Troškintų vištienos kepenėlių su grietinėle receptas

Troškintų vištienos kepenėlių su grietinėle receptas

Troškintos vištienos kepenėlės su grietinėle – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris jau daugelį metų džiugina lietuvių virtuvės gerbėjus švelniu skoniu, maistingumu ir paprastumu. Šis patiekalas ypač tinka rudens ar žiemos sezonu, kai norisi šilto, kremiško ir sočio maisto. Vištienos kepenėlės – išskirtinis subproduktas, pasižymintis minkštumu bei subtiliu skoniu, o grietinė suteikia patiekalui švelnumo ir malonaus rūgštumo. Troškintos kepenėlės su grietinėle idealiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei su šeima ar draugais. Be to, jas galima ruošti įvairiai – praturtinti grybais ar daržovėmis, patiekti su bulvėmis, makaronais ar net ryžiais. Šiame straipsnyje rasite detalius ingredientus, gaminimo eigą, svarbiausius patarimus ir idėjas, kaip šį patiekalą padaryti kuo įdomesnį jūsų kasdienybėje.

Ingredientai

  • 500 g šviežių vištienos kepenėlių
  • 200 g grietinėlės (30–35 % riebumo)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 morka (nebūtina, bet rekomenduojama dėl skonio ir spalvos)
  • 2 šaukštai sviesto kepimui (arba augalinio aliejaus)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos (galima keisti saldžia paprika arba visai nenaudoti)
  • Garbanojų arba petražolių papuošimui
  • ~ 50 ml vandens arba sultinio (jei reikia daugiau skysčio)

Gaminimo eiga

  1. Kepenėles kruopščiai nuplaukite po šaltu vandeniu, atidžiai pašalinkite plėveles, gyslas ar kraujo likučius. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Česnaką sutrinkite ar susmulkinkite. Morką nuskuskite ir stambiai sutarkuokite (jei naudojate).
  3. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ant nedidelės ugnies. Suberkite svogūnus ir kepkite 3–4 minutes, kol suminkštės ir taps permatomi. Tada pridėkite česnaką ir dar pakepinkite apie minutę.
  4. Suberkite tarkuotą morką (jei naudojate) ir kepkite dar 2–3 minutes, kol ji taps minkšta ir spalvinga.
  5. Padidinkite ugnį ir sudėkite vištienos kepenėles. Kepkite, kartais maišydami, apie 5–7 minutes. Kepenėles reikia apkepti, kad jų paviršius paruduotų, bet vidus dar liktų sultingas. Neperkepkite, nes kepenėlės gali tapti sausos ir kietos.
  6. Paskaninkite druska, pipirais, rūkytos paprikos milteliais (jei naudojate). Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10–12 minučių. Jei padažas atrodo per tirštas, įpilkite 50 ml vandens arba sultinio.
  7. Pabandyti padažą – jei reikia, įberkite daugiau druskos ar prieskonių. Troškinkite, kol kepenėlės bus minkštos, o padažas švelnus. Išjunkite ugnį ir prieš patiekdami pabarstykite smulkintomis petražolėmis arba krapais.
  8. Patiekite, kol dar karšta, su pasirinktu garnyru.

Naudingi patarimai

Norint gauti tobulą patiekalą, svarbiausia – kruopštus ingredientų paruošimas. Vištienos kepenėlės yra labai švelnios, tad jas reikia mažai kepti ir neperkepti, nes kitaip jos kietėja. Grietinėlę pasirinkite kuo natūralesnę, riebią, kad skonis būtų sodresnis ir konsistencija šilkinė. Jei norite lengvesnio varianto, naudokite grietinę, tačiau tuomet šiek tiek padidinkite sviesto ar aliejaus kiekį. Prieskonių galite dėti pagal skonį – puikiai dera čiobreliai, švieži pipirai, lauro lapas troškinimui. Morkos patiekalą praturtina tiek skoniu, tiek spalvomis, tad verta jas įtraukti ir į klasikinę versiją.

Svogūnus kepkite kantriai, kol taps tikrai minkšti, nes jie suteikia visam patiekalui saldumo ir kremiškumo. Troškindami kepenėles su grietinėle, visada išlaikykite labai lėtą ugnį – grietinėlė neturi užvirti, kitaip gali išsisluoksniuoti ar susisukti. Troškintuve ar storadugniame puode kepenėlės gaus tolygų karštį ir neprilips. Jei norite dar švelnesnio padažo, galite įmaišyti šaukštelį garstyčių ar trupinį parmezano sūrio.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškintos vištienos kepenėlės su grietinėle gali būti ruošiamos ir plačiau – priklausomai nuo jūsų skonio bei nuotaikos. Pabandykite papildyti receptą trumpai apkeptais rudaisiais pievagrybiais arba porais – jie šiam patiekalui suteiks dar daugiau aromato bei subtilumo. Kartais į padažą įmaišoma šlakelis baltojo vyno – tai išryškina grietinėlės skonį bei suteikia ypatingą dvelksmą visam troškiniui.

Šilto patiekalo tekstūra idealiai dera su bulvių koše, keptomis bulvėmis, grikiais arba kvietiniais makaronais. Norint šiek tiek lengvesnio varianto, valgykite su šviežių daržovių ar lapinių salotų garnyru. Jei ruošiate kepenėles kaip šventinį pagrindinį patiekalą, pabarstykite jas mėgstamais žolelių mišiniais (čiobreliais, bazilikais, krapais). Galite įmaišyti keptų obuolių gabalėlių, kurie priduos rūgštelės ir pavers patiekalą išskirtiniu.

Įdomi idėja ir pasiūlymas – vištienos kepenėlių grietinėlės troškinį patiekti ant skrudintos riekelės naminės duonos ar žemaitiško ragaišio kaip karštą užkandį. Taip pat likučius galima naudoti įdarui blyneliams arba uždėti kaip padažą ant spagečių ar ryžių – tai puiki idėja skirtingiems skoniams ir savaitės dienoms.

Troškintos vištienos kepenėlės su grietinėle – ne tik paprastas ir greitas, bet ir išskirtinai universalus patiekalas, kurį lengva pritaikyti įvairioms progoms, garnyrams ir skoniams. Atraskite savo mėgstamą variantą ir nustebinkite artimuosius ypatingu, tradiciniu, bet visada aktualiu lietuvišku receptu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *