Tuno kotletų receptas greitai paruošiamam ir sotesniam patiekalui

Tuno kotletai – tai universalus, greitai gaminamas ir maistingas patiekalas, populiarus tiek užkandžių, tiek pietų ar vakarienės stalui. Šis patiekalas dažnai gaminamas iš konservuoto tuno, todėl yra taupus ir ypač patogus skubantiems ar norintiems įsigyti patyrusiam šefui nebūtinų ingredientų. Tuno kotletai vertinami dėl savo švelnaus skonio, baltymų gausos ir skoningos tekstūros, primenančios žuvies kotletus ar net tradicinius bulvinius blynelius. Šioje publikacijoje aptarsime, kas yra tuno kotletai, kodėl jie mėgstami, kokių ingredientų reikia, kaip nesunkiai pasigaminti – ir kaip paįvairinti šį patiekalą pagal savo skonį.

Ingredientai

  • 2 skardinės (apie 300 g) konservuoto tuno (aliejuje arba sūryme, nuspausto)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 2 kiaušiniai
  • 4 šaukštai džiūvėsėlių arba avižinių dribsnių
  • 2 šaukštai majonezo arba graikiško jogurto
  • 1 šaukštelis garstyčių (nebūtina, bet pagyvina skonį)
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežių arba džiovintų krapų, petražolių ar svogūnų laiškų (pagal galimybes)
  • Aliejus kepimui (geriausia – neutralaus skonio)

Gaminimo eiga

  1. Svogūną ir česnaką nulupkite, smulkiai supjaustykite. Galima naudoti ir česnako spaustuką.
  2. Atsargiai atidarykite tuno konservus, nupilkite aliejų ar sūrymą. Tuno mėsą suberkite į gilesnį dubenį ir šakute švelniai susmulkinkite iki vientisos, grumstelių neturinčios masės.
  3. Į dubenį su tunu suberkite smulkintą svogūną, česnaką, kiaušinius, džiūvėsėlius ar avižinius dribsnius, majonezą ar jogurtą, garstyčias (jei naudojate), prieskonius ir žalumynus.
  4. Rankomis arba šaukštu kruopščiai išmaišykite, kad masė būtų vientisa. Jei masė per skysta – įdėkite dar džiūvėsėlių ar avižinių dribsnių, jei per sausa – papildomai šaukštą jogurto ar majonezo.
  5. Iš paruoštos masės formuokite 1–1,5 cm storio kotletus (delno dydžio paplotėlius). Jei norite, galite lengvai apvolioti džiūvėsėliuose, kad būtų traškesni.
  6. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus. Ant vidutinės kaitros kiekvieną pusę kepkite 2–4 minutes, kol kotletai gražiai apskrus ir taps standūs.
  7. Iškeptus tuno kotletus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nusigertų riebalų perteklius. Patiekite karštus arba šiltus.

Naudingi patarimai

Tuno kotletai – puikus būdas sunaudoti likučius iš šaldytuvo ar spintelės, ypač jei norite greito, sotaus ir subalansuoto patiekalo. Norintiems lengvesnio varianto, majonezą galite keisti natūraliu jogurtu, o džiūvėsėlius – smulkintomis avižomis arba net virtais ryžiais. Jei norite traškumo, apvoliokite kotletus džiūvėsėliuose prieš dedant į keptuvę – jie bus ypač gražiai apskrudę. Veganiškai versijai tiks avinžirniai, o vietoj kiaušinio – linų sėmenų želė (sumaišytos linų sėmenų milteliai su trupučiu vandens).

Prieš kepdami galite trumpai palaikyti kotletus šaldytuve – taip jie išlaikys gražią formą ir bus lengviau apverčiami. Kotletai iš tuno labai dera su šviežių daržovių salotomis, virtais grikiais, bulvių koše ar net tiesiog duonos rieke. Jei norisi sodresnio skonio, įberkite šiek tiek citrinos žievelės ar kelių lašų citrinos sulčių tiesiai į masę. Taip išryškinsite tuno šviežumą. Prieskoniai taip pat svarbūs: kapoti žalumynai (krapai, petražolės, svogūnų laiškai) suteiks gaivumo, o džiovinti bazilikai ar čiobreliai tinka žiemos sezonui.

Norint, kad kotletai neprisigertų per daug aliejaus, kepkite ant gerai įkaitintos keptuvės ir apsukite ant kitos pusės tik tada, kai kotletai šiek tiek apskrus. Kotletai skanūs ir atvėsę – tai puiki alternatyva sumuštiniams ar maistui į dėžutę kelionei.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno kotletus galima lengvai pritaikyti pagal sezoną ar mitybos įpročius:

  • Su sūriu – įberkite tarkuoto sūrio tiesiai į masę – suteiks papildomo sultingumo.
  • Azijietiška interpretacija – pridėkite tarkuoto imbiero, sezamų aliejaus, sojos padažo ar šlakelį žuvies padažo. Papuoškite sezamų sėklomis ir patiekite su ryžiais ar azijietiškomis salotomis.
  • Daržovių gausa – įpilkite sutarkuotų morkų, cukinijos ar net špinatų. Tai suteiks spalvos ir papildomos maistingos vertės.
  • Sveikuoliškas variantas – kepkite kotletus ant kepimo popieriaus karšto oro friterio ar orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 15–18 min. Bus mažiau riebalų, o rezultatas nepraras skonio.
  • Tuno burgeriai – apskrudintą kotletą dėkite į burgerio bandelę, papildykite salotomis, raugintais agurkais ir pomidorais. Užtepkite mėgstamus padažus – bus puikus greitasis “fish burger” namuose.
  • Tuno karštieji sumuštiniai – dėti kotletą ant duonos, užberti sūrio ir trumpai užkepti orkaiteje, kol išsilydys. Puikus užkandis vakarui su draugais.
  • Kotedžinis variantas – naudokite varškę vietoje dalies tuno, sumaišykite su plaktais kiaušiniais – bus švelnesni ir tinkami vaikų mitybai.

Patiekti tuno kotletus galima su įvairių rūšių padažais – klasikiniu jogurtiniu, tartaro, česnakiniu majonezu ar net aštresniu salsa padažu. Papildomai tinka rauginti agurkėliai, šviežios daržovės, ryžių salotos arba paprasta bulvių košė. Tai lanksčiai pritaikomas, draugiškas patiekalas, kuris tinka ir kasdieniams pietums, ir draugų vakarėliui. Tuno kotletai mėgstami tiek vaikų, tiek suaugusiųjų – tiesiog eksperimentuokite su priedais ir raskite savo mėgstamiausią derinį!