Tuno mišrainė – tai vienas universaliausių, greitai paruošiamų ir maistingų patiekalų, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o taip pat gali tapti užkandžiu vakarėliui ar papuošti šventinį stalą. Tuno mišrainė išpopuliarėjo dėl paprastų ingredientų, lengvos ir greitos gamybos, nepriekaištingo skonio bei subalansuoto baltymų ir kitų vertingų maistinių medžiagų kiekio. Šis patiekalas siejamas tiek su lietuvių virtuve, tiek su tarptautine gastronomija – ypač populiarus Skandinavijoje, Viduržemio jūros regione ir JAV. Šiame straipsnyje aptarsime, ką reiškia tuno mišrainė, pateiksime klasikinių ingredientų sąrašą, aiškius gaminimo žingsnius, naudingus patarimus ir įkvėpimą įvairioms patiekimo idėjoms. Nesvarbu, ar esate pradedantysis virtuvės entuziastas, ar patyręs kulinaras, atraskite, kaip nesudėtingai pagaminti puikią tuno mišrainę ir pritaikyti ją pagal savo skonį.
Ingredientai
- 2 skardinės konservuoto tuno (apie 280 g, nusausinto svorio)
- 3 kietai virti kiaušiniai
- 1 nedidelė raudonoji arba baltasis svogūnas
- 1 agurkas (šviežias arba marinuotas, pagal skonį)
- 1-2 šaukštai kaparėlių ar žaliųjų žirnelių (nebūtina, bet pagyvina skonį)
- 3-4 šaukštai majonezo
- 1 arbatinis šaukštelis garstyčių (nebūtina, bet suteikia pikantiškumo)
- Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį
- Šviežios petražolės, krapai ar svogūnų laiškai papuošimui
Gaminimo eiga
- Paruoškite ingredientus: tuną nusausinkite, kad neliktų skysčio (aliejus ar vanduo), kiaušinius išvirkite kietai, atvėsinkite ir nulupkite, svogūną, agurką ir kitus pasirinktus priedus smulkiai supjaustykite.
- Tuno gabaliukus suberkite į didesnį dubenį ir šakute lengvai susmulkinkite, kad išliktų šiek tiek struktūros, bet juos būtų patogu maišyti su kitais ingredientais.
- Sudėkite smulkintus kiaušinius, svogūną, agurką, kaparėlius ar žirnelius ir viską lengvai išmaišykite.
- Įdėkite majonezo, garstyčių, pasūdykite bei pabarstykite pipirais pagal skonį. Kruopščiai, bet nepermaišydami, viską išmaišykite, kad mišrainė taptų vientisa, tačiau išliktų kiekvieno ingrediento gabaliukai.
- Paragaukite skonio ir, jei reikia, papildomai įberkite prieskonių arba pridėkite daugiau majonezo.
- Prieš patiekiant pabarstykite smulkintomis žolelėmis. Jei turite laiko, palikite mišrainę bent 20 minučių šaldytuve, kad ingredientai susijungtų ir patiekalas įgautų dar daugiau skonio.
Naudingi patarimai
Svarbiausias tuno mišrainės akcentas – kokybiškas, gerai nusausintas tunas. Jei pasirinksite tuną aliejuje, dalį riebalų galite palikti (pagyvins skonį ir tekstūrą), tačiau, jei mėgstate lengvesnius patiekalus, visiškai nusausinkite. Norėdami intensyvesnio skonio, vietoje dalies majonezo naudokite graikišką jogurtą – sumažinsite kalorijų kiekį ir suteiksite gaivos.
Svogūnas gali būti aštrus – jei norite švelnesnio skonio, jį perpilkite verdančiu vandeniu ar trumpam užmerkite šaltame vandenyje. Jei mišrainėje naudojate marinuotus agurkus, rinkitės mažiau rūgščius ir sūrkesnius, o jei šviežius – skirtą papildomą druskos kiekį nuo meniu.
Mišrainę galite papildyti virtais ryžiais arba makaronais, paversdami patiekalą sočia (bei vizualiai patrauklia) salota, ypač jei norite paruošti ją kaip pagrindinį karštą arba šaltą patiekalą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno mišrainė gali būti labai universali. Jei siekiate gaivesnio rezultato, dalį majonezo keiskite natūraliu jogurtu ar grietine. Norite Viduržemio jūros motyvų? Įberkite alyvuogių, kukurūzų, avinžirnių, paprikos gabalėlių arba raudonųjų pupelių – taip pat tiks kepintos paprikos, švieži pomidorai, trupintas feta sūris.
Mėgstate aštresnius užkandžius? Pridėkite šiek tiek smulkinto čili arba marinuotų jalapenų.
Tuno mišrainė puikiai tinka patiekti ant paskrudintos baltos ar viso grūdo, bagetės, sumuštinių duonos, traškių skrebučių, tortilijų ar net įdaryti kiaušinius (kaip užkandį). Mažesnėse porcijose ją galima įdėti į ledų kaušelius ar paprikos puseles.
Norėdami sveikesnės alternatyvos, naudokite daug daržovių: gardinkite avokado gabalėliais, brokolių ar žiedinio kopūsto trupiniais, praturtinkite ridikėliais arba žalumynais.
Jeigu ruošiate vakarėliui, pabandykite patiekti mišrainę mini tartalėtėse arba kaip užtepėlę ant krekerių.
Tuno mišrainė tinka kaip užkandis kelionei, darbui ar piknikui gamtoje. Pakanka ją sandariai uždaryti ir išsisaugos gaivai kelias dienas šaldytuve.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
