Tunas savo sultyse tapo itin populiariu pasirinkimu tarp įvairių žuvies konservų mylėtojų. Šis produktas vilioja savo natūraliu skoniu, maistine verte ir universalumu virtuvėje. Tunas savo sultyse reiškia, kad žuvis yra konservuota natūraliuose išskirtuose sultyse, be pridėtinio aliejaus ar kitų riebalų – taip išlaikomas tikrasis žuvies skonis, tekstūra ir didžioji dalis naudingų maistinių medžiagų. Ši subtili, bet kartu sotumo suteikianti žuvis idealiai tinka įvairiems patiekalams – nuo paprasčiausių salotų iki išradingų karštų užkandžių, makaronų ar net mėsainių alternatyvų. Straipsnyje detaliai aptarsime, ką reiškia tunas savo sultyse, kaip pasiruošti pagrindinį tuno patiekalą, pateiksime aiškias proporcijas, naudingus patarimus bei įvairias patiekimo idėjas, kad galėtumėte kūrybiškai panaudoti šį paprastą, bet ypatingą produktą savo virtuvėje.
Ingredientai
- 1 konservuota tuno skardinė (natūraliuose sultyse, apie 160 g)
- 1 mažas raudonasis svogūnas
- 100 g šviežių ar konservuotų žalių žirnelių
- 100 g šiek tiek virtų arba šviežių žaliųjų pupelių (nebūtina, jei norite įvairesnio skonio)
- 2 kietai virti kiaušiniai
- 1 didesnis šviežias agurkas
- 1 sauja vyšninio pomidoro arba 1 didesnis pomidoras
- Salotų lapai pagal skonį (ledų, romaninių arba kitų mėgstamų salotų mišinių)
- Šviežių žolelių (krapų, petražolių ar baziliko – pagal skonį)
- Druska, šviežiai malti juodieji pipirai
- Šlakelis alyvuogių aliejaus (nebūtina, jei norisi lengvo varianto)
- Šlakelis šviežiai spaustų citrinos sulčių (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo konservuoto tuno atidarymo. Nupilkite didžiąją dalį skardinės skysčio, tačiau palikite šiek tiek, kad išliktų sultingumo. Tuną švelniai su šakute padalykite į gabalėlius, nepertrinkite iki vientisos masės – svarbu išsaugoti tekstūrą.
- Kiaušinius išvirkite kietai, atvėsinkite po tekančiu šaltu vandeniu ir nulupkite. Supjaustykite ketvirčiais.
- Raudonąjį svogūną supjaustykite labai plonais pusžiedžiais. Jei norite švelnesnio skonio, užpilkite truputėliu verdančio vandens, palaikykite kelias minutes ir nuvarvinkite. Taip pašalinsite dalį aitrumo.
- Žaliuosius žirnelius ir pupeles (jei naudosite) trumpai pavirkite silpnai pasūdytame vandenyje (1–2 minutes), perplaukite šaltu vandeniu, kad išsaugotų spalvą ir traškumą.
- Agurką supjaustykite pusmėnuliais, pomidorus – griežinėliais ar puselėmis, priklausomai nuo jų dydžio.
- Dideliame dubenyje išklokite pasirinktas salotų lapų rūšis. Ant jų sluoksniuokite svogūnus, žirnelius, pupeles, agurkus, pomidorus. Viršuje paskirstykite tuną gabalėliais ir išdėliokite kiaušinių ketvirčius.
- Pagardinkite šviežiai maltu pipiru, druska, užpilkite keliais lašais alyvuogių aliejaus ir citrinos sultimis. Viską švelniai pamaišykite arba tiesiog patiekite taip, kad liktų matomi visi ingredientų sluoksniai.
- Patiekiant apibarstykite smulkintomis šviežiomis žolelėmis, pagal skonį papildomai galima užberti šiek tiek maltų kepintų sėklų ar kaparėlių.
Naudingi patarimai
Tunas savo sultyse yra vertinamas dėl natūralumo: jame nėra papildomo aliejaus ar gausybės priedų, todėl toks konservas turi švelnesnį, grynesnį skonį ir mažiau kalorijų. Renkantis tuną, skaitykite produkto sudėtį – geriausi produktai turi tik tuną, vandenį ir druską. Aukštos kokybės tunas savo sultyse bus stambiais gabalais ir neišskys į „košę“, todėl salotose ar kituose patiekaluose atrodys ir jausis vizualiai patraukliau.
Kad patiekalas būtų subalansuotas ir sultingesnis, kelios tuno sultys gali būti paliekamos dubenyje darant salotas – jos ne tik sudrėkins ingredientus, bet ir suteiks gilumo skonio. Visada gamindami su tunu stenkitės nesutrinti žuvies per smulkiai – palikite vidutinius kąsnelius, taip pabrėšite pačią tuno prigimtį. Jei norite tautiškesnio skonio, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis – krapais, petražolėmis, raudonėliais ar net trupučiu citrinų žievelės.
Ieškant dar daugiau sveikatos naudos – rinkitės tuną savo sultyse, bet ne aliejuje. Taip gausite mažiau nesočiųjų riebalų ir daugiau baltymų, o patiekalo skonis bus lengvesnis. Jei ruošiate patiekalą vaikams, svogūną galite visai praleisti arba naudoti labai nedidelį kiekį, supjaustytą kuo smulkiau.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tunas savo sultyse yra fantastiškai universalus produktas. Be klasikinės salotų versijos, jį galite naudoti šiltuose sumuštiniuose (tuną sumaišykite su šlakeliu natūralaus graikiško jogurto ar šaukštu majonezo, užtepkite ant grūdėtos duonos, uždėkite sūrio ir kepkite orkaitėje). Šis tunas puikiai dera ir kaip makaronų patiekalų pagrindas – maišykite su virtais pilno grūdo spaghetti ir šviežiais pomidorais, kaparėliais ar alyvuogėmis. Jeigu mėgstate egzotiškesnius patiekalus – savo sultyse konservuotu tunu galite įdaryti paprikas arba naudoti kaip baltymų pagrindą sushiams ar azijietiškoms salotoms.
Vasarą tuno salotas galima dėti ant šviežių batono griežinėlių, skrudintų ciabatta duonelių ar paprastos lietuviškos duonos. Papildomai nuostabiai dera su pusryčių kiaušiniu, avokadu ar šviežiomis daržovėmis. Norėdami dar daugiau maistinės vertės, maišykite su šviežiomis pupelėmis, avinžirniais ar bolivine balanda. Jeigu siekiate patiekalo sotiems pietums – į maišą su tunu įpilkite virtų bulvių gabalėlių, taip sukursite tam tikrą tuno „šiltų salotų“ ar netžiovintų picos pagrindų variaciją.
Drąsiai eksperimentuokite: naudokite tuną savo sultyse kepiniuose, užkepėlėse, įdarytiems kiaušiniams arba netgi ruoškite sočius tuno apkepus. Tunas savo sultyse visada patiks ieškantiems natūralių, švarių produktų, kurie praturtina kasdienį ir šventinį stalą – pasirinkite savo mėgstamiausią variaciją ir mėgaukitės naujais skoniais!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.