Tuno ir kiaušinių salotos – tai universalus, maistingas ir ypač greitai paruošiamas patiekalas, tinkamas tiek skubiai vakarienei, tiek lengviems pietums ar net užkandžiui. Šis klasikinis derinys populiarus daugelyje šalių: salotose dominuoja švelnus tuno skonis, papildytas sotumu pasižyminčiais virtais kiaušiniais, traškiais daržovėmis ir lengvu majonezo ar kitų padažų padažu. Tuno ir kiaušinių salotos vertinamos už paprastą paruošimą, skonio balanso universalumą, galimybę improvizuoti bei sotesnę konsistenciją nei įprastos daržovių salotos. Šis patiekalas tinka tiek tiems, kurie rūpinasi sveika mityba, tiek ieškantiems būdo pasinaudoti šaldytuve esančiais ingredientais. Toliau pateikiame pilną receptą ir patarimus, kurie padės gaminti tuno ir kiaušinių salotas kiekvienam pagal individualų skonį.
Ingredientai
- 2 konservuoto tuno skardinės (geriausia vandenyje, tačiau tiks ir aliejuje, po 160 g)
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 1 nedidelis raudonas svogūnas (arba pusė didesnio)
- 1 vidutinio dydžio agurkas (1/2 ilgo agurko)
- 10–12 vyšninių pomidorų arba 2 didesni pomidorai
- Šaukštas kaparėlių (nebūtina, bet suteikia papildomo skonio)
- 1–2 valg. šaukštai šviežių krapų arba petražolių
- 3–4 valg. šaukštai majonezo (galima maišyti su jogurtu arba naudoti tik natūralų jogurtą)
- 1 arb. šaukštelis garstyčių (nebūtina, jei norite ryškesnio skonio)
- 1 valg. šaukštas citrinos sulčių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga
- Paruoškite pagrindinius ingredientus. Kiaušinius išvirkite kietai, atvėsinkite ir nulupkite. Tuną nusausinkite ir suberkite į didelį dubenį.
- Kietai virtus kiaušinius supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite kuo smulkiau – taip jis bus švelnesnis salotose.
- Agurką ir pomidorus nuplaukite, agurką supjaustykite pusžiedžiais ar nedideliais kubeliais, pomidorus – ketvirčiais arba didesniais gabalėliais.
- Kapotas žoleles (krapus ar petražoles) pasiruoškite paskutinei salotų papuošimui ar sumaišomo metu. Jei naudosite kaparėlius, juos nuplaukite, kad būtų švelnesni.
- Dideliame dubenyje sumaišykite tuną, kiaušinius, agurką, pomidorus, svogūną ir (jei naudojate) kaparėlius. Švelniai permaišykite, stengdamiesi nesutraškinti kiaušinių per daug smarkiai.
- Paruoškite padažą: atskirame dubenėlyje sumaišykite majonezą, garstyčias, citrinos sultis, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais. Norėdami lengvesnio padažo, majonezą maišykite su natūraliu jogurtu santykiu 1:1.
- Supilkite padažą ant salotų ingredientų ir labai atsargiai išmaišykite. Pabaigoje berkite kapotas šviežias žoleles.
- Leiskite salotoms pastovėti šaldytuve bent 10–15 minučių, kad skoniai susijungtų. Prieš patiekiant dar kartą švelniai pamaišykite, jei reikia – papildomai pagal skonį pagardinkite druska ar pipirais.
Naudingi patarimai
Ruošdami tuno ir kiaušinių salotas, rinkitės natūralaus skonio tuną, geriausiai konservuotą vandenyje – jis bus liesesnis ir leis reguliuoti riebalų kiekį salotose. Jei pageidaujate sodresnio skonio, tinka ir aliejuje konservuotas tunas; tuomet salotoms gali užtekti mažiau padažo arba padažą galite papildyti keliais lašais skysčio iš tuno skardinės.
Kiaušinius virkite tol, kol tryniai bus pilnai išvirti (apie 9–10 min. nuo užvirimo). Pervirti kiaušiniai gali būti sausesni, be to, pernelyg minkšti kiaušiniai salotose gali „subėgti“ ir suardyti struktūrą.
Norint subalansuoti skonį ir sumažinti kiekį majonezo, į padažą įmaišykite šaukštą natūralaus graikiško jogurto ar kefyro, citrinos sulčių ar kelių lašų obuolių acto.
Agurkas ir pomidorai suteikia gaivumo bei traškumo. Jei neturite šviežių pomidorų, galima naudoti saulėje džiovintus – jie suteiks sodresnio ir ryškesnio skonio.
Permaišydami salotas, stenkitės ingredientus „kilnoti“, o ne trinti, kad kiaušiniai nesusitrintų į vientisą masę. Jei mėgstate labiau vientisą tekstūrą, ingredientus galite ir šiek tiek smulkiau supjaustyti.
Nepatariama ilgai laikyti šių salotų kambario temperatūroje – jos puikiai tinka laikyti šaldytuve iki 24 valandų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno ir kiaušinių salotos puikiai tinka kaip pagrindinis patiekalas, taip pat gali būti naudojamos gardiems sumuštiniams ar įdaryti lavašą, pitą. Pateikiame kelias idėjas, kaip keisti ar papildyti šį receptą pagal savo skonį:
Su bulvėmis ar ryžiais: Salotas paverskite sotesnėmis, įmaišydami virtų bulvių kubeliais arba saują virtų ryžių. Tai ypač tinka, jei norite patiekalą paversti pilnaverte vakariene ar pietumis.
Sveikesnė versija: Vietoje viso majonezo, naudokite graikišką jogurtą arba liesą varškę. Padažui papildomo skonio suteiks aitrus garstyčių padažas ar keli lašai obuolių acto.
Su žaliomis salotomis: Tuno ir kiaušinių masę galite dėti ant žaliosios salotos lapų, gražgarstės ar špinatų – taip gausite dar gaivesnį ir trapesnį patiekalą.
Garnyras: Šios salotos puikiai dera su šviežia skrudinta duona, grūdėtės duonos riekėmis ar papilant šaukštelį ant avokado puselių.
Azijietiškas akcentas: Į salotas įmaišykite šlakelį sezamo aliejaus, keletą lašų sojų padažo, šviežių svogūnų laiškų ir šiek tiek šviežio čili – taip patiekalas įgaus visiškai naują skonį.
Dekoravimas: Salotas galite papuošti papildomais kietai virto kiaušinio griežinėliais, alyvuogėmis, ridikėliais ar net mikrožalumynais.
Šios salotos ypač tinka piknikams, lengviems darbo pietums užsipildant maistinę dėžutę (angl. lunchbox) – jos sočios, maistingos ir patogios transportuoti. Eksperimentuokite naudodami skirtingus žalumynus, kaitaliodami daržoves ar padažo ingredientus, ir kiekvieną kartą atraskite vis kitą, jums artimą, tuno ir kiaušinių salotų skonį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.