Tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – tai vienas populiariausių ir universaliausių užkandžių, puikiai tinkantis tiek pietums, tiek lengvai vakarienei, tiek netgi iškylai gamtoje. Šis patiekalas džiugina savo paprastumu, sočiu skoniu ir subalansuotomis maistinėmis savybėmis. Tuno salotos nedaugeliui kelia klausimų, tačiau kai prie tuno prisideda kiaušinis ir žalieji žirneliai, atsiranda harmoningas baltymų, tekstūrų ir skonių derinys, papildantis tiek lietuvišką stalą, tiek tarptautinius valgių pasirinkimus. Šiame straipsnyje sužinosite, ką iš tiesų reiškia klasikinės tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – nuo ingredientų pasirinkimo iki gaminimo subtilybių, variacijų ir patiekimo idėjų.
Ingredientai
- 1 skardinė konservuoto tuno (aliejiniame arba savo sultyse, apie 150 g išgryninto produkto)
- 3 vidutiniai virti kiaušiniai
- 1 puodelis (apie 120 g) konservuotų arba šaldytų (apvirtų) žaliųjų žirnelių
- 1 mažas raudonasis arba baltasis svogūnas
- 3-4 šaukštai majonezo (arba graikiško jogurto lengvesnei versijai)
- 1 šaukštelis grūdėtųjų garstyčių (nebūtina, bet pagerina skonį)
- Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį
- (Papildomai): keletas krapų ar svogūnų laiškų pabarstymui
- (Papildomai): keli mažo sūrumo marinuoti agurkėliai arba keli lašai citrinos sulčių (gaivesniam skoniui)
Gaminimo eiga
- Jeigu nenaudojate jau išvirtų kiaušinių, pirmiausia išvirkite juos, atšaldykite po šaltu vandeniu, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Žaliuosius žirnelius, jei jie šaldyti, perliekite trumpai verdančiu vandeniu arba trumpam apvirkite, tada atvėsinkite. Jei naudojate konservuotus – nusausinkite sietelyje.
- Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Jei norite švelnesnio skonio, svogūno gabalėlius kelioms minutėms užpilkite verdančiu vandeniu, tada nusausinkite.
- Atidarykite tuno skardinę, nupilkite aliejų arba sultis, tuną šakute lengvai suardykite į mažesnius gabaliukus.
- Dideliame dubenyje sumaišykite tuną, kiaušinius, žirnelius, svogūną ir, jei norite, smulkintus marinuotus agurkus ar svogūnų laiškus.
- Pagardinkite majonezu arba jogurtu, įdėkite garstyčių, jei naudojate, šiek tiek druskos ir pipirų. Atsargiai viską išmaišykite, kad ingredientai išliktų vientisi.
- Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pagardinkite druska, pipirais arba žiupsneliu citrinos sulčių gaivumui.
- Patiekite šaltus, pabarstę smulkintais krapais ar svogūnų laiškais pagal pageidavimą.
Naudingi patarimai
Skaniausias rezultatas gaunamas naudojant kokybišką tuną – rinkitės gryną tuno filė, o ne farširuotą ar per daug apdirbtą produktą. Jei norite lengvesnio varianto, dalį majonezo keiskite į natūralų jogurtą arba sumaišykite pusę per pusę – taip salotos išliks gaivios ir tuo pačiu sočios.
Kiaušinius virkite tol, kol baltymas ir trynys bus kieti (apie 9 minutes), tačiau nepervirkite, kad trynys neišsausėtų. Jei nemėgstate svogūno aštrumo, pasūdykite ir užpilkite verdančiu vandeniu – jis taps daug švelnesnis.
Žalieji žirneliai puikiai suteikia salotoms salstelėjimo ir gaivumo – vasarą galima naudoti šviežius žirnelius, tačiau ir šaldyti ar konservuoti puikiai tiks. Jei norite papildomo traškumo, galite įdėti šiek tiek smulkinto saliero arba ridikėlių.
Salotas laikykite uždaroje dėžutėje šaldytuve, suvartokite per 24–36 valandas – tada ingredientai išliks švieži, o skoniai nesumažės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šios klasikinės tuno salotos pasižymi universalumu, todėl galite drąsiai improvizuoti pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį.
Variacijos:
- Vietoje svogūno išbandykite smulkintą šviežią česnaką – suteiksite salotoms pikantiškumo.
- Salierų stiebas ar šviežios paprikos kubeliai – dar daugiau traškumo ir spalvų.
- Majonezą keiskite į lengvą graikišką jogurtą arba rikotą – gaiviau ir dar lengviau.
- Vietoje žalių žirnelių naudokite kukurūzus ar pupeles, jei norite sumažinti saldumo, o padidinti baltymų kiekį.
- Įmaišykite kelis gabalėlius virtų bulvių – salotos taps sotesnės ir primins klasikines rusiškas salotas.
Patiekimo idėjos:
- Patiekite ant šviežios duonos riekės ar batono – puikiai tinka pusryčiams ar kaip užkandis svečiams.
- Įdarykite salotomis pomidorus ar avokadų puseles – gražus ir modernus patekimo būdas.
- Pateikite su šviežių salotų lapais ir keliomis alyvuogėmis – gaivus vasariškas užkandis.
- Įvyniokite į tortiliją ar lavašą – turėsite patogų pietų sumuštinį (wrap’ą).
- Naudokite kaip įdarą vidutinio kietumo kiaušinių baltymuose – puikus mažas užkandis vakarėliui.
Prisiminkite, tuno salotos su kiaušiniu ir žirneliais – ne tik gardus ir greitai paruošiamas patiekalas, bet ir puikus sprendimas toms dienoms, kai norisi sočių, bet nesudėtingų pusryčių ar lengvų pietų. Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti ir atraskite savo šeimos mėgstamiausią variantą!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
