Trupininio pyrago su obuoliene receptas namų jaukumui

Trupininis pyragas su obuoliene lietuvių virtuvėje turi ypatingą vietą – tai vienas iš tų desertų, kurio aromatas primena vaikystę, močiutės virtuvę ir tradicinius šeimos savaitgalius. Šis pyragas išsiskiria trupinių, kvapnios obuolienės ir saldaus biskvito deriniu. Jis nepaprastai paprastas pagaminti, tačiau skonis – nepakartojamas. Dėl savo struktūros jis mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų: trapus, drėgnas viduje, kvepiantis cinamonu ir namų jaukumu. Trupininis pyragas ypač populiarus rudenį, kai gausu šviežių obuolių, tačiau jį galima kepti bet kada, kai norisi kažko saldaus, bet paprasto. Šis pyragas puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui – pjaustomas kvadratais, lengvai dalijamas ir gražiai atrodo bet kokioje vaišių lėkštėje.

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų
  • 180 g sviesto (šalto)
  • 120 g cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • 300 g obuolienės (arba obuolių džemo)
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono (nebūtina, bet rekomenduojama)
  • Žiupsnelis druskos
  • Šiek tiek cukraus pudros papuošimui (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite tešlą. Į didelį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabaliukais supjaustytą sviestą. Pirštais arba tešlos maišytuvu trinkite sviestą į miltus, kol masė taps panaši į rupius trupinius.
  2. Įmaišykite kiaušinį ir vanilinį cukrų. Į trupinių mišinį įmuškite kiaušinį, supilkite vanilinį cukrų ir greitai sumaišykite, kad gautųsi biri, trupininė tešla. Jei masė per sausa, galite įpilti šaukštą šalto vandens arba aliejaus.
  3. Pyrago pagrindas. Kepimo formą (apie 20×30 cm) išklokite kepimo popieriumi. Apie du trečdalius paruoštos tešlos paskirstykite formos dugne ir lengvai suspauskite, kad gautųsi vientisas pagrindas.
  4. Ištepkite obuoliene. Ant pagrindo tolygiai paskirstykite obuolienę arba obuolių džemą. Jei mėgstate, pabarstykite cinamonu – jis suteiks papildomo aromato ir skonio.
  5. Užberkite trupinius. Likusią tešlą pirštais paskirstykite viršuje – užbarstykite didesniais arba mažesniais trupiniais, kad pyrago paviršius atrodytų margas ir purus.
  6. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus-apačia be ventiliatoriaus). Kepkite pyragą apie 30–35 minutes, kol trupiniai gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį.
  7. Palikite atvėsti. Iškepusį trupininį pyragą išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti formoje – taip pyragas bus tvirtesnis, lengviau pjaustysis.
  8. Patiekimas ir dekoravimas. Pjaustykite didesniais arba mažesniais gabalėliais. Apibarstykite cukraus pudra arba patiekite be nieko – pyragas skanus ir papuoštas, ir visiškai natūralus.

Naudingi patarimai

Trupininio pyrago su obuoliene kokybė labai priklauso nuo pasirinktos obuolienės – rinkitės natūralią, ne per saldžią ir ne per skystą. Jei obuolienė labai vandeninga, galite truputį įmaišyti krakmolo – tai neleis pyrago pagrindui permirkti.
Šaltas sviestas – pagrindinis ingredientas, garantuojantis trapų ir kvapnų trupinių sluoksnį. Niekada naudokite šalto, ne ištirpinto sviesto ir dirbkite greitai, kad sviestas nespėtų ištirpti tarp pirštų.
Jei kepant trupiniai paviršiuje pradeda itin ruduoti, galite pyragą paskutines 5 minutes pridengti kepimo popieriumi. Taip apsaugosite nuo pernelyg didelio apskrudimo.
Pyragą galima kepti ne tik kvadratinėje ar stačiakampėje formoje – tinka ir apvali (apie 24 cm skersmens) formelė.
Norite dar daugiau trapumo? Į trupinius vakariniame sluoksnyje galite įmaišyti kelis šaukštus smulkintų migdolų, lazdynų ar kitų riešutų.
Pyragas skaniausias, kai visiškai atvėsęs – tada tešla tampa tvirtesnė, o skoniai susigeria.
Svarbu neperkepinti – stebėkite, kad trupiniai viršuje būtų auksiniai, bet ne tamsiai rudi.
Gaminant didesnį pyragą galite padidinti visus ingredientus proporcingai pagal turimos formos dydį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupininio pyrago su obuoliene variacijų yra daugybė – pagrindinis sluoksnis lieka tas pats, tačiau įdarui galima naudoti įvairių vaisių arba jų mišinių džemus. Jei neturite obuolienės, pamėginkite su abrikosų ar vyšnių uogiene.
Į trupinių sluoksnį tiks įmaišyti smulkintų riešutų, avižinių dribsnių ar net kokoso drožlių – taip suteiksite papildomo traškumo ir naujų skonių.
Norint, kad pyragas būtų dar sočiau valgomas, galima įdaryti obuolienę griežinėliais pjaustytais šviežiais obuoliais – tuomet desertas bus gaivesnis ir aromatingesnis.
Trupininį pyragą su obuoliene galima patiekti ir karštą su samteliu vanilinių ledų arba plakta grietinėle – toks derinys ypač patiks vaikams ir bus puikus pasirinkimas šventėms.
Jei pyragą pjaustysite nedideliais kvadratėliais, jis puikiai tiks prie kavos ar arbatos ir didesnėse šventėse – papuoškite cukraus pudra, šviežiomis mėtomis ar net trupučiu tirpinto šokolado.
Norite ypatingesnio prieskonio? Į obuolienės sluoksnį galite įmaišyti lašelį citrinos ar apelsino žievelės, šviežio imbiero arba šaukštelį anyžių – įdomus poskonis nustebins net dažniausiai šį pyragą gaminančius.
Trupininio pyrago su obuoliene gabaliukus galite susluoksniuoti stiklinėje su graikišku jogurtu ar mascarpone kremu – gausite įspūdųjį desertą, tinkamą net šventiniams vakarams.
Toks pyragas išlieka šviežias ir gardus 2–3 dienas, laikomas sandarioje dėžutėje kambario temperatūroje. Jei norite ilgiau išsaugoti, galite užšaldyti – prieš valgant atitirpinkite ir truputį pašildykite orkaitėje.
Trupininis pyragas su obuoliene – universali klasika: kaitaliokite įdarus, trupinių priedus, keiskite pateikimo būdus ir mėgaukitės patiekalu vis kitokiu, tačiau visada ypatingu skoniu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *