Tuno salotos su kiaušiniu ir pomidorais – tai vienos populiariausių ir mėgstamiausių lengvų salotų, kurios puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei ar net sočiai užkandai. Šios salotos visame pasaulyje vertinamos dėl puikaus baltymų balanso, sotumo, gaivaus skonio ir paprasto paruošimo. Derinant konservuotą tuną, šviežius pomidorus, kietai virtus kiaušinius ir kitus šviežius ingredientus, gaunama ne tik gardi, bet ir itin maistinga vakarienė arba pietūs namuose ar darbe. Tuno ir kiaušinio duetas užtikrina ilgalaikį sotumą, pomidorai ir kitos daržovės suteikia gaivumo, o viską galima papildyti mėgstamais priedais bei skirtingais pagardais. Salotos puikiai tinka siekiantiems sveiko gyvenimo būdo ar norintiems greitai paruošti visaverčius pietus be sudėtingų gaminimo žingsnių.
Ingredientai
- 1 skardinė konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje (apie 160–180 g)
- 3 vidutinio dydžio kietai virti kiaušiniai
- 2–3 vidutiniai pomidorai (arba 8–10 piccolini pomidoriukų)
- 1 mažas raudonas arba baltas svogūnas
- 1 nedidelis šviežias agurkas (nebūtina, bet rekomenduojama gaivumui)
- Porcija salotų lapų (pavyzdžiui, romaninės, ledų, ar špinatų)
- Keli šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis citrinos sulčių arba balzaminio acto (pagal skonį)
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
- Keli šaukštai konservuotų kukurūzų ar virtų pupelių (nebūtina – dėl įvairovės)
- Šviežių krapų, petražolių ar svogūnų laiškų (pagal pageidavimą)
Gaminimo eiga
- Kiaušinių paruošimas: Sudėkite kiaušinius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir pakaitinkite iki užvirimo. Virkite apie 8–10 minučių, kad gautumėte kietai virtus kiaušinius. Išimkite iš vandens, atvėsinkite po šaltu vandeniu ir nulupkite lukštą.
- Tuno paruošimas: Nusausinkite tuną, jei naudojate tuną aliejuje ar sultyse. Galite palikti šiek tiek skysčio, kad salotos būtų sultingesnės. Tuną šakute lengvai suplėšykite į smulkesnius gabalėlius.
- Daržovių paruošimas: Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite norimų formų gabalėliais – kubeliais arba griežinėliais. Jei naudojate smulkius pomidoriukus, užtenka perpjauti pusiau. Agurką (jei naudosite) ir svogūną taip pat supjaustykite plonais griežinėliais ar pusžiedžiais.
- Salotų lapų paruošimas: Lapus nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite ar supjaustykite didesniais gabalais. Išdėliokite ant dubens ar didelės lėkštės dugno.
- Kiaušinių supjaustymas: Virtus kiaušinius perpjaukite pusiau ar supjaustykite stambesniais griežinėliais – taip jie gražiai atrodys salotose.
- Salotų surinkimas: Ant sutvarkytų salotų lapų dėkite sluoksniais tuną, susmulkintus kiaušinius, pomidorus, agurkus, svogūnus ir, jei naudojate, kukurūzus arba pupeles. Salotas galima formuoti sluoksniais, tačiau galima tiesiog viską lengvai išmaišyti – kaip jums patogiau.
- Pagardų paruošimas: Sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis ar actu, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą supilkite ant salotų. Jei norite, galite dar pagardinti mėgstamais prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis.
- Patiekimas: Apibarstykite šviežiais krapais, petražolėmis ar laiškiniais svogūnais. Pagal norą galite pridėti šiek tiek tarkuoto sūrio ar papildyti salotas kaparėliais, alyvuogėmis.
Naudingi patarimai
- Kiaušinių paruošimas: Sudėkite kiaušinius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu ir pakaitinkite iki užvirimo. Virkite apie 8–10 minučių, kad gautumėte kietai virtus kiaušinius. Išimkite iš vandens, atvėsinkite po šaltu vandeniu ir nulupkite lukštą.
- Tuno paruošimas: Nusausinkite tuną, jei naudojate tuną aliejuje ar sultyse. Galite palikti šiek tiek skysčio, kad salotos būtų sultingesnės. Tuną šakute lengvai suplėšykite į smulkesnius gabalėlius.
- Daržovių paruošimas: Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite norimų formų gabalėliais – kubeliais arba griežinėliais. Jei naudojate smulkius pomidoriukus, užtenka perpjauti pusiau. Agurką (jei naudosite) ir svogūną taip pat supjaustykite plonais griežinėliais ar pusžiedžiais.
- Salotų lapų paruošimas: Lapus nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite ar supjaustykite didesniais gabalais. Išdėliokite ant dubens ar didelės lėkštės dugno.
- Kiaušinių supjaustymas: Virtus kiaušinius perpjaukite pusiau ar supjaustykite stambesniais griežinėliais – taip jie gražiai atrodys salotose.
- Salotų surinkimas: Ant sutvarkytų salotų lapų dėkite sluoksniais tuną, susmulkintus kiaušinius, pomidorus, agurkus, svogūnus ir, jei naudojate, kukurūzus arba pupeles. Salotas galima formuoti sluoksniais, tačiau galima tiesiog viską lengvai išmaišyti – kaip jums patogiau.
- Pagardų paruošimas: Sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis ar actu, įdėkite šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą supilkite ant salotų. Jei norite, galite dar pagardinti mėgstamais prieskoniais ar šviežiomis žolelėmis.
- Patiekimas: Apibarstykite šviežiais krapais, petražolėmis ar laiškiniais svogūnais. Pagal norą galite pridėti šiek tiek tarkuoto sūrio ar papildyti salotas kaparėliais, alyvuogėmis.
Naudingi patarimai
Kad tuno salotos būtų dar skanesnės ir išlaikytų stiprų skonį bei tekstūrą, rekomenduojama naudoti kokybišką tuną (pageidautina gabalėliais ir savo sultyse). Norint išryškinti skonį, salotas gardinkite ne tik ryškaus skonio alyvuogių aliejumi, bet ir šlakeliu citrinos – rūgštelė puikiai subalansuoja tuną ir kiaušinį. Jei norite mažiau aštraus svogūno skonio, supjaustytus svogūnus galima perpilti verdančiu vandeniu arba 10–15 minučių pamirkyti šaltame vandenyje. Salotas ruošdami iš anksto, daržoves sumaišykite ir gardinkite aliejumi paskutinę minutę, kad išlaikytų traškumą ir šviežumą. Jei salotas valgote kaip pagrindinį patiekalą, tinka papildyti griežinėliu šviežios duonos arba skrudinta bagete.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šio pagrindinio recepto variacijų gali būti be galo daug – kiekviena virtuvė ir skonis gali būti atspindėtas įvairiais priedais. Tuno salotoms galite pridėti virtų bulvių, kaparėlių, marinuotų agurkėlių arba garintų žalių pupelių (prancūziškam „Niçoise“ stiliui). Jei norite pikantiškesnio skonio, pagardinkite salotas šaukšteliu grūdėtųjų garstyčių, trupučiu majonezo ar graikiško jogurto. Norint gauti daugiau traškumo, derinkite su kasdieniais ar keistais daržovių priedais – morkomis, salierais, ridikėliais. Lengvoms vegetarų variacijoms tuną galima pakeisti avinžirniais ar pupelėmis. Patiekti galite ne tik dideliame dubenyje, bet ir kaip užtepėlę ant paskrudintos duonos, šviežio sumuštinio, suvyniotas į lavašą, arba įdėję į tortilijų suktinukus – taip gausite puikų užkandį ar maistingus pietus išsinešimui.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
