Trupininis varškės pyragas – tai Lietuvoje itin pamėgtas desertas, garsėjantis savo nuostabiu kvapu, traškia trupinių plutele ir švelnia, sultinga varškės įdaro tekstūra. Šis pyragas daugelį žavi tuo, kad yra itin paprastas, tačiau labai skanus pasirinkimas tiek įprastoms savaitgalio popietėms, tiek šventėms ar iškyloms. Trupininio varškės pyrago skonis maloniai primena namus, todėl jį gamina ir mamos, ir močiutės, ir jauni vartotojai, ieškantys nostalgiškų, bet nesudėtingų patiekalų. Šis receptas puikus pasirinkimas, jei norisi pasilepinti gardžiu desertu, kuriam nereikia ypatingų konditerinių įgūdžių – užtenka pagrindinių ingredientų ir noro paeksperimentuoti virtuvėje.
Ingredientai
- 400 g kvietinių miltų
- 150 g cukraus (100 g tešlai, 50 g įdarui)
- 1 pakelis vanilinio cukraus
- 200 g sviesto
- 1 kepimo miltelių pakelis (apie 10 g)
- 500 g riebesnės varškės (geriausia – ne pašildytos, tinka ir trinta, jei norite švelnesnės tekstūros)
- 2 dideli kiaušiniai
- Žiupsnelis druskos
- 1–2 valg. šaukštai grietinės (nebūtina, bet suteikia kreminės konsistencijos įdarui)
- Razinos arba džiovinti vaisiai pagal norą
- Cukraus pudra apibarstymui (nebūtina)
Gaminimo eiga
-
Paruoškite trupininę tešlą: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, 100 g cukraus, kepimo miltelius, žiupsnį druskos ir vanilinį cukrų. Įberkite gabalėliais supjaustytą šaltą sviestą. Greitai trinkite pirštais, kol susidarys smulkūs trupiniai – ir primins „smėlio“ tekstūrą. Svarbu, kad sviestas neištirptų, o trupiniai išliktų orūs. Dalį trupinių (maždaug 2/3) naudokite pagrindui, o likusius palikite viršui apibarstyti.
-
Paruoškite varškės įdarą: Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su 50 g cukraus (jei mėgstate saldžiau, dėkite šiek tiek daugiau). Įmaišykite varškę, galima pertrinti, jei norisi vientisos konsistencijos. Įdėkite šaukštą grietinės, jei varškė sausesnė – taip pyragas bus sultingesnis. Įmaišykite galite razinas ar smulkiai supjaustytus džiovintus vaisius.
-
Suklokite pyragą: Kepimo formą (apie 24 cm skersmens arba stačiakampę 20×30 cm) lengvai patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dugną suberkite didžiąją dalį trupinių, lengvai paspauskite rankomis, kad gautumėte vientisą pagrindą.
-
Supilkite įdarą: Tolygiai paskirstykite varškės masę ant trupininio pagrindo.
-
Apibarstykite ir kepkite: Ant viršaus užberkite likusius trupinius minkštu sluoksniu. Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę (vidutinė lentyna, režimas – viršus/apačia) ir kepkite apie 35–45 minutes, kol paviršius gražiai paruduos, o pyragas taps kvapnus.
-
Atvėsinkite ir patiekite: Leiskite pyragui visiškai atvėsti, tik tada pjaustykite – tuomet išlaikys gražią formą. Norėdami, galite apibarstyti cukraus pudra.
Naudingi patarimai
- Paruoškite trupininę tešlą: Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, 100 g cukraus, kepimo miltelius, žiupsnį druskos ir vanilinį cukrų. Įberkite gabalėliais supjaustytą šaltą sviestą. Greitai trinkite pirštais, kol susidarys smulkūs trupiniai – ir primins „smėlio“ tekstūrą. Svarbu, kad sviestas neištirptų, o trupiniai išliktų orūs. Dalį trupinių (maždaug 2/3) naudokite pagrindui, o likusius palikite viršui apibarstyti.
- Paruoškite varškės įdarą: Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su 50 g cukraus (jei mėgstate saldžiau, dėkite šiek tiek daugiau). Įmaišykite varškę, galima pertrinti, jei norisi vientisos konsistencijos. Įdėkite šaukštą grietinės, jei varškė sausesnė – taip pyragas bus sultingesnis. Įmaišykite galite razinas ar smulkiai supjaustytus džiovintus vaisius.
- Suklokite pyragą: Kepimo formą (apie 24 cm skersmens arba stačiakampę 20×30 cm) lengvai patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dugną suberkite didžiąją dalį trupinių, lengvai paspauskite rankomis, kad gautumėte vientisą pagrindą.
- Supilkite įdarą: Tolygiai paskirstykite varškės masę ant trupininio pagrindo.
- Apibarstykite ir kepkite: Ant viršaus užberkite likusius trupinius minkštu sluoksniu. Dėkite pyragą į įkaitintą iki 180 °C orkaitę (vidutinė lentyna, režimas – viršus/apačia) ir kepkite apie 35–45 minutes, kol paviršius gražiai paruduos, o pyragas taps kvapnus.
- Atvėsinkite ir patiekite: Leiskite pyragui visiškai atvėsti, tik tada pjaustykite – tuomet išlaikys gražią formą. Norėdami, galite apibarstyti cukraus pudra.
Naudingi patarimai
Trupininis varškės pyragas mėgstamas ir dėl savo universaliai prisitaikančio recepto bei tobulos tekstūros balanso – traškus viršus, trapus pagrindas ir drėgnas, švelnus varškės įdaras. Svarbiausia – naudoti kokybišką, švelnią varškę, kuri nebus pernelyg sausa ar grūdėta. Jei turite itin sausus varškės gabalėlius, galite įmaišyti šaukštą–du grietinės ar natūralaus jogurto – taip įdaras išliks drėgnas po kepimo.
Dėl trupinių – sviestą būtinai naudokite tikrai šaltą ir stenkites dirbti greitai, kad išlaikytumėte trapumą. Jei sviestas pradeda tirpti, akimirksniu trumpam pašaukite miltų ir sviesto mišinį šaldytuve – taip vėl atvės.
Nepersistenkite spaudžiant trupinių pagrindą kepimo formoje: lengvas prispaudimas leidžia pagrindui nesukietėti, bet jis išliks tvirtas ir traškus. Taip pat stenkitės neperkepti – kuo ilgiau laikysite orkaitėje, tuo sausesnis bus pyragas.
Šis desertas ypatingai skanus tiek šiltas, tiek jau atvėsęs – tuomet būna standesnis, o skoniai dar labiau atsiskleidžia.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininis varškės pyragas labai universalus – jam galima suteikti unikalių aromatų ir spalvų. Pagrindiniam receptui pasitelkę šaukštą trintų aguonų ar kakavos į trupinius, sukursite naujų skonio potėpių. Drąsiai keiskite varškės įdarą – įdėkite konservuotų vyšnių, šilauogių, mėlynių, obuolių gabalėlių arba trintų bananų. Skoniui atgaivinti tinka maltas cinamonas, muskatas ar net citrinos žievelė.
Stilingam pateikimui pyragą supjaustykite mažais kvadratėliais ar trikampėliais, patiekite su plakta grietinėle, natūraliu jogurtu ar lengvu vaisių padažu. Itin žaviai atrodys apibarstytas cukraus pudra ar papuoštas keliomis uogomis.
Puikiai tinka su puodeliu kavos ar arbatos, o vasarą – net su ledų kaušeliu. Šis pyragas gali tapti puikiu desertu vaikų gimtadieniams, šeimos susibūrimams ar net kaip lengvas užkandis kelionei.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.