Tuno ir avokado salotų receptas greitam ir sveikam patiekalui

Tuno salotos su avokadu – tai greitas, skanus ir itin maistingas pasirinkimas siekiantiems sveikesnės mitybos. Šios salotos ypatingai vertinamos dėl baltymų gausos, sveikųjų riebalų bei šviežių daržovių dermės. Tuno ir avokado salotos tinka tiek pietums, tiek lengvai vakarienei, o dėl paprastos sudėties ir universalumo jos dažnai įtraukiamos į subalansuotą mitybos planą. Svarbiausia – jas labai lengva paruošti namuose net ir tiems, kurie neturi daug patirties virtuvėje. Tuno salotos su avokadu ypač mėgiamos dėl gaivaus skonio ir galimybės improvizuoti ingredientais pagal sezoną ar asmeninius pageidavimus. Į šį patiekalą galima įtraukti įvairias daržoves, pupeles ar net grūdus, todėl tunas su avokadu taps universaliu pasirinkimu bet kokiai situacijai – nuo lengvų užkandžių iki pagrindinio patiekalo.

Ingredientai

  • 1 didelis prinokęs avokadas
  • 1 skardinė (apie 160 g) tuno savo sultyse arba aliejuje (nusausinto)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas arba laiškiniai svogūnai
  • 1 nedidelis agurkas
  • 5–7 vyšniniai pomidorai
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 1–2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • Šviežių žalumynų (petražolių, krapų arba gražgarsčių)
  • Norint, galima papildomai: ½ avokado arba sauja konservuotų pupelių, kukurūzų

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo šviežių daržovių paruošimo. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir minkštimą išskobkite šaukštu į dubenį. Avokadą lengvai pasmulkinkite šakute, bet nepertrinkite iki vientisos masės – palikite nedidelių gabalėlių, kad salotos būtų kremiškos, bet turėtų tekstūros.
  2. Tuną nusausinkite (jeigu naudojate alyvuose – perteklinį aliejų taip pat nupilkite). Sudėkite tuną prie avokado. Jeigu norite mažesnių tuno gabalėlių, šiek tiek jį patraiškykite šakute.
  3. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Jei norite švelnesnio skonio, svogūną prieš dedant į salotas galite užpilti verdančiu vandeniu minutei ir nusausinti. Tai sumažins aštrumą.
  4. Agurką ir vyšninius pomidorus nuplaukite. Agurką supjaustykite mažais kubeliais, o pomidorus – puselėmis ar ketvirčiais.
  5. Visas daržoves ir tuną su avokadu berkite į didesnį dubenį. Įspauskite šviežių citrinos sulčių, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
  6. Berkite druskos, pipirų pagal skonį. Viską atsargiai sumaišykite, kad išlaikytumėte šiek tiek gabaliukų. Tikrinkite prieskonius ir, jei reikia, papildykite citrinos sultimis ar druska.
  7. Galiausiai, papuoškite šviežiais žalumynais – petražolėmis, krapais ar gražgarstėmis. Jeigu mėgstate, galite įberti šiek tiek džiovintų čili dribsnių ar tarkuotos citrinos žievelės papildomam gaivumui.
  8. Salotos paruoštos iškart, tačiau jei norite ryškesnių skonių, uždenkite dubenį maistine plėvele ir leiskite salotoms pastovėti šaldytuve apie 30 minučių.
  9. Porcijuokite ir patiekite tokias, kokios yra, arba ant traškios duonos riekutės, su tortilijų traškučiais ar šalia grūdėtos duonos.

Naudingi patarimai

Norint paruošti tobulas tuno salotas su avokadu, verta atsižvelgti į keletą svarbių detalių. Visada rinkitės prinokusį, tačiau tvirtą avokadą – pernokęs avokadas bus labai minkštas ir gali sugadinti salotų tekstūrą, o per žalias – bus kietas ir nesuteiks reikiamo kremiškumo. Tunas gali būti ir vandenyje, ir aliejuje, tačiau kiekviena versija suteikia šiek tiek skirtingą skonio niuansą: tunas aliejuje švelnesnis, o vandenyje – lengvesnis. Jei norite dar daugiau sotumo, papildomai dėkite kukurūzų, konservuotų baltųjų ar raudonųjų pupelių, avinžirnių. Salotos puikiai tinka prie šviežios skrudintos duonos, į tortilija apvyniotą sumuštinį ar net kaip įdaras pusryčių omletuose. Kad salotos išliktų kuo gaivesnės ir nesutintų, jas rekomenduojama sumaišyti iškart prieš patiekiant – ypač jei naudojate agurką ar pomidorus, kurie laikui bėgant išskiria daug sulčių. Nenaudokite per daug druskos – avokadas ir tunas dažnai turi pakankamą kiekį natūralių skonio medžiagų ir tik paragavę salotas pataisykite prieskonius. Mėgėjams aštresnių skonių patiks įspausti šiek tiek česnako ar įberti džiovintų aštriųjų pipirų.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos su avokadu išlieka mėgstamu patiekalu dar ir dėl savo lankstumo. Galite improvizuoti ne tik su papildomais ingredientais, bet ir su patiekimo būdais. Norite lengvesnės versijos – įtraukite daugiau žalumynų: salotų lapų, špinatų ar rukolos. Mėgstantiems sodresnius patiekalus – puikiai tinka šaukštas graikiško jogurto, kuris suteiks dar daugiau kreminės tekstūros. Vasarą salotas galite gausiai papildyti šviežiais žirneliais, ridikėliais ar net šviežiomis mangų skiltelėmis, kurios natūraliai pabrėš tuno švelnumą. Jei norisi įvairesnių baltymų, dalį tuno galite pakeisti virtomis krevetėmis ar vištiena. Šitas receptas yra puiki bazė sočiam sumuštiniui, sočiam tortilijos vyniotiniui ar net alsuojančiam šviežumu salotų dubeniui. Vietoj įprastos duonos, išmėginkite patiekti salotas avokado puselėje – tai taps originaliu užkandžiu vakarėliui. Patiekti galima tiek šiltas, tiek šaltas – jeigu norite, šalia galite iškepti traškių krotonų ar paskrudinti riešutų. Galiausiai, šias salotas drąsiai galima ruošti ir iš anksto, tik rekomenduojama avokadą bei druską įmaišyti paskutinę minutę, kad visos sudedamosios dalys išliktų gaivios ir šviežios. Tai patiekalas, kuris kas kartą gali pasikeisti pagal jūsų nuotaiką ir šaldytuvo turinį, leidžiantis atrasti vis naujų skonio derinių.