviestas suteiks daugiau aromato.
  4. Svogūnų ir morkų apkepinimas. Sudėkite svogūną ir kepkite ant vidutinės kaitros 2–3 minutes, kol suminkštės ir pradės gelsti. Tuomet pridėkite tarkuotą morką, kepkite dar 4–5 minutes, kartais pamaišydami.
  5. Kopūstų pridėjimas. Sudėkite supjaustytus kopūstus, gerai išmaišykite. Troškinkite 5–7 minutes ant vidutinės kaitros be dangčio, kol kopūstai šiek tiek suminkštės. Retkarčiais pamaišykite, kad neprikeptų.
  6. Skystis ir prieskoniai. Įpilkite vandens arba sultinio, įdėkite druskos, pipirų, lauro lapą bei, jei norite, pomidorų pastos ir cukraus. Viskas priklauso nuo jūsų skonio – pomidorų pasta suteikia sodresnę spalvą ir skonį, o cukrus subalansuoja rūgštingumą.
  7. Troškinimas. Sumažinkite kaitrą, uždenkite dangčiu ir palikite troškintis apie 30–35 minutes, kol kopūstai suminkštės ir įgys švelnią tekstūrą, bet dar liks šiek tiek traškūs. Jei reikia, papildomai galite įpilti dar šiek tiek vandens.
  8. Pabaigos akcentai. Pabaigoje paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų. Jei norite, pabarstykite smulkintais žalumynais – krapais ar petražolėmis. Troškinti švieži kopūstai paruošti patiekti.

Naudingi patarimai

Troškinant šviežius kopūstus, geriausia rinktis jaunas, pavasarines ar vasarines kopūstų galvas, nes tokie kopūstai būna švelnesni, sultingesni ir lengviau įsisavinami.
Skysčio kiekis: jei mėgstate sultingesnius, daržovių troškinį, galite įpilti šiek tiek daugiau vandens ar sultinio, tačiau jei norite, kad kopūstai išliktų traškūs, naudokite kuo mažiau skysčio ir troškinkite atidengę.
Nepermaišykite per dažnai, kad kopūstai neiširtų ir išlaikytų laisvesnę struktūrą.
Jei mėgstate intensyvesnį skonį, galite troškinimo pabaigoje įberti šiek tiek rūgščios citrinos sulčių ar lašelį obuolių acto – tai išryškins kopūstų skonį ir suteiks patiekalui gaivumo.
Prieš patiekiant, troškintus kopūstus verta šiek tiek pastovėti, kad aromatai susigertų ir patiekalas taptų dar sodresnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinė versija troškinama tiesiog su morkomis ir svogūnais, tačiau norint suteikti patiekalui daugiau sotumo ar naujų skonių, į šviežių kopūstų troškinį galima įdėti ir kitų ingredientų:

  • Bulvės: įdėkite keletą smulkintų bulvių – „vieno puodo“ vakarienė garantuota.
  • Pomidorai ar paprika: suteiks daugiau spalvos ir gaivumo.
  • Kumpis, šoninė ar dešra: tiks norintiems sočiau bei norint klasikinių lietuviškų skonių.
  • Veganiškai: iškepkite su žirneliais ar pupelėmis, patiekite kaip baltymų šaltinį.

Prie troškintų kopūstų labai tinka įvairūs priedai: šviežia kmynų duona, keptos bulvės, rūgštūs agurkėliai ar net kepta vištiena ar kiauliena.
Šviežiai pagaminti troškinti kopūstai skaniausi tą pačią ar kitą dieną – laikykite šaldytuve ir švelniai pašildykite prieš patiekiant.
Jei norite egzotiškesnių skonių, galite įberti kmynų, kalendros sėklų ar net šlakelį sojų padažo.
Troškintas šviežias kopūstas – universalus patiekalas: tinka tiek kaip garnyras, tiek kaip pagrindas sriuboms ar apkepams.
Eksperimentuokite ir atraskite, kuris variantas geriausiai tiks jūsų šeimai!